عملکرد صابونها!

smy1376

New Member
ارسال ها
65
لایک ها
196
امتیاز
0
#1
صابون هاموادی هستند که برای پاک کردن پوست از ناخالصی­ها ، چربی­های اضافی و ... مورد استفاده قرار میگیرند .
شوینده­ها از خانواده پاک کننده­ها می­باشند . صابون قدیمترین شوینده­هاست .
اکثر آلودگیها از جنس چربی می­باشد و آب ماده­ای است که بعلت فراوان بودن آن برای پاک کردن مورد استفاده قرار میگیرد . اما آب یک ماده قطبی است و فقط مواد قطبی در آن حل می­شود و چربی یک ماده غیرقطبی بوده که فقط در مواد غیرقطبی حل می­شود.
برای حل این مشکل از مواد حد واسطی به نام مواد فعال سطحی یا سورفلکتانت استفاده می­شود.
سورفکتانت ها موادی هستند که دارای دو بخش قطبی و غیرقطبی می­باشد. چربی­ها در قسمت غیرقطبی این مواد حل شده و به کمک قسمت قطبی سورفکتانت توسط آب شسته می­شوند.
سورفکتانت ها عملکرد متفاوتی دارند مثلاً میتوانند به عنوان حلال ، عامل امولسینه کننده ، عامل کف کننده­ها ، شوینده و رطوبت رسان نقش ایفا نمایند.
براساس شارژ الکتریکی قسمت قطبی سورفکتانت ، آنها را به چهار دسته تقسیم می کنند.
سورفکتانت های آنیونی : که قسمت قطبی آن دارای بار منفی است مثل سدیم ، لوریل سولفات، سدیم لوریل اترسولفات ، سولفوهمی سوکسنیات
سورفکتانت های کاتیونی : که قسمت قطبی آن دارای بار مثبت است مثل ترکیبات چهار ظرفیتی آمونیوم یا ترکیبات پیریدینیوم.
سورفکتانت­ های غیریونی: که قسمت قطبی آن بار الکتریکی ندارد مثل یا سوکروز اتر و سوکروز استر.
سورفکتانت ­های آمفوتریک یا آمفولیتیک: که دارای دو سر قطبی و دو شارژ مثبت و منفی است میباشند مثل بتائین و الکیل آمینواسیدها ، شارژ مثبت و منفی آنها براساس PH محیط تعیین میشود. به عنوان مثال این سورفکتانت ها در محیط اسیدی بیشتر خاصیت سورفکتانت­ های کاتیونی و در محیط قلیایی خاصیت سورفکتانت های آنیونی را دارند.
5 نوع سورفکتانت در پاک کننده­ها مورد استفاده واقع میشود و برحسب فعالیتشان بعنوان دترژانت عوامل مرطوب کننده عامل کف کنندگی و امولسیفیر و حل کنندگی انتخاب می­شوند . از میان خواص فوق خاصیت دترژانت و کف کنندگی سورفکتانت ها مهمترین عوامل هستند که در فرموله کردن این پاک کننده­ها محسوب می­شوند.
سورفکتانت ها موادی هستند که به محصولات زیبایی افزوده می­شوند باعث کم کردن کشش سطحی پوست و پخش مناسب محصولات زیبایی در سطح پوست می­شوند.
سیندت syndet یا صابون سینتتیک (synthetic soap) : در اصل صابون نیستند بلکه ترکیبی از سورفکتانت های آنیونی و سورفکتانت های آمفوتریک می­باشند که مشکلات صابون­های معمولی را ندارند . امروزه این مواد در بسیاری از موارد جایگزین صابونهای معمولی شده و در سطح وسیعی مورد استفاده قرار میگیرند . این صابونها خاصیت اسیدی نیز دارند .
صابونهای معمولی از هیدرولیز چربیهای طبیعی و ترکیب آنها با سود سوزآور تولید می­گردد.
اسید چرب + NAOH ¬ صابون + آب
این واکنش تا حدی دوطرفه بوده و هنگامی که صابون با آب مخلوط میشود ، میتواند مقدار کمی که ماده­ای قلیایی است را ایجاد کند . بنابراین از مشکلات استفاده از صابون های قلیایی شدن سطح پوست می­باشد که در نتیجه سطح پوست را از حالت اسیدی خارج می­کند و محیط را مناسب نفوذ میکروب ها به داخل پوست می­کند . علاوه بر این صابون ها نیز مانند همه شوینده­ها می­توانند چربی طبیعی سطح پوست را بیشتر از حد مجاز بردارند و ایجاد خشکی کنند . مشکل شایع دیگر استفاده از صابون ها ، رسوب آنها در آبهای سنگین است . مشکل قلیایی شدن سطح پوست و کاهش چربی های مفید توسط مکانیسم جبرانی پوست و حداکثر ظرف 2 ساعت اصلاح میشود . گرچه با تکرار این عمل پوست توانایی جبران خود را از دست می­دهد .
بدین منظور بهتر است به منظور پیشگیری از قلیایی شدن سطح پوست از شوینده­های اسیدی ( مثل سیندت ) استفاده کرد . برای کاهش برداشت چربی های مفید بهتر است از شوینده­هایی که دارای مواد چرب هستند استفاده نمود . با جایگزین کردن شوینده­های به جای صابون می­توان مشکل رسوب شوینده را در آب سنگین حل کرد.
 

Reza ebrahimi

New Member
ارسال ها
14
لایک ها
40
امتیاز
0
#2
پاسخ : عملکرد صابونها!

سلام!جسارت نباشه اما.......من یه غلط املایی پیدا کردم!!:90:سوفکتانت رو نوشتید سورفلکتانت!ولی دستتون درد نکنه !!!کلی خندیدم!روحم شاد شد!!:208:
 
بالا