پاسخ : ربات های امدادگر و تشخیص علائم حیاتی مصدوم
خب فعلا یسری توضیحاتو داشته باشید بعد میام نحوه عملکرد حسگر های مختلفو خودم توضیح میدم !!!
به عنوان مثال زمانی كه محیطی آلوده به مواد شیمیایی خطرناك یا آلوده به تشعشعات رادیو اكتیو باشد و اندازهگیری پارامتری از محیط، ارسال تصاویر و صدا، نمونه برداری و یا حتی ایجاد تغییراتی در محیط (بستن شیر گاز یا آب، باز كردن در و پنجره، جابجا كردن اشیا) نیاز باشد، اعزام ربات پایه متحرك راه حل مشكل میباشد.
محیطهای تخریب شده بر اثر زلزله از محیطهایی هستند كه اعزام نیروی انسانی جهت شناسایی محیط خطرات جانی برای امدادگر را به دنبال دارد. چرا كه پس لرزهها و سقوط آوار در این محیطها بسیار محتمل می نماید. ایده استفاده از ربات در این محیطها مورد نظر محافل علمی جهان میباشد. از آنجایی كه پس از زلزله وضعیت حیاتی مصدومان و محل قرارگیری آنها برای گروه امداد نامشخص میباشد، مناسب است كه رباتهایی برای شناسایی و ارسال گزارش به این محیطها اعزام گردند. سپس گروه امداد با توجه به این اطلاعات دقیقا به سراغ مصدومانی بروند كه احتمال نجات آنها وجود دارد و در كمترین زمان و با پذیرفتن كمترین ریسك جانی به محل مورد نظر برسند.
از این رباتها انتظار میرود كه قادر باشند از موانع صعبالعبور ناشی از ریزش آوار عبور كنند و در ضمن ارسال تصویر و صدا به مركز كنترل، اطلاعاتی از وضعیت حیاتی مصدومان مانند دما، حركت، صدا و گازهای تنفسی را گزارش نمایند.
رباتهای پرندهای که بالهای ثابت دارند، میتوانند به خوبی بین سی تا یکصد و بیست متر پرواز کنند. ارتفاعی بالاتر از ارتفاع درختان و البته پایینتر از خطوط پروازی متعلق به سایر تجهیزات پرنده. به کمک این رباتها به راحتی میتوان یک نمای بزرگ از نواحی تخریب شده را مشاهده کرد.
رباتهایی که شبیه هلیکوپتر هستند، میتوانند حتی به زمین نزدیکتر هم بشوند. آنها میتوانند از داخل پنجرهها به درون منازل سرک بکشند تا از عدم وجود مصدوم در خانهها اطمینان حاصل شود. حتی پس از پایان عملیات امداد به کمک این پرندهها میتوان اطلاعات دقیقی از ساختار و کیفیت تخریب در نواحی آسیب دیده بهدست آورد.
به دام افتادن معدنچیان در معادن شیلی و نیوزلند كه برای هفتهها تیتر نخست روزنامهها شده بود از جمله حوادثی است كه هر از چند گاه روی میدهند و تاكنون نیز هیچگونه راه چاره قطعی برای غلبه بر آنها پیدا نشده است، اما استفاده از رباتهای امدادگر میتواند گزینهای مطمئن و مناسب برای كمك به معدنچیانی باشد كه گاه در اعماق زمین و برای روزها و هفتههای متوالی به دام میافتند.
در چند سال اخیر و همزمان با افزایش شمار این دسته از حوادث پروژههای مختلفی درخصوص طراحی رباتهای امداد و نجات مختص معدنچیان به دام افتاده در معادن ارائه شدهاند. ربات Genini-Scout حاصل به بار نشستن یكی از همین پروژههاست. این ربات كه از قابلیتهای خیرهكنندهای برای نجات معدنچیان به دام افتاده در معادن تخریبشده برخوردار است به عنوان كاربردیترین فناوری مورد نیاز در چنین موارد بحرانی به شمار میآید.
بررسی حوادثی كه در معادن زیرزمینی روی داده است نشان از آن دارند كمك به افرادی كه در زیر انبوهی از خاك، سنگ و صخره به دام میافتند، كار بسیار دشوار و پیچیدهای است. نكته مهمی كه در یك حادثه ریزش معدن روی میدهد این است كه با گذشت زمان لحظه به لحظه جان معدنچیان در دام افتاده بیشتر در معرض خطر مرگ قرار میگیرد. گذشته از این افرادی كه تلاش میكنند جان این معدنچیان را نجات دهند نیز در معرض خطرات جدی قرار دارند چون هیچ فردی نمیداند در ثانیهها و دقایق پیش روی كدام قسمت از معدن باز هم دچار ریزش خواهد شد. انتشار گازهای سمی و راه یافتن مایعات خطرناك موجود در تونلهای زیرزمینی به محل قرار گرفتن معدنچیان، گازها و بخارات قابل انفجار و از همه مهمتر دیوارهای سستی كه هر لحظه امكان ریزش آنها وجود دارد از جمله موارد نگرانكنندهای هستند كه كار را برای نیروهای امداد و نجات سخت میكنند. رویارویی با این چالشها نه تنها سرعت امداد و نجات را كم میكند بلكه نیروهای امداد را خسته كرده و از كیفیت كار آنها میكاهد.
كارشناسان معتقدند تنها با كمك گرفتن از سیستمهای رباتیكی میتوان فرآیند امداد و نجات را با بهترین كیفیت ممكن انجام داد. بر اساس همین باور بوده است كه محققان آزمایشگاههای ساندیا ربات Genini-Scout را ارائه كردهاند. این ربات كه برای رویارویی با هرگونه شرایط سخت و پیچیدهای طراحی شده است 1/2 متر طول و 0/6 متر ارتفاع دارد و آنقدر سریع و چابك است كه در زمانی بسیار كم میتواند تمامی زوایای تنگ و باریك را مورد ارزیابیهای دقیق قرار دهد. یكی از نقاط قوت این ربات تجهیزات ضد آب آن است و به واسطه همین ویژگی است كه میتواند در محیطهای آبی كه تا 45 سانتیمتر عمق دارند به خوبی مانور دهد. گذشته از این موارد، Genini-Scout از وزن كمی برخوردار است كه با تكیه بر این ویژگی میتواند براحتی از موانع پیش روی خود بالا و پایین رفته و عبور كند. البته این وزن كم موجب نشده كه ربات در برابر فشارهای عمدتا قابل توجه زیرزمینی كمطاقت باشد. انجام آزمایشات مختلف نشان داده است كه Genini-Scout در برابر فشارهای زیاد در اعماق زمین از ضریب مقاوت قابل توجهی برخوردار است.
یكی از خطرات جدی كه در حوادث ریزش معدن جان معدنچیان را تهدید میكند نشت گازهای سمی است كه به دلیل نبود فضای كافی برای تنفس اكسیژن به مراتب خطرسازتر از مواقع عادی خواهند بود. به همین دلیل در ربات Genini-Scout حسگرهای گازی نیز نصب شده است كه نشت هرگونه گازهای خطرناك را نشان میدهند. در این ربات دوربین حرارتی نیز جاسازی شده است كه مكان دقیق معدنچیان به دام افتاده را شناسایی میكند. البته این تنها دوربین این ربات نیست. دوربین دیگری نیز در قسمت بالاتر آن نصب شده است كه با استفاده از مشاهدات آن ربات از وجود هرگونه مانعی در سر راه خود مطلع میشود.
معمولا بسیاری از معادن زیرزمینی مملو از گاز متان و سایر گازهایی هستند كه در صورت وقوع هرگونه جرقهای منفجر میشوند. مهندسانی كه این ربات را طراحی كردهاند بخوبی از این موضوع آگاه بودهاند و به همین دلیل تجهیزات الكترونیكی آن را میان پوشش مخصوصی قرار دادهاند. این پوشش مانع اصابت هرگونه جرقه احتمالی به گازهای انباشته در محیط اطراف میشود. حركت در گذرگاههای تنگ و باریك معادن فروریخته و شناسایی محل دقیق معدنچیان به دام افتاده تنها قابلیت Genini-Scout به شمار نمیآید. این ربات به گونهای ساخته شده است كه میتواند مواد غذایی، بستههای حاوی اكسیژن و داروهای مورد نیاز را با خود به اعماق معادن فروریخته شده ببرد. این ربات براحتی به وسیله سیستمهای كنترل از راه دور هدایت میشود. مهندسانی كه Genini-Scoutرا ارائه كردهاند در مراحل آزمایشیتوانستهاند با استفاده از كنترلكننده كنسول Xbox360 آن را هدایت كنند.
با كمك گرفتن از سیستمهای رباتیكی میتوان فرآیند امداد و نجات را با بهترین كیفیت ممكن انجام داد
وقوع زمینلرزههای شدید عمدتا با خرابیهای زیادی همراه هستند كه در جریان آنها ساختمانهای مرتفع تخریب میشوند و ممكن است دهها تن در زیر آوار به دام افتند. در چنین مواردی ربات Genini-Scout بهترین گزینه ممكن برای امدادرسانی به آسیبدیدگان در سریعترین زمان ممكن است. پیشبینی میشود در ماههای آینده نسخههای دیگری از این ربات ساخته شود و آن زمان است كه میتوان گفت تحول واقعی در تكنیكهای امداد و نجات به معدنچیان روی داده است.
با تشکر از خانم نایب زاده ....