انواع گیرنده ها

sara*

New Member
لایک ها
60
در بیوشیمی، گیرنده به یک مولکول پروتئینی گفته می‌شود که بر سطح و یا در عرض غشای پلاسماییسلول یا درون سیتوپلاسم جاسازی شده‌است تا نشانه‌های مولکولی متحرک(لیگاند) به آنها بچسبند. مولکولی که به گیرنده می‌چسبد لیگاند نام دارد و ممکن است یک پپتید، هورمون، یک دارو یا یک سم باشد و وقتی که اتصال انجام شود و گیرنده با آن تطبیق کند، گیرنده تغییر شکل داده و باعث شروع یک زنجیره پاسخ‌ها توسط سلول می‌شود.

گیرنده ها به گروههای زیر بخش میگردند:

1. بر روی غشای سلولی:گیرنده‌های هورمون‌های پپتیدی یا پلی پپتیدی و پیام رسانهای عصبی(نوروترانسمیتر)بروی غشای پلاسمایی قرار دارد و خود بر دو نوع هستند:
    1. متابوتروپیک: که بوسیله تحریک عمل میکنند و بطور عمده از پروتئین جی برای انتقال پیام استفاده میکنند.
    2. یونوتروپیک: که بطور مستقیم در انتقال یونها بین سلول و ماتریس برون سلولی نقش دارند.
  2. در سیتوپلاسم(درون سلولی): گیرنده هورمون‌های استروئیدی در سیتوپلاسم قرار دارد.
  3. درون هسته: مانند گیرنده تیروکسین که از غده تیروئید ترشح می‌شود و پس از عبور از غشای سلولی وارد هسته شده و در دی ان ای سازی و بیان ژن دخالت میکند.
نده سلولی در پیوند با لیگاندهای مختلف، ممکن است پاسخ یکسانی ارائه ندهد. در فارماکولوژی پاسخ گیرنده به لیگاند به نوع خود لیگاند بستگی دارد.
-لیگاند
آگونیست: که با اتصال به گیرنده ایجاد بالاترین پاسخ بیولوژیک را باعث میشود. بیشتر لیگاندهای طبیعی بدن آگونیست هستند. نوعی آگونیست با پاسخ ضعیفتر نیز وجود دارد که به آگونیست ناقص معروف است.
-لیگاند
آنتاگونیست: با آنکه شکل و نوع پایه یک لیگاند آگونیست را دارد و بر گیرنده مینشیند، اما پاسخی را در سلول به دنبال نخواهد داشت و به اصطلاح بلاک کننده گیرنده است(بعنوان مثال بلاک کننده بتا) و در عین حال بعلت اشغال جایگاه در گیرنده، لیگاندهای آگونیست قادر به ترکیب با این گیرنده نخواهند بود.

آخرین ویرایش توسط مدیر

bh2ao

Well-Known Member
لایک ها
2,014
پاسخ : انواع گیرنده ها

يه سوال ميشه اين كيرنده هارو تحت كنترل داشت و اون هارو مجبور كنيم تا از ما فرمان بكيرن؟!......جطوري؟!(اكه امكانش هست)و كاربردش رو بكيد ممنون مي شم.....

لایک ها
472

ی مثال هم برای سوال Bh2ao دارم، در دیابت نوع دو امکان کم شدن گیرنده های انسولین سطح سلول وجود داره. چه جوری درمانش میکنن؟

essann

Active Member
لایک ها
228

ی مثال هم برای سوال Bh2ao دارم، در دیابت نوع دو امکان کم شدن گیرنده های انسولین سطح سلول وجود داره. چه جوری درمانش میکنن؟
در دیابت نوع دو با اینکه مقدار انسولین در خون از مقدار طبیعی بیشتر است اما تعداد گیرنده های انسولین کم است.دیابت نوع دو معمولا در سن بالاتر از چهل سال و به دنبال چاقی و عدم تحرک در افرادی که زمینه ارثی دارند ایجاد میشود.
دیابت نوع دو با ورزش ، مراعات رژیم غذایی و در صورت نیاز با کمک دارو های خوراکی کنترل می شود.
منبع : کتاب زیست2(سال سوم تجربی صفحه 93)
پی نوست : خودم از رو کتاب نوشتماااااااا ... :)

لایک ها
472

درسته، اما این داروهای خوراکی چه جور دیابتو کنترل میکنن؟

essann

Active Member
لایک ها
228

درسته، اما این داروهای خوراکی چه جور دیابتو کنترل میکنن؟
آقای صالح زاده سوال که تمومی نداره ... ;)
خوب داروهاش این کارو رو می کنن :
1- تحریک لوزالمعده و ترشح بیشتر انسولین
2- کاهش تولید گلوکز در کبد
3- افزایش سوخت گلوکز در بافت ها
4- کاهش جذب گلوکز
5- حساسیت عضلات و بافت چربی را نسبت به اثر انسولین بالا می‌برد و چربی خون افزایش می یابد
و ...
اما من که اگه دیابت بگیرم اونم از این نوعش ترجیح میدم ورزش کنم چون داروهاش 1 جارو خوب میکنه 100 جارو خراب ... ;)
به شدت عوارض زیاد داره و تنوع دارویی هم بالا هست و بیشترش داروهای خارجی هستند :)
ایشالله همیشه سالم باشید ...

لایک ها
472

آیا دارویی باعث افزایش تولید گیرنده های سطحی میشه؟

essann

Active Member
لایک ها
228

آیا دارویی باعث افزایش تولید گیرنده های سطحی میشه؟
یعنی سطحه سلول هاش عوض شن !! من که فکر نکنم همچین دارویی باشه تو گوگل هم چیزی پیدا نشد اما اگرم باشه میره تو فاضه شیمی درمانی اینا !
بازم دوستان اگر نظری دارن بگن ....

sara*

New Member
لایک ها
60

اقای صالح زاده یه دارویی هست به اسم glp-1 که یک این کرتین هستش و باعث افزایش ترشح انسولین و افزایش اثرش میشه. میشه گفت تقویت اثر انسولین با این دارو از راه افزایش گیرنده هست یا نه؟

بالا