سری دوم سوالات محک شیمی , معدنی - 16 آذر

septal_2006

New Member
لایک ها
17
[JUSTIFY]با سلام خدمت دوستان خوبم
امیدوارم که دوستان عزیز سایت و به خصوص المپیادیها تا این لحظه مطالعه ی مفهومی و خوبی داشته باشن امیدوارم پس از مدتی که فعالیت شیمیستهای عزیز در سایت کمتراز قبل شده بود بتونیم فعالیتمون رو در سایت دوباره بیشتر کنیم و یادمون نره که ریشه ی سایت عزیزمون از شیمیه. [/JUSTIFY][JUSTIFY]
و اما سوال شیمی معدنی امروز: [/JUSTIFY][JUSTIFY]
انرژی نخستین یونش را برای عناصر گروه سیزده با ذکر دلیل مقایسه کنید. [/JUSTIFY][JUSTIFY]
منابع برای پاسخ دادن به سوال :مباحث انتقالهای الکترونی شیمی معدنی هیویی و شیمی معدنی عزیزالله بهشتی [/JUSTIFY][JUSTIFY]از دوستان تقاضا داریم که در پاسخ به سوال به هر مقدار جزیی یا کاملی شرکت کنن
پاسخهای سوالات قبلی هم به طور مشترک با سوالات جدید داده خواهد شد.
اگر مي خواهيد در زندگي به موفقيت هاي بسيار دست يابيد.بايدطالب موفقيت باشيد.
موفق باشید[/JUSTIFY]

peyman_delan

New Member
لایک ها
14
با عرض سلام.
اين بار قبل از نوشتن جواب مي گم كه اصلا به صحتش اطمينان ندارم، اگر غلط بود شرمنده.

همان طور كه انتظار مي رود انرژي يونش Al از B كمتر است. اما به علت كمتر بودن شعاع Ga نسبت به Al و بيشتر بودن بار موثر هسته، انر‍ژي يونش Ga بايد از Al بيشتر باشد. در مورد In فكر كنم روند عادي است و انرژي يونش آن از Ga كمتر است. اما در مورد Tl گمان مي كنم كه به دليل انقباض لانتانيدي و بيشتر شدن بار موثر هسته، انرژي يونش آن از In بيشتر باشد.
احتمال مي دهم كه روند كلي چيزي شبيه اين باشد:
B>Ga>Al>Tl>In
البته بازم ميگم چون من منبع پيشنهادي را مطالعه نكرده ام احتمال اشتباه گفتنم زياده...

najafi2020

New Member
لایک ها
195
پیمان جان توضیح قشنگی دادی ولی انقباض لانتانیدی را دست کم گرفتی . انرژی نخستسن یونش Tl از Ga هم بیشتره!

پس : B>Tl>Ga>Al>In

septal_2006

New Member
لایک ها
17
مقایسه ی آقای نجفی کاملا درسته اما کاش یه کم توضیح میدادن

peyman_delan

New Member
لایک ها
14
جواب من اشتباهه؟
براي مقايسه دقيق مي توان به هر كتابي مراجعه كرد....

najafi2020

New Member
لایک ها
195
سلام.

من قبل از مقایسه گفتم که توضیحات peyman_delan را قبول دارم و فقط مقایسه ی ایشون نادرسته.

راستش یه چیز دیگه هم که می خوام بگم اینه که من این ترتیب را زمانی به یاد سپردم که داشتم کتاب شیمی توصیفی عنصر ها را می خوندم . برای همین استدلال من تقریبا شبیه استدلال دوستمون بود و نخواستم بی دلیل شلوغش کنم و یه چیز را دوباره بنویسم.

اگه چیزی بخوام اضافه کنم اینه که، در هر گروه از بالا به پایین بدون استثنا بار موثر هسته زیاد میشه. اما به دلیل انقباض لانتانیدی قبل از Tl این افزایش بار موثر هسته بیشتره و علاوه بر این انقباض لانتانیدی اجازه نمی دهد شعاع اتم از In به Tl تغییر زیادی بکنه اما بار موثر هسته به میزان قابل توجهی زیاد میشه.

اما فکر نکنم در این مورد بشه به روش کلمنتی_ ریموندی اعتماد کرد چه برسه به روش اسلیتر پس لازم نمی بینم که بار موثر هسته را برای Tl محاسبه کنم.

najafi2020

New Member
لایک ها
195
peyman_delan گفت
جواب من اشتباهه؟
براي مقايسه دقيق مي توان به هر كتابي مراجعه كرد....
بله به نظر عجیب میاد اما زندگی همینه. می تونی به کتاب شیمی توصیفی عنصر ها مراجعه کنی.

الان دقیقا یادم نیست اما فکر کنم تابستان تو هیویی هم همین ترتیب را دیده بودم.

septal_2006

New Member
لایک ها
17
در واقع هدف این سوال دونستن انقباض لانتانیدی و اثر اوربیتالهای d ه و این مقایسه دربواقع یه سوال غیراستاندارده و درستش اینه که شما Al رو با Ga و In رو با Tl مقایسه کنین
نکته ای که هست اینه که کلا کجای المپیاد .... استاندارده که اینم استاندارد باشه

mohammad2009

New Member
لایک ها
1
انقباض لانتانیدی چی بود ؟ یادم رفت میشه بگین

peyman_delan

New Member
لایک ها
14
بعد از پر شدن زيرلايه f به علت فاصله زياد اين زيرلايه از هسته ميزان افزايش بار هسته بيش از ميزان افزايش اثر پوششي است و به همين دليل بار موثر هسته افزايش پيدا مي كند و شعاع اتم كاهش پيدا مي كند.

بالا