پاسخ : واکنش پتاسیم پرمنگنات و گلیسیرین
در تأیید صحبت دوستان...
به دسته ای از واکنش های گرماده می گن thermite reaction که دقیقا نمی دونم ترجمه فارسیش چی میشه. thermite به ترکیب پورد یک فلر و یک اکسید فلز می گن که یک واکنش اکسیداسیون - احیا رو منجر میشه. مثلا اگه آلومینیوم یک واکنش گر احیا کننده ساخته بشه بهش می گن aluminothermic reaction. منیزیم، تیتانیم، روی، آهن، سیلسیم و بور هم می تونن همچین ترکیباتی داشته باشن.
boron(III) oxide, silicon(IV) oxide, chromium(III) oxide, manganese(IV) oxide, iron(III) oxide, iron(II,III) oxide, copper(II) oxide, and lead(II,III,IV) oxide
یکی از معروف ترین مثال هاش واکنش اکسید آهن (III) با آلومینیوم هستش:
(Fe2O3(s) + 2 Al(s)----> Al2O3(s) + 2 Fe(l
این واکنش ها برای شروع به یک انرژی فعال سازی (Activation Energy) نیاز دارند و بعد از اینکه این انرژی در اختیارشون قرار بگیره به شدت پیشرفت می کنند و می تونه همراه با تولید گرما، نور، صدا، گاز یا دود یا ترکیبی از همه ی اینها باشه.
به این مخلوط می گن pyrotechnic composition که مثل اینکه فارسیش میشه ترکیبات آتش بازی.. ویژگیشون اینه که نیازی به حضور اکسیژن هم ندارن و می تونه در اتمسفر یک گاز بی اثر هم انجام بشن.
برای تأمین این انرژی فعال سازی میان از واکنش یک اکسنده قوی مثل همین KMnO4 با برخی ترکیبات آلی مثل استون یا همین گلیسیرین (glycerin یا گلیسرول(glycerol) هم بهش می گن) و ... استفاده می کنن. یک واکنش قوی انجام میشه و ترکیب آلی رو مصرف می کنه (تمام کربن ها تا آخرین مرحله اکسید میشن و عدد اکسایششون به مثبت 6 میرسه که به شکل CO2 و یا یون کربنات می تونه وجود داشته باشه) و پس ماندهای بی اثر Mn2O3 رو بر جا می ذاره. پس عملا خواسته ما رو در تأمین انرژی فعال سازی برآورده می کنه.
برای اطلاعات بیشتر روش آزمایشگاهیشم می تونید در این لینک مشاهده کنید:
Demo Lab: The Thermite Reaction
در این لینک هم می تونید یک فیلم کوتاه از واکنش پتاسیم پرمنگنات و گلیسیرین رو ببینید:
پرشین گیگ - دانلود - Oxidation of glycerol with potassium permanganate - YouTube.mp4