پاسخ : اجزای سلول
ريبوزم ها از اندامک هاي بدون غشاي سيتوپلاسمي در همه ياختههاي پروکاريوتي هستند که در سال 1983 بوسيله پالاد کشف شدهاند. اين اندامک ها را دانه هاي پالاد نيز مي نامند. از آن جا که سنتز پروتئين ها بوسيله ريبوزوم ها صورت مي گيرد اهميت زيادي دارند. ريبوزوم ها ذراتي بيش و کم کروي، متراکم(کدر) نسبت به الکترون ها هستند که نظرشان از 40 تا حدود 300 آنگستروم مي رسد.
تاريخچه شناخت ريبوزوم ها
شناخت اوليه ريبوزوم ها مربوط به کلود مي شود که در سال 1941 با اولترا سانتريفوگاسيون افتراقي(مرحلهاي) موفق به جدا سازي ذراتي کوچک تر و سبک تر از ميتوکندري ها شد که ذراتي به قطر 500 تا 2000 ميکرون و سرشار از RNA بودند که از خرد شدن قطعات شبکه آندوپلاسمي ضمن اولترا سانتريفوگاسيون ايجاد مي شوند. مي توانند حتي در شرايط آزمايشگاهي اسيدهاي آمينه راديواکتيو را به سرعت در ساختمان پروتئين ها وارد کنند.
اشکال ريبوزوم ها
ريبوزم هاي آزاد سيتوپلاسمي که در سيتوپلاسم ياختههاي پروکاريوتي از نوع 70s در سيتوپلاسم ياخته هاي يوکاريوتي از نوع 80s يعني بزرگ تر و سنگين تر هستند. ريبوزوم هاي چسبنده به غشاي شبکه آندوپلاسمي دانهدار که اين حالت تنها در ياخته هاي يوکاريوتي که شبکه آندوپلاسمي دارند، ديده مي شود. در اين ياخته ها نسبت ريبوزم هاي آزاد سيتوپلاسمي به ريبوزم هاي چسبيده به غشاي شبکه بر حسب شرايط فيزيولوژيکي ياخته تغيير مي کند و هر چه سنتز پروتئين هاي ترشحي و پروتئين هاي ساختماني ويژهاي که در ساختمان غشاي شبکه آندوپلاسمي، غشاي کيسههاي گلژي، ليزوزوم ها و پلاسمالم وجود دارند بيشتر باشد، نسبت ريبوزوم هاي چسبيده به غشاي شبکه نيز بيشتر مي شود. در ياخته هاي ترشحي آسيني هاي باز لوزوالمعده که آنزيم هاي گوارشي مختلف را مي سازند و ياخته هاي خوني که ايمنوگلوبين ها را مي سازند تا 90% ريبوزوم ها به غشاي شبکه آندوپلاسمي چسبيدهاند. بر عکس در رتيکولوسيت ها، بافت هاي مريستمي گياهان و ياخته هاي عصبي روياني بيشتر ريبوزوم ها آزادند. در ياخته هاي هلا که نوعي ياخته سرطاني هستند تنها 15% ريبوزوم ها به غشاي شبکه چسبيدهاند. ريبوزوم هاي موجود در اندامک هاي مثل ريبوزوم هاي ميتوکندري و ريبوزوم هاي کلروپلاستي: اين ريبوزوم ها نيز تنها در ياختههاي يوکاريوتي وجود دارند. ضريب ته نشيني آن ها بر حسب گونه ياختهها متفاوت است و به هر حال سبک تر و کوچک تر از ريبوزوم هاي سيتوپلاسمي ياخته مربوط هستند. از نظر ساخت و کار، حساسيت به آنتي بيوتيکها و بيش از آن ابعادشان به ريبوزوم هاي پروکايوتي شبيهاند.
نحوه قرار گيري ريبوزوم ها
ريبوزوم هاي سيتوپلاسمي، اندامکي و ريبوزم ها چسبنده به غشاي آندوپلاسمي مي توانند به حالت منفرد(مونوزوم) يا به حالت چند تايي(پلي زوم) باشند. مجموع حدود 5 تا 80 ريبوزوم را که به مولکولي از mRNA چسبيدهاند، پلي زوم نامند. ريبوزوم ها تنها وقتي که به حالت پلي زوم باشند، سنتز پروتئين دارند. گاهي در سيتوپلاسم پلي زوم ها حالت مارپيچي يا حلزوني به خود مي گيرند فراواني اين نوع پلي زوم ها در ياخته را نشانه نوعي اختلال در فرآيند سنتز پروتئين مي داند.
تعداد ريبوزوم ها در يک ياخته
تعداد ريبوزم هاي يک ياخته تا حدود پانصد هزار مي رسد. اين تعداد در ياخته هاي مختلف و نيز در شرايط مختلف زيستي و فيزيولوژيکي در يک ياخته تغييرات زيادي دارد. در يک ياخته باسيل کولي حدود ده هزار تا پانزده هزار ريبوزوم موجود است. در اغلب در پروکاريوت ها حدود 104، در يوکاريوت ها حدود 105 تا 107 و در اووسيت ها بطور معمول بيش از 1012 ريبوزوم وجود دارد.
عمر متوسط ريبوزوم ها
عمر متوسط ريبوزوم ها در حدود 6 ساعت است. بنابراين بازسازي پيوسته آن ها ضرورت دارد. سرعت بازسازي در ياخته هاي مختلف 10 تا 100 ريبوزوم در هر ثانيه است. بازسازي ريبوزوم ها در ياخته هاي پروکاريوتي در سيتوپلاسم و بي ترديد ضمن رونويسي از ژن هاي rRNA و در ياخته هاي يوکاريوتي در ارتباط با هستک صورت مي گيرد ترکيبات بازدارنده رونويسي و هم چنين سم آمانيتين که در قارچ آمانتيا وجود دارد اين بازسازي را متوقف مي کنند.
روش هاي جداسازي و مشاهده ريبوزوم ها
به روش هاي مختلف زير مي توان ريبوزوم ها را جداسازي و مشاهده کرد ساکارز و حضور Mg+2 جدا مي کنند. اولترا سانتريفوگاسيون به مدت يک ساعت و 100000gr انجام مي شود. براي جدا کردن ريبوزوم ها از غشاي شبکه آندوپلاسمي از دزوکسي کولات سديم يا بکارگيري محلول هاي نمکي داراي غلظت مناسب و انجام اولترا سانتريفوگاسيون استفاده مي شود. تمام مراحل جداسازي بايد با حضور غلظت مناسبي از يونهاي Mg+2 صورت گيرد. اين غلظت مناسب با استفاده از کلرور منيزيم 0،01 مولکول گرم در ليتر تامين مي شود. در غلظت هاي زياد آن(بيش از 0،1 مولکول گرم در ليتر) ريبوزوم ها به هم مي چسبند و به حالت ديمر در مي آيند و در غلظت 0،001 مولکول گرم در ليتر کلرور منيزيم دو جزء ريبوزوم از هم جدا مي شوند.
ريخت شناسي ريبوزوم ها
از دو بخش کوچک و بزرگ تشکيل يافته است. در باسيل کولي، بخش کوچک کشيده، خميره و داراي قسمتي متراکم و پيچيده است. بخش کوچک در گودي سطح فوقاني بخش بزرگ قرار گرفته است. بخش کوچک در 3/1 طول خود داراي دندانهاي کوچک است و مقابل به دانه داراي قسمتي متراکم و پيچيده است. بخش کوچک در گودي سطح فوقاني بخش بزرگ قرار گرفته است و حدود 3/1 از حجم کل ريبوزوم را تشکيل مي دهد. بخش بزرگ که 3/2 حجم کل ريبوزوم را شامل مي شود داراي يک سطح گود(مقعه) و سه زايده است. سطح مقعر جايگاه چسبيدن بخش کوچک ريبوزومي است. زوايد بخش بزرگ انگشت مانند، کوتاه و در انتها مدورند. زايده مياني بزرگتر و زوايد جانبي کوچکترند. بخش بزرگ ريبوزوم از نيم رخ حالتي شبيه صندلي را حتي با يک بخش پشتي و در جاي دست دارد. در يوکاريوت ها بخش بزرگ شبيه آن باسيل کولي است اما يک زايده طويل است که به سوي سمت راست بخش بزرگ کشيده شده است.
پروتئين سازي نقش اصلي ريبوزوم ها
پروتئين ها از ماکرومولکول هاي اساسي ياخته هاي هستند که بيش از نيمي از وزن خشک آن ها را ميسازند. در ساختار اندامک ها و اجزاي فعال ياخته ها يافت مي شوند و در ساخت و کار آن ها نقش بنيادي دارند. ماکرومولک هاي پروتئيني از ترکيب اسيدهاي آمينه با اتصال هاي کووالانسي پپتيدي ايجاد مي شوند. در بيوسنتز آن ها از جمله ريبوزوم ها، RNA هاي پيامبر، RNA هاي ناقل و ... شرکت دارند. وقتي که ريبوزوم ها در سنتز پروتئين ها فعال نيستند اغلب به صورت ذخيرهاي از اجزاي آزاد در سيتوپلاسم پراکندهاند.