kavosh

New Member
ارسال ها
396
لایک ها
75
امتیاز
0
#1
پروفسور سید محمود حسابی، پدر علم فیزیک و مهندسی نوین ایران



سید محمود حسابی، در سال 1281 از پدر و مادری تفرشی، در تهران زاده شدند. پس از سپری نمودن چهار سال از دوران کودکی در تهران، به همراه خانواده (پدر، مادر و برادر) عازم شامات گردیدند. در هفت سالگی، تحصیلات ابتدایی خود را، با تنگدستی و مرارت‌های دور از وطن، در مدرسه‌ی کشیش‌های فرانسوی، آغاز کردند. و همزمان، توسط مادر فداکار، متدین و فاضله‌ی خود (خانم گوهرشاد حسابی)، تحت آموزش تعلیمات مذهبی و ادبیات فارسی، قرار گرفتند. استاد، قرآن کریم را، حفظ و به آن اعتقادی ژرف داشتند. دیوان حافظ را نیز از بر داشته، و به بوستان و گلستان سعدی، شاهنامه‌ی فردوسی، مثنوی مولوی و منشات قائم مقام، اشراف کامل داشتند.



شروع تحصیلات متوسطه‌ی ایشان، مصادف با آغز جنگ جهانی اول، و تعطیلی مدارس فرانسوی زبان بیروت بود. از این‌رو، پس از دو سال تحصیل در منزل، برای ادامه به کالج آمریکایی بیروت رفتند و در سن هفده سالگی، لیسانس ادبیات، در نوزده سالگی لیسانس بیولوژی و پس از آن مدرک مهندسی راه و ساختمان را اخذ نمودند. در آن زمان، با نقشه‌کشی و راه‌سازی، به امرار معاش خانواده کمک می‌کردند.
استاد همچنین در رشته‌های پزشکی، ریاضیات و ستاره‌شناسی به تحصیلات آکادمیک پرداختند. شرکت راه‌سازی فرانسوی که ایشان در آن مشغول به کار بودند، به پاس قدردانی از زحمات ایشان، استاد را برای ادامه تحصیل به کشور فرانسه اعزام کرد و بدین ترتیب، در سال 1924 میلادی به مدرسه‌ی عالی برق پاریس وارد شدو در سال 1925 میلادی فارغ‌التحصیل شدند. هم‌زمان با تحصیل در رشته‌ی معدن، در راه‌آهن برقی فرانسه مشغول به کار گردیدند و پس لز پایان تحصیل در این رشته کار خود را در معادن آهن شمال فرانسه و معادن زغال‌سنگ ایالت «سار» آغاز کردند. سپس به دلیل وجود روحیه‌ی علمی به تحصیل و تحقیق در دانشگاه سوربن، در رشته‌ی فیزیک پرداختند و در سال 1927 میلادی در سن بیست و پنج سالگی، دانش‌نامه‌ی دکترای فیزیک خود را با درجه‌ی عالی از دست بزرگ‌ترین دانشمند روز جهان، پروفسور فابری، دریافت کردند.
استاد با شعر و موسیقی سنتی ایران و موسیقی کلاسیک غرب به خوبی آشنا بودند و در نواختن نی، ساز دهنی، ویولن و پیانو تبحر داشتند.
از جله دست‌آوردهای عمر پربار استاد و مشاغلی که در مسند آن خدمات علمی و فرهنگی شایان توجهی ارائه نمودند، می‌توان به چند نمونه‌ی زیر اشاره کرد:
راه‌اندازی اولین ژنراتور برق کشور به وسیله‌ی نصب تجهیزات بر روی یک آسیاب آبی، ایجاد اولین کارگاه‌های تجربی در علوم کاربردی ایران، ماموریت وزارت راه و ترابری برای تهیه‌ی اولین نقشه‌برداری علمی، فنی و مهندسی کشور، تاسیس دار‌المعلمین و تدریس در آن، ساخت اولین رادیو در کشور، ایجاد اولین آزمایشگاه علوم پایه در ایران، آغاز واژه‌گزینی فارسی و برابر سازی علمی، تاسیس دانشسرای عالی و تدریس در آن، ساخت و راه‌اندازی اولین آنتن فرستنده در کشور، تاسیس اولین بیمارستان خصوصی در ایران به نام « بیمارستان گوهرشاد» ( به یاد مادر گرامیشان)، طراحی، نصب و راه‌اندازی اولین دستگاه رادیولوژی در کشور، تاسیس و ریاست انجمن فیزیک ایران، شرکت در کنفرانس بین‌المللی لایه‌ی ازن، راه‌اندازی اولین مرکز زلزله‌شناسی کشور، پایه‌گذاری مدارس عشایری و تاسیس اولین مدرسه‌ی عشایری ایران، پایه‌گذاری موسسه‌ی ژئوفیزیک دانشگاه تهران، تاسیس اولین رصد‌خانه‌ی نوین در ایران، تاسیس انجمن موسیقی ایران و ...

فعالیت در 3 نسل کاری و آموزش 7 نسل استاد و دانشجو از خدمات ارزنده‌ی پروفسور حسابی به‌شمار می‌رود و در همین راستا ایشان از سال 1350 به عنوان استاد ممتاز دانشگاه تهران شناخته شدند.
استاد به چهار زبان زنده‌ی دنیا: فرانسه، انگلیسی، آلمانی و عربی مسلط بودند و به زبان‌های سانسکریت، لاتین، یونانی، پهلوی، ترکی، ایتالیایی و روسی اشراف داشتند و زبان‌های باستانی را در تحقیقات علمی خود به خصوص در امر واژه‌گزینی فارسی، در برابر لغات بیگانه به کار می‌بردند.
پروفسور حسابی به ایران، فرهنگ و ادب و اعتقادات سنتی و مذهبی این سرزمین عشق می‌ورزیدند و گذشته از سفر به کشورهای متعدد عالم، به سراسر ایران سفر کرده بودند و از سفرهای پربار داخلی و خارجی خویش، یادداشت‌ها و سفرنامه‌های بسیاری به جای نهادند.
در زمینه‌ی تحقیق علمی 25 مقاله، رساله و کتاب از ایشان به چاپ رسیده است. تئوری « بی‌نهابت بودن ذرات» استاد در میان دانشمندان و فیزیک‌دانان جهان شناخته شده است. نشان « اوفیسیه دولالژیون دونور» و همچنین نشان « کوماندور دولالوژیون دونور» بزرگ‌ترین نشان‌های کشور فرانسه، به همین مناسبت به ایشان اهدا گردیده است.
استاد تنها شاگرد ایرانی پروفسور اینشتین بوده و در طول زندگی با دانشمندان تراز اول جهان نظیر: شرودینگر، بورن، فرمی، دیراک، بوهر، ... و با فلاسفه و ادبایی همچون: آندره ژید، برتراند راسل تبادل نظر داشتند.



ایشان از سوی جامعه‌ی علمی جهانی به‌عنوان « مرد اول علمی جهان» برگزیده شدند و در کنگره « شصت سال فیزیک ایران» ملقب به « پدر علم فیزیک و مهندسی نوین ایران» گردیدند.
آقای دکتر در نود سالگی هنوز هم میگفتند هزار برنامه دارم و نباید بگویم از ما گذشت. ایشان میگفتند هیچ چیزی به اندازه یک عشق بی نهایت کارساز نیست. می گفتند آدم باید یاد بگیرد عاشق باشد. بعضی هم بلد نیستند و باید یادشان داد.
پروفسور حسابی در 12 شهریور 1371 در بیمارستان ژنو به هنگام معالجه‌ی قلبی بدرود حیات گفتند. مقبره‌ی استاد بنا به خواسته‌ی ایشان در زادگاه خانوادگی، در شهر دانشگاهی تفرش قرار دارد.
یادشان گرامی و راهشان پر رهرو باد.
]
 

kavosh

New Member
ارسال ها
396
لایک ها
75
امتیاز
0
#2
معرفي كتاب

معرفی کتاب
عنوان كتاب: استاد عشق- نگاهی به زندگی و تلاش‌های پروفسور سید محمود حسابی، پدر علم فیزیک و مهندسی نوین ایران- نگارش: ایرج حسابی
اگه فرصت کردید حتما بخونیدش.
من خودم همشو خوندم و واقعا ازش لذت بردم.


 

kavosh

New Member
ارسال ها
396
لایک ها
75
امتیاز
0
#3
سردر منزل پروفسور حسابی در تجریش، با معماری ایشان، طراحی و انتخاب شعر سردر آن، که همواره ملاک زندگی استاد بود، بنابر سفارش ایشان، در اصفهان ساخته شد و بر روی سردر نصب گردید.
به جان زنده‌دلان سعدیا که ملک وجود نیارزد آنکه دلی را ز خود بیازاری



 

AJ94

New Member
ارسال ها
162
لایک ها
11
امتیاز
0
#4
دکتر محمود حسابی

زندگی:

پدرش (سید عباس معزالسلطنه) و مادرش (گوهرشاد حسابی) هر دو اهل تفرش بودند. او چهار سال اول دوران کودکی‌اش را در تهران سپری نمود. سپس به همراه والدین و برادرش عازم شامات شد. در هفت سالگی تحصیلات ابتدایی خود را در بیروت با تنگدستی و مرارتهای دوری از میهن، در مدرسه کشیش‌های فرانسوی آغاز کرد. در همان زمان تعلیمات مذهبی و ادبیات فارسی را نزد مادرش فرا می‌گرفت. او قرآن و دیوان حافظ را از حفظ می‌دانست. او همچنین بر کتب بوستان، گلستان سعدی، شاهنامه فردوسی، مثنوی مولوی و منشات قائم مقام فراهانی اشراف کامل داشت. محمود حسابی در ۱۲ شهریور سال ۱۳۷۱ هجری شمسی در بیمارستان دانشگاه ژنو درگذشت. آرامگاه (خانوادگی) وی در شهر تفرش قرار دارد.


تحصیلات:


شروع تحصیلات متوسطه او مصادف با آغاز جنگ جهانی اول و تعطیلی مدارس فرانسوی زبان بیروت بود. از این رو به مدت دو سال در منزل به تحصیل پرداخت. پس از آن در کالج آمریکایی بیروت به تحصیلات خود ادامه داد. در سن هفده سالگی لیسانس ادبیات، و در سن نوزده سالگی لیسانس بیولوژی را اخذ نمود. پس از آن در رشته مهندسی راه و ساختمان از دانشکده فرانسوی مهندسی در بیروت فارغ التحصیل شد. در آن دوران با اشتغال در نقشه کشی و راهسازی، به امرار معاش خانواده کمک می‌کرد. او همچنین در رشته‌های پزشکی، ریاضیات و ستاره شناسی به تحصیلات دانشگاهی پرداخت.
حسابی در
دانشگاه سوربن فرانسه، در رشتهٔ فیزیک به تحصیل و تحقیق پرداخت. در سال ۱۹۲۷ میلادی در سن بیست و پنج سالگی دانشنامه دکترای فیزیک خود را، با ارائهٔ رساله‌ای تحت عنوان «حساسیت سلول‌های فتوالکتریک»، با درجه عالی دریافت نمود.


آثار:


آثار به جای مانده از محمود حسابی در زمینه‌های فیزیک، زبان فارسی و پژوهش‌های فرهنگی شامل ۲۱ کتاب و مقاله‌است. برخی از آثار وی عبارتند از:

  1. کتاب فیزیک دوره اول متوسطه ۱۳۱۸
  2. کتاب دیدگانی فیزیک دانشگاه تهران ۱۳۴۰
  3. الکترودینامیک (۱۹۴۵) Essaid Interpretation des Ondes de Broylie
  4. مقاله تفسیر امواج دو بر در شش رساله با عنوان A Strain Theory of Matter، دانشگاه تهران ۱۹۴۶.
  5. مقاله‌ای دربارهٔ پیشنهاد تفسیر قانون جاذبهٔ عمومی نیوتون و قانون میدان الکتریکی ماکسول چاپ شده در گزارش ذرات اصلی در دانشگاه کمبریج انگلیس ۱۹۴۶.
  6. مقاله‌ای دربارهٔ ذرات پیوسته Continuous چاپ شده به وسیلهٔ آکادمی علوم آمریکا ۱۹۴۷.
  7. مقاله‌ای دربارهٔ مدل بی‌نهایت گسترده در نشریهٔ فیزیک فرانسه.
  8. رساله‌ای دربارهٔ نظریه ذره‌های بی‌نهایت گسترده دانشگاه تهران ۱۹۷۷.

فعالیت‌های شغلی و اجتماعی:


او هم‌زمان با تحصیل در رشته معدن، در راه آهن برقی فرانسه نیز کار می‌کرد. پس از فارغ التحصیل شدن در رشته معدن، در معادن آهن شمال فرانسه و معادن زغال سنگ ایالت «سار» به کار مشغول شد.
وی با وجود امکان ادامه تحقیقات در خارج از کشور، به ایران بازگشت و به پایه گزاری علوم نوین و تاسیس دارالمعلمین و دانشسرای عالی، دانشکده‌های فنی و علوم دانشگاه تهران، نگارش ده‌ها کتاب و جزوه و راه اندازی و پایه گزاری فیزیک و مهندسی نوین پرداخت.
وی همچنین در کابینه
محمد مصدق، وزیر فرهنگ بود



طرح تاسیس دانشگاه تهران:



مهدی خزعلی به هنگام نقل خاطره دیدارش از دکتر حسابی چنین نقل می‌کند: وقتی خواستم دانشگاه تهران را تاسیس کنم با وساطت یکی از دوستان وقت ملاقاتی از وزیر معارف وقت گرفتم، پس از توضیح طرح، وزیر معارف از من پرسید: «دانشگاه بسازید که چه بشود؟» و من عرض کردم: «دکتر و مهندس‌ها که برای تحصیل به فرنگ می‌روند را در مملکت خودمان تربیت کنیم.» و او پاسخ داد: «تربیت دکتر و مهندس برای ما صد سال زود است.»

متاثر از کوته فکری وزیر معارف و ناامید از انجام رسالتی که بر دوش داشتم از دفتر وزیر خارج شدم، رفیق شفیق که آزدگی مرا دید برای تسلی خاطر گفت من می توانم از اعلیحضرت (رضا شاه) برایت وقت ملاقات بگیرم مشروط به اینکه وزیر معارف نفهمد که من این وساطت را انجام داده ام! وقت ملاقات با رضا شاه تعیین شد، برای او طرح تاسیس دانشگاه تهران را شرح دادم، و شاه پرسید «که چه شود؟» عرض کردم، به جای آنکه جوانان ما به فرنگ بروند در مملکت خودمان دکتر و مهندس آموزش دهیم و رضا شاه باز پرسید «که چه شود؟» و عرض کردم: «این جاده‌ها و راه آهن را آلمان‌ها می‌سازند مهندسین خودمان بسازند و ...» شاه بسیار استقبال کرد و گفت بروید طرحتان را بنویسید به مجلس می‌گویم رای بدهد! و من از همان شب شروع به نگارش طرح دانشگاه کردم.

فردای آن روز از دربار به در خانه‌ام آمدند، تعجب کردم که با من چه کار دارند، دیدم یکصد هزار تومان پول فرستاده‌اند که اعلیحضرت فرموده‌اند، کارتان را شروع کنید و طرح تان را نیز بنویسید. و این همان مبلغ خرید زمین دانشگاه تهران است و کار ساخت و ساز همزمان با نوشتن طرح آغاز شد.

موسیقی:

حسابی با شعر و موسیقی سنتی ایران و موسیقی کلاسیک غرب به خوبی آشنا بود. وی با کمک تنی چند از دانشجویان خود در دانشسرای عالی توانست تغییراتی در کاسه تار (ساز ایرانی) ایجاد نماید.

ورزش:

وی در چند رشته ورزشی نیز موفقیت‌هایی کسب کرد، از جمله کسب مدرک نجات غریق در رشته شنا در دوران نوجوانی. کوه پیمایی و راه پیمایی از ورزش های مورد علاقه ایشان بود.از ورزش های مورد علاقه وی فوتبال،دوچرخه سواری،دوی استقامت،چوب پا،دشت نوردی و... بود.

افتخار:

به دریافت بالاترین نشان فرانسه لژیون دونور نائل گردید.

خدمات:
[*]
اولین نقشه برداری فنی و تخصصی کشور (راه بندرلنگه به بوشهر)
[*]
اولین راهسازی مدرن و علمی ایران (راه تهران به شمشک)
[*]
اولین مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران
[*]
پایه گذاری اولین مدارس عشایری کشور
[*]
پایه گذاری دارالمعلمین عالی
[*]
پایه گذاری دانشسرای عالی
[*]
ساخت اولین رادیو در کشور
[*]
راه اندازی اولین آنتن فرستنده در کشور
[*]
راه اندازی اولین مرکز زلزله شناسی کشور
[*]
راه اندازی اولین رآکتور اتمی سازمان انرژی اتمی کشور
[*]
راه اندازی اولین دستگاه رادیولوژی در ایران
[*]
محاسبه و تعیین ساعت ایران
[*]
پایه گذاری اولین بیمارستان خصوصی در ایران، به نام بیمارستان گوهرشاد
[*]
شرکت در پایه گذاری فرهنگستان ایران و ایجاد انجمن زبان فارسی
[*]
تدوین اساسنامه طرح تاسیس دانشگاه تهران
[*]
پایه گذاری دانشکده فنی دانشگاه تهران
[*]
پایه گذاری دانشکده علوم دانشگاه تهران
[*]
پایه گذاری شورای عالی معارف
[*]
پایه گذاری مرکز عدسی سازی اپتیک کاربردی در دانشکده علوم دانشگاه تهران
[*]
پایه گذاری بخش آکوستیک در دانشگاه و اندازه گیری فواصل گام‌های موسیقی ایرانی به روش علمی
[*]
پایه گذاری انجمن موسیقی ایران و مرکز پژوهش‌های موسیقی
[*]
پایه گذاری و برنامه ریزی آموزش نوین ابتدایی و دبیرستانی
[*]
پایه گذاری موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران
[*]
پایه گذاری مرکز تحقیقات اتمی دانشگاه تهران
[*]
پایه گذاری سازمان انرژی اتمی ایران
[*]
پایه گذاری اولین رصدخانه نوین در ایران
[*]
پایه گذاری مرکز مدرن تعقیب ماهواره‌ها در شیراز
[*]
پایه گذاری مرکز مخابرات اسدآباد همدان
[*]
پایه گذاری کمیته پژوهشی فضای ایران
[*]
ایجاد اولین ایستگاه هواشناسی کشور (در ساختمان دانشسرای عالی در نگارستان دانشگاه تهران)
[*]
تدوین اساسنامه و تاسیس موسسه ملی استاندارد
[*]
تدوین آیین نامه کارخانجات نساجی کشور و رساله چگونگی حمایت دولت در رشد این صنعت
[*]
پایه گذاری واحد تحقیقاتی صنعتی سغدایی (پژوهش و صنعت در الکترونیک، فیزیک، فیزیک اپتیک، هوش مصنوعی)
[*]
راه اندازی اولین آسیاب آبی تولید برق (ژنراتور) در کشور
[*]
ایجاد اولین کارگاه‌های تجربی در علوم کاربردی در ایران
[*]
ایجاد اولین آزمایشگاه علوم پایه در کشور
موزه:

اندک زمانی پس از مرگ دکتر حسابی در سال ۱۳۷۲، خانه او تبدیل به موزه‌ای شد که در آن وسایل شخصی، مدارک علمی و تحصیلی، نشان‌ها و تقدیرنامه‌ها و عکس‌های قدیمی و متن نطق‌ها و نوشته‌ها در آن به نمایش گذاشته شده‌است. این موزه در خیابان تجریش – خیابان مقصودبیک قرار دارد

حراج منزل:


حراج منزل و موزه

بنا به گفته ایرج حسابی، پروفسور حسابی چند سال قبل از فوت وامی به مبلغ ۴۸ میلیون تومان به جهت انجام فعالیت‌های تحقیقاتی از یکی از بانک‌ها دریافت نمود و منزل خود را به رهن بانک در آورد. پس از چندی وی درگذشت و موفق به بازگرداندن مبلغ نشد و در سال ۱۳۸۸ مبلغ وام با احتساب بهره اش بر ۵ میلیارد تومان بالغ گردیده‌است و بانک بر درب منزل دکتر حسابی که موزه نیز در آن واقع است آگهی حراج نصب نمود.
 

mmmirani

New Member
ارسال ها
57
لایک ها
3
امتیاز
0
#6
سلام

برای اطلاعات بیشتر کتاب "استاد عشق" نوشته ی "ایرج حسابی" پسر پروفسور "حسابی" را بخونید.
کتاب بسیار زیبا و تاثیر گزاری است.

یکی ازبهترین کتاب هایی که تا به حال خوندم.

ای هم عکس کتاب:
[center:e05f2a946f]
[/center:e05f2a946f]
 
بالا