اتم مرکزی؟؟

MEA76

New Member
لایک ها
860
سلام

تو یه ترکیب برای رسم ساختار لوییس اتمی رو مرکزی می گیریم که تعدادش از بقیه کم تر باشه و اگر تعداد مساوی بود اتمی که دارای الکترونگاتیوی کم تر هستش .

پس چرا در ترکیب nocl با این که الکترونگاتیوی نیتروژن از کلر بیشتر هست نیتروژن رو به عنوان اتم مرکزی در نظر می گیریم؟

ممنون:53:

M-Mohammadi

New Member
لایک ها
3,152
پاسخ : اتم مرکزی؟؟

اشتباه کردید. اگه تعداد برابر باشه اتم مرکزی اونی هست که الکترونگاتیویش بیشتر باشه. مثلا تو CHCl3 شما هیدروژن رو مرکزی میگیرید یا کربن؟ خب کربن چون الکترونگاتیویش حدود 0.4 بیشتره

MEA76

New Member
لایک ها
860

اشتباه کردید. اگه تعداد برابر باشه اتم مرکزی اونی هست که الکترونگاتیویش بیشتر باشه. مثلا تو CHCl3 شما هیدروژن رو مرکزی میگیرید یا کربن؟ خب کربن چون الکترونگاتیویش حدود 0.4 بیشتره
شیمی 2 (مهندس بهمن بازرگانی)-ص 386:

اگر در یک ترکیب تعداد اتم دو عنصر یکسان بود اتم عنصری را به عنوان اتم مرکزی در نظر می گیریم که الکترونگاتیوی کمتری دارد. در ضمن اتم هیدروژن هیچگاه نمی تواند اتم مرکزی باشد!

M-Mohammadi

New Member
لایک ها
3,152

بله درست میفرماید. من با یه مورد دیگه اشتباه گرفتم. من البته کتاب اموزش ایشون رو ندارم. ولی الان یادم افتاد اشتباه کردم........ شما تو کدوم کتاب ترکیب NOCl رو دیدید؟ نباید NOCl2 باشه؟

manehsan

New Member
لایک ها
701

سلام

تو یه ترکیب برای رسم ساختار لوییس اتمی رو مرکزی می گیریم که تعدادش از بقیه کم تر باشه و اگر تعداد مساوی بود اتمی که دارای الکترونگاتیوی کم تر هستش .

پس چرا در ترکیب nocl با این که الکترونگاتیوی نیتروژن از کلر بیشتر هست نیتروژن رو به عنوان اتم مرکزی در نظر می گیریم؟

ممنون:53:
ترکیب ها تا بتونند دیامغناطیس خواهند بود.حالا شما با کلر مرکزی دیامغناطیس کن!
بله درست میفرماید. من با یه مورد دیگه اشتباه گرفتم. من البته کتاب اموزش ایشون رو ندارم. ولی الان یادم افتاد اشتباه کردم........ شما تو کدوم کتاب ترکیب NOCl رو دیدید؟ نباید NOCl2 باشه؟
درسته!:113:مشکلی داره؟!

MEA76

New Member
لایک ها
860

تو همون کتاب تست های مهندس بازرگانی بود وفکر می کنم NOCL هم درست باشه . ساختارش هم این شکلی می شه:

M-Mohammadi

New Member
لایک ها
3,152

من بهتره کلا شب ها درس نخونم. همیشه گیج میزنم.......ببخشید چی مشکلی داره؟

Moonlight

New Member
لایک ها
533

اول از همه در Chcl3 کربن به دلیل الکترو نگاتیوی بیشتر اتم مرکزی نیست بلکه به این دلیل که هیدروژن هیچ وقت نمیتونه اتم مرکز باشه .در ضمن NOCl هم درسته اولن الکترونگاتیویه نیتروژن و کلر تقریبا یکسانه (بعضی جاها .1 و بعضی جاها هم صفره اختلافشون) در ضمن در تعیین اتم مرکزی باید به چند چیز توجه کرد که الکترونگاتیوی کم تر هم یکیشونه .ولی به چیز های دیگه هم باید دقت کرد مثلن اینکه هر چی شماره ی گروه عنصر کمتر باشه واسه اتم مرکزی بودن مناسبتره ..مثلن HCN.این مشکلا با تمرین حل میشه .همه اوایل تو این چیزا یکم گیر میکنن ولی یکم که بگذره دیگه خودتون راحت تشخیص میدین ،حتی تو ساختار های پیچیده .مثه حس ششم میمونه! چون شیمی علمیه که پر از استثناست .یه قاءده میخونی و بعد خیلی سریع مثال نقضشو میبینی پس خودتونو محدود به این قاءده ها نکنید .ولی در حالت کلی ترجیحا اتم با الکترونگاتیویه کمتر ،اتم مرکزی میشه.N

alidelgarm

New Member
لایک ها
589

این قواعدی که گفته شد مربوط به اکثر ترکیباته نه همه
در شیمی معمولا به کاربردن کلمه «همیشه» و «همواره» غیر منطقیه

لایک ها
12

به نام خدا.سلام.عید نیمه ی شعبان رو بهتون تبریک میگم.
برای انتخاب اتم مرکزی باید به سه عامل توجه کرد:الکترونگاتیوی کم تر،تعداد کم تر اتم،ظرفیت کوالانسی بیشتر.چند نکته در انتخاب اتم مرکزی:
1-هیدروژن به دلیل داشتن ظرفیت کوالانسی 1، هیچ گاه اتم مرکزی قرار نمی گیرد.
2-هالوژن ها هچ گاه اتم مرکزی قرار نمی گیرند.زیرا در حالت عادی ظرفیت یک دارند.البته اگر برانگیخته شوند می توانند ظرفیت های 3،5 و7 هم داشته باشند واتم مرکزی قرار گیرند مثلا در اسید های اکسیژن دارشان.البته فلوئور هیچ وقت برانگیخته نمی شود و امکان ندارد اتم مرکزی قرار گیرد.
3-غیر از هیدروژن و هالوژن ها که ظرفیت پایینی دارند،عامل الکترونگاتیوی کم تر، اولین اولویت را داراست.به همین دلیل در دی نیتروژن اکسید، نیتروژن با این که تعدادش بیشتر است اتم مرکزی است.
این قاعده خیلی کامله و مثال نقضی برایش وجود نداره.یعنی به طور کلی توی شیمی استثنا نداریم.این قواعد و قوانین پیشنهادی ماست که کامل نیست و از توجیه خواص همه ی مواد بر نمی آید.
در مثال شما،NClO، نیتروژن به دلیل الکترونگاتتیوی کم تر اتم مرکزی است.

Moonlight

New Member
لایک ها
533

1-اینکه در شیمی استثنا نداریم به نظرم کاملن اشتباهه چون شیمی پر از استثناست .مثلن خود شما در قواءدی که نوشتین(که درست هم هستن) نوشتین هالوژن نمیتونه اتم مرکزی باشه ولی وقتی برانگیخته شه میتونه .یعنی هر چی که میگیم صد تا اما و اگر و ولی توش هست 2-الکترونگاتیویه نیتروژن از کلر کمتر نیست.در بعضی جدول ها نیتروژن 3/1و کلر 3 است (مثل جدول شیمی 2) ولی تو بیشتر کتابهای علمی هر دو 3 در نظر گرفته میشن 3-در این ترکیب نیتروژن به دلیل عذ اکسایش بیشتر و شماره گروه کمتر اتم مرکزی شده نه الکترونگاتیویه کمتر چون من تاحالا ندیدم جایی بگن کلر از نیتروژن الکترونگاتیوتره .4-این قانون هایی که شما میگین وقتی جواب میدن که همه ی عوامل ثابت باشن و یکی فرق داشته باشه .ولی مثلن در ترکیبی مثه NClO که عامل الکترونگاتیوی و عذ اکسایش هر دو هستن باید تشخیص بدیم که کدومشون بر دیگری غالب میشه .4.مثال نقض قاءده ای که گفتین HCN.و خیلی ترکیبات دیگه که متاسفانه من چون خیلی وقته شیمی نخوندم حضور ذهن ندارم

بالا