بیاموزیم! ادبیات در زندگی روزمره

sabdeyazdan

New Member
لایک ها
750
با سلام...
فضای مجازی یکی از جاهاییه که زبان فارسی در اون به مقیاس گسترده استفاده میشه...و بالاخره مسائلی مانند شکسته نویسی و کوتاه کردن کلمات هم از مقتضیات چنین فضاهاییه...اما در کنار اینا،گاهی اوقات غلط های املایی و نگارشی فاحش هم دیده میشه که نمیشه با نیاز های کاربرد زبان در فضای مجازی توجیه ش کرد...و متاسفانه آیریسک هم از این قاعده مستثنی نیست...
از اونجایی که آیریسک یه سایت علمیه و افرادی که در اون فعالیت دارن اکثرا از نخبگان و فرهیختگان جامعه هستن،بنابراین به کار بردن بعضی از این غلط های فاحش حقیقتا زشت به نظر میاد....واسه همین تصمیم گرفتم که تاپیکی باز کنم تا کاربران محترم اشتباه های موجود در سایت رو (البته بدون ذکر نام کاربری که اون اشتباه رو کرده) به همراه شکل درستش بنویسن تا از تکرار اونا جلوگیری بشه...آخه واسه دکتر مهندسا و المپیادیای یه مملکت دیگه یه سری غلطای املایی خیلی زشته...باور کنین:9:

در پایان بازم تکرار می کنم از ذکر نام یا نقل قول پستای مورد بحث جدا خودداری کنین
تمسخر:90: هم اکیدا ممنوعه اینجا
ممنون

Al!R3ZA

Well-Known Member
لایک ها
3,166
پاسخ : بیاموزیم!!!(لطفا همه ببینن)

یکی از غلط های به قول شما فاحشی که اینجا زیاده ، کلمه ی «توجیه» هست !
خیلیا توجیح مینویسنش ! در صورتی که از ریشه موجَه هست.
فک کنم با ترجیح اشتباه میگیرنش !

zahra

New Member
لایک ها
609

کلماتی مثل:اصلن و مثلن و مطمعنن!!..
البته اینا غلط املایی نیست صرفا ی تغییر شکله...فک نمی کنم کسی باشه املای این کلمه هارو بلد نباشه!
من خودم چون "ئ" رو کیبورد خیلی جای خوبی نیست و وقتاییم که با گوشی میام تایپ"ئ" سخت میشه تو نوشتن کلماتی مثل پروتئین از "ع" استفاده می کنم!

---- دو نوشته به هم متصل شده است ----

کلماتی مثل:اصلن و مثلن و مطمعنن!!..
البته اینا غلط املایی نیست صرفا ی تغییر شکله...فک نمی کنم کسی باشه املای این کلمه هارو بلد نباشه!
من خودم چون "ئ" رو کیبورد خیلی جای خوبی نیست و وقتاییم که با گوشی میام تایپ"ئ" سخت میشه تو نوشتن کلماتی مثل پروتئین از "ع" استفاده می کنم!

Al!R3ZA

Well-Known Member
لایک ها
3,166

یه اشتباه خیلی فاحش و داغون (!:4:) اینه که کسره ی حرف رو تبدیل به «ــه» میکنن !
مثلاً میخوان بنویسن ، مثل یه چیزی ، مینویسن مثله یه چیزی !
بین این و و «ــه» ای که به جای است میاریم خیلی تفاوته ! (مثلاً همین تفاوته در اصل تفاوت است بوده ! اما مثله اشتباهه و مثل است نیست ! )
امیدوارم رعایت بشه :4:

sabdeyazdan

New Member
لایک ها
750

"آقا" نه "عاقا"
"راجع به" نه "راجب" (این یکی رو متاسفانه علاوه بر اینترنت،توی متن ها هم زیاد دیدم)

persianbamo

New Member
لایک ها
122

"آقا" نه "عاقا"
"راجع به" نه "راجب" (این یکی رو متاسفانه علاوه بر اینترنت،توی متن ها هم زیاد دیدم)
البته مورد اوّل جنبه‌ی شوخی داره. به نظرم حتّی اگر بپذیزیم موردهایی که جنبه‌ی شوخی دارن ولی خطرِ جایگزینیِ حالت اصلیُ ایجاد می‌کنن (مثل اعلامه مدالا!) باید اینجا نقد بشن، در مورد شوخی‌هایی که هیچ‌وقت باعث اشتباه نمی‌شن (مثل عاقا و ...) اوضاع متفاوته. یعنی عاقا نمی‌تونه غلط محسوب بشه (هرچند خودم خوشم نمی‌آد و استفاده نمی‌کنم!) موافقید؟!

sabdeyazdan

New Member
لایک ها
750

البته مورد اوّل جنبه‌ی شوخی داره. به نظرم حتّی اگر بپذیزیم موردهایی که جنبه‌ی شوخی دارن ولی خطرِ جایگزینیِ حالت اصلیُ ایجاد می‌کنن (مثل اعلامه مدالا!) باید اینجا نقد بشن، در مورد شوخی‌هایی که هیچ‌وقت باعث اشتباه نمی‌شن (مثل عاقا و ...) اوضاع متفاوته. یعنی عاقا نمی‌تونه غلط محسوب بشه (هرچند خودم خوشم نمی‌آد و استفاده نمی‌کنم!) موافقید؟!
البته حرف شما متینه....این دست موارد خطر کمی به لحاظ جایگزینی ایجاد می کنن
اما بحث من یه چیز دیگه س...همونطور که تو پست اولم هم تا حدودی اشاره کردم،این تغییرات در کلمات به نظرم تا اون جایی قابل قبوله که به ساده و کوتاه شدن کلمات و نزدیکی شون به تلفظ کمک کنه...که خب کاربرد هایی مثل "عاقا" فکر می کنم تو هیچ کدوم از این دسته ها قرار نمی گیره...
البته یه بار دیگه میگم که نظر شما برای بنده بسیار محترمه:)

persianbamo

New Member
لایک ها
122

البته حرف شما متینه....این دست موارد خطر کمی به لحاظ جایگزینی ایجاد می کنن
اما بحث من یه چیز دیگه س...همونطور که تو پست اولم هم تا حدودی اشاره کردم،این تغییرات در کلمات به نظرم تا اون جایی قابل قبوله که به ساده و کوتاه شدن کلمات و نزدیکی شون به تلفظ کمک کنه...که خب کاربرد هایی مثل "عاقا" فکر می کنم تو هیچ کدوم از این دسته ها قرار نمی گیره...
البته یه بار دیگه میگم که نظر شما برای بنده بسیار محترمه:)
اوّلاً لطف دارید!
ثانیاً به نظر من کلّاً نمیشه برای زبان عامه تعیین تکلیف کرد. زبان خودش میره جلو و معمولاً زبان شناسا نقش توصیف دارن، نه نقش تجویز. مثلاً در مورد کلمه‌ی "راجع‌به" من خودم راحت‌ترم که از "راجب" استفاده کنم. به هر حال ما در زبان فارسی امروز، کلمه‌ی "راجع" نداریم و اگر از راجع‌به استفاده کنیم، بین گفتار و نوشتار فاصله‌ی عمیقی میندازیم.
البته من برای هدف این تاپیک و ذهنیّتی که می‌دونم دارید در موردش، احترام قائلم! ولی به نظرم زبانشناس‌ها اگر بخوان بر "تجویز" متمرکز بشن، نمی‌تونن از اقبال عمومی خوبی برخوردار بشن. صرفاً به نظرم فایده‌ی اینطور بحثا اینه که مردمُ از ماهیّت کلماتی مثل "راجب" مطّلع می‌کنن.
+در مورد شرایط تغییر کلمات که گفتید... باز هم به نظر من عنصر تعیین کننده، اقبال عمومی هست، نه حتماً نزدیک شدن به تلفّظ. شاید اسم این دیدگاهُ بشه مثلاً گذاشت زبان‌شناسیِ توصیفیِ دموکراتیک! که من کاملاً موافقم باهاش.

sabdeyazdan

New Member
لایک ها
750

گفتگو و گفتمان:
هرچند هر دو واژه ى گفتگو و گفتمان به معنى صحبت و بحث هستند اما با اين حال گفتمان به معنى نگرش کلى يک جامعه در زمانى مشخص نيز هست...بنابراين بهتر است به جاى گفتگو، گفتمان را به کار نبريم

taha

Well-Known Member
لایک ها
1,160

بین این و و «ــه» ای که به جای است میاریم خیلی تفاوته ! (مثلاً همین تفاوته در اصل تفاوت است بوده ! اما مثله اشتباهه و مثل است نیست ! )

درست میگی علیرضا جان ولی بعضی جاها اگر نزاریم دچار کژتابی میشه:4:
باور کن

Al!R3ZA

Well-Known Member
لایک ها
3,166

درست میگی علیرضا جان ولی بعضی جاها اگر نزاریم دچار کژتابی میشه:4:
باور کن
مثال بزن !

Hosein.D

New Member
لایک ها
862

با سلام... هر چند این نوع نوشتن غلط محسوب میشه ولی باعث میشه متن راحت تر خونده بشه!
من خودم سعی می کنم درست بنوسم!

Al!R3ZA

Well-Known Member
لایک ها
3,166

با سلام... هر چند این نوع نوشتن غلط محسوب میشه ولی باعث میشه متن راحت تر خونده بشه!
من خودم سعی می کنم درست بنوسم!
اتفاقاً نه لزوماً.
بعضی مواقع تشخیص کلمه ها برای چشم سخت تر میشه و بعضی مواقع هم اشتباه میشه.
مثالش یادم نیست ولی یادمه بعضی جاها اشتباه میشه. آدم گاهی با است اشتباه میگیره.

Hosein.D

New Member
لایک ها
862

اتفاقاً نه لزوماً.
بعضی مواقع تشخیص کلمه ها برای چشم سخت تر میشه و بعضی مواقع هم اشتباه میشه.
مثالش یادم نیست ولی یادمه بعضی جاها اشتباه میشه. آدم گاهی با است اشتباه میگیره.
بله، حرف شما درست کاملا!
الآن من "درست" رو میتونستم "درسته" بنویسم!

M-Mohammadi

New Member
لایک ها
3,152

کاربرد "شامل" و "مشمول" هم خیلیی اشتباه میشه! نه تنها تو نت بلکه تو حرفهای عادی!
رعایتشم خداییش سخته :دی

Ibo_Dec

New Member
لایک ها
1,062

سلام.
يك كلمه ي سخت هم "متعاقباً " هست كه از ريشه ي "عَقَبَ" مي ايد . كه اكثراً اشتباه تلفظ مي كنند و يا تند مي گويند كه كسي متوجه نشود.;)

Al!R3ZA

Well-Known Member
لایک ها
3,166

بله، حرف شما درست کاملا!
آره این درسته، یعنی درست است ! ولی مثلاً میخوایم بگیم عدد درست a ( قدیما به صحیح میگفتن درست ) بعضیا میگن عدد درسته a ! یا حتی عدده درسته a !
این بیشتر شبیه ة مونث عربیه :4: خانوم عدده درسته ! :4:

Ibo_Dec

New Member
لایک ها
1,062

بله، حرف شما درست کاملا!
درواقع بايد اين گونه گفت : حرف شما درست كاملا ! -------> حرف شـما كاملا درست است .

shabnam 3

New Member
لایک ها
710

"آقا" نه "عاقا"
کلمه عاقا توی فرهنگ معین به معنی خانومه
من خودم این کلمه رو گاهی برای دوستان خانومم استفاده میکنم
اما دیدم که برای تمسخر یک آقارو با این عنوان خطاب کردن که به نظرم شایسته نیست و حتی به نوعی توهینم میتونه باشه

بالا