به نام خدایی که در همین نزدیکیهاست.
مقدمه یک : همیشه یکی از مسائلی که دوستان کنکوری با اون مواجه هستن بحث مشاوران کنکور و انتخاب بین رفتن یا نرفتن پیش این مشاوران است. پیش خودم دیدم بد نیست که تو یه تاپیک در مورد این موضوع بحث و تبادل نظر بشه و هرکسی قبل از اینکه تصمیم بگیره مطالب این تاپیک رو یه نگاهی بندازه.
مقدمه دو : هر مطلبی که در این تاپیک نوشته میشه نظرات شخصی بنده است و نه یک قانون کلی و نه یک دستور مطلق و راه رستگاری به حساب میاد. از بقیه دوستان هم خواهشمندم اگر نظری میدن بیشتر نظرات شخصی و تجربیات خودشون رو بنویسن و به دنبال رد یا تأیید نظرات بقیه نباشند.
با این دو مقدمه وارد بحث اصلی میشم. سال کنکور همیشه با القاب و عناوین مختلفی شناخته میشه ، سال سرنوشت ، سال تعیین سعادت در زندگی ، سال آزمون بزرگ زندگی و ... . مسلماً اولین کارکرد این عناوین به وجود آوردن فضای دلهره و اضطراب در دانش آموز و والدین اون به حساب میاد و همین فضای دلهره پیش اومده خانواده رو دچار دو دلی در گرفتن تصمیمات میکنه. از این جا به بعد معمولا خانواده به دو صورت عمده عمل می کنن، خانواده هایی که تو ریزترین مسائل هم میخوان با تحلیل و مشورت گرفتن از همه ی معلمان و مشاوران دم دست تصمیم بگیرن و هیچ اهمیتی به نظر فرزند خودشون نمیدن و اعتقاد دارن راه رستگاری رو برای فرزند عزیزشون هموار می کن و خانواده هایی که همه چیز رو به فرزند خودشون و تصمیم اون واگذار می کنن و اعتقاد دارن که اگر فردا روزی موفق نشد هیچ کس جز خودش رو ملامت نخواهد کرد.
یکی از دغدغه های اصلی هر خانواده ی کنکوری انتخاب مشاور برای فرزندشونه. با شنیدن لغت مشاور همه ی ما یاد این افراد اتوکشیده و مهربون و خندون تلویزیون میفتیم که همیشه با برگه ای روی میز جلوی دوربین میشینن و اعتقاد دارن اگر کسی موفق شده و امروز در دانشگاه داره با سرعت مسیر پیشرفت علمی! رو طی میکنه حتما ساعت های زیادی نشسته و به حرف این عزیزان گوش داده و تمام برنامه هاشون رو ضبط کرده و روزی سه بار نگاه میکرده و اگر کسی در کنکور رتبه ای کسب نکرده و نتونسته به اون نتیجه ی دلخواهش برسه ناشی از عدم توجه به پند و اندرزها و تکنیک های رستگاری اوناست.
خب مشاور کیه؟ و کارش چیه؟
اول از همه باورهای نادرست در مورد مشاور و مشاوره رو باید از بین برد:
مشاور قرار نیست معجزه کند ، بارها دیدم افراد مختلفی که نه هدفی دارند و نه حوصله ای برای درس و با کلی مسائل حاشیه ای شخصی، انتظار دارن با مراجعه چند جلسه ای به مشاور اون مشاور وِرد مخصوص رو بخونه و اون ها در عرض یک هفته یا یک ماه تبدیل به ادمی بشن که با قدرت و برنامه در راستای هدف متعالی که انتخاب کرده درس بخونه. دوست عزیز من بر خلاف تبلیغات هیچ مشاوری هیچ وِردی نداره که با خوندنش موفقیت تو رو تضمین کنه.
شاید هنر بزرگ یک مشاور این باشه که با تحلیل درست وضعیت تو به تو کمک کنه که بفهمی کجایی و برای رسیدن به مکان دلخواهت باید چه مسیری رو طی کنی.
شاید هنر بزرگ یک مشاور این باشه که گاهی به تو بگه که در این زمان و با این وضعیتی که الان درونش هستیم نمی تونیم به این مقصد برسیم و بهتره مقصد خودت (بخونید هدف) رو تغییر بدی و در راستای هدف دیگه ای تلاش کنی.
عده ای برای حفظ آرامش فکری خودشون به مشاور مراجعه می کنن. میرن اونجا و منتظرن هرچی که بگن مشاور تایید کنه و اصولاً مشاور نقش ماشین تأیید رو بازی کنه، کم نیستن مشاورانی که با وعده هایی فریبنده و ایفای نقش ماشین تأیید جیب های خودشون رو پر می کنند و در انتها داوطلبی می مونه با دستی خالی و انگیزه ای از بین رفته. مشاور باید به رسالت اصلی خودش متعهد باشه و به تو در دیدن مسائل و چالش هایی کمک کنه که تو از اون ها خبر نداری یا قادر به دیدن اون ها نیستی ، ممکنه حرف های این مشاور گاهی به تو تلنگر بزنه ، گاهی باعث ناراحتی تو بشه و گاهی تورو مجبور کنه که از افکار آرامش بخش اما بی تأثیر خودت فاصله بگیری ، مسلماً چنین مشاوری در انتها دست های تورو خالی و درونت رو تهی از انگیزه نخواهد کرد.
یک مشاور خوب باید همون قدری که از افراد موفق برای تو میگه و تلاش میکنه تو با صرف نظر از وضعیتی که داری در راه اون ها قدم بذاری ، باید از افراد شکست خورده در مسیر کنکور هم برای تو حرف بزنه. افرادی که شاید و باز هم شاید اگر در زمان مناسب هدف خودشون رو اصلاح و تعدیل میکردن در جایگاهی بسیار بهتر از جایگاه کنونی خودشون بودن. اما چه کنیم که همه تشنه ی شنیدن مطالب جذاب و خاطرات رتبه های تک رقمی هستند بدون اینکه از خودشون سؤال کنن که این مطالب چه کاربردی برای من خواهد داشت؟ و تأثیرگذاری اون ها در مسیر کنکور من کجا خواهد بود؟
اشتباه دیگه ای که در مراجعه به مشاور مرتکب میشیم اعتماد و اعتقاد کامل به رتبه های خوب سال های گذشتس. اینکه شخصی تونسته با هر رتبه ی مطلوبی حتی تک رقمی به دانشگاه راه پیدا کنه دلیل منطقی و خوبی برای اینکه میتونه مشاور خوبی باشه نیست. خیلی از این افراد قادر به تحلیل برنامه های خودشون نیستن و شما از اونها انتظار دارید که برای یک سال شما طوری برنامه بریزن که سال آینده روی یک نیمکت در کنار هم ساندویچ عصرونه رو بخورید.
در نهایت هرکسی قبل از مراجعه به مشاور باید با خودش صادقانه خلوت کنه و ببینه هدفش از مراجعه به مشاور چیه ، هر کس که جواب این سؤال رو صادقانه داد میتونه مشاور خوب و تأثیرگذار مخصوص خودش رو هم پیدا کنه.
پی نوشت:این مطلب هنوز به پایان نرسیده و در آینده تکمیل خواهد شد. از دوستان خوب خودم میخوام که نظرات خودشون رو در همین تاپیک بنویسند تا مطالب خوبی از تجارب و نظرات بقیه دوستان در اینجا جمع بشه.
بهترین آرزوها - میلاد کاواری
آخرین ویرایش توسط مدیر