farshad_d

New Member
لایک ها
14
سلام به همه بچه ها.من دارم اوربیتال مولکولی رو می خونم ولی کامل نفهمیدم .(از رو کتاب مورتیمر) اینجا نوشته مسن برا H2 برا تشکیل اوربیتال مولکولی که نتیجه همپوشانی دو اوربیتال اتمی 1s هر کدام است.منجر به تقویت موج خواهد شد و چگالی الکترون در ناحیه بین هسته ها بالا خواهد رفت.جاذبه هسته ها نسبت به این بار الکترونی اضافی باعث باقی ماندن
اتم ها در کنار یکدیگر می شود.که اوربیتا پیوندی سیگما نام دارد.
سپس در فرایند بالا دو اوربیتال اتمی به کار گرفته شدند در نتیجه دو اوربیتال مولکولی باید تشکیل شوند.اوربیتال مولکولی دیگر نتیجه ترکیب نا همفاز(تفریق) یا خذف امواج نا هم فاز است.در این مورد هسته ها همدیگر را دفع می کنند زیرا چگالی الکترونی ناچیز بین هسته ها کمک چندانی به کاهش این دافعه نمی کند. این اوربیتال را اوربیتال ضد پیوندی سیگما می نامند.
الان مشکل من اینجاست 1-ترکیب دو موج هم فاز و بعد نا هم فاز بین دو اتم یعنی چی؟که باعث به وجود آمدن ابتدا پیوند سیگما و سپس ضد پیوندی سیگما شده است.
2-چرا ابتدا اوربیتال بین دو اتم پر می شود و سپس اوربیتال ضد پیوندی؟(البته تو خودش نوشته واسه این سوال ولی من نفهمیدم کامل)
یکی به دادم بررسسسسسسسسسسسسسسسسسه heeeeeeeeeeeeeeeeeeeelp

mobtaker

New Member
لایک ها
36
در رابطه با 2 فکر میکنم سطح انرژی پیوندی کمتره و زودتر پر میشه

farshad_d

New Member
لایک ها
14
چرا سطح انرژیش کمتره؟

rami

New Member
لایک ها
4
منم با جناب mobtaker موافقم.

ببینید یه چیزی مثل اینه که هر اتمی که با اتم دیگر پیوند برقرار کند سطح انرژی اش پایین تر می آید

البته این مثالی برای این بود که بگم اوربیتال های پیوندی سطح انرژی کمتری دارند.

شاید توجیه درستی نباشد...

farshad_d

New Member
لایک ها
14
درسته که هدف از تشکیل پیوند کاهش سطح انرژیه ولی اینجا فرق سطح انرژیه دو تا پیوند مختلف پیوندی سیگما و ضد پیوندی رو نمی دونم؟

rami

New Member
لایک ها
4
منم نمیدونم چه جوری باید توجیه کنم.

بهتره از جناب mobtaker بخواهیم تا بیشتر توضیح بدن.

sady

New Member
لایک ها
20
farshad_d گفت
سلام به همه بچه ها.من دارم اوربیتال مولکولی رو می خونم ولی کامل نفهمیدم .(از رو کتاب مورتیمر) اینجا نوشته مسن برا H2 برا تشکیل اوربیتال مولکولی که نتیجه همپوشانی دو اوربیتال اتمی 1s هر کدام است.منجر به تقویت موج خواهد شد و چگالی الکترون در ناحیه بین هسته ها بالا خواهد رفت.جاذبه هسته ها نسبت به این بار الکترونی اضافی باعث باقی ماندن
اتم ها در کنار یکدیگر می شود.که اوربیتا پیوندی سیگما نام دارد.
سپس در فرایند بالا دو اوربیتال اتمی به کار گرفته شدند در نتیجه دو اوربیتال مولکولی باید تشکیل شوند.اوربیتال مولکولی دیگر نتیجه ترکیب نا همفاز(تفریق) یا خذف امواج نا هم فاز است.در این مورد هسته ها همدیگر را دفع می کنند زیرا چگالی الکترونی ناچیز بین هسته ها کمک چندانی به کاهش این دافعه نمی کند. این اوربیتال را اوربیتال ضد پیوندی سیگما می نامند.
الان مشکل من اینجاست 1-ترکیب دو موج هم فاز و بعد نا هم فاز بین دو اتم یعنی چی؟که باعث به وجود آمدن ابتدا پیوند سیگما و سپس ضد پیوندی سیگما شده است.
2-چرا ابتدا اوربیتال بین دو اتم پر می شود و سپس اوربیتال ضد پیوندی؟(البته تو خودش نوشته واسه این سوال ولی من نفهمیدم کامل)
یکی به دادم بررسسسسسسسسسسسسسسسسسه heeeeeeeeeeeeeeeeeeeelp

اصلا نگران نباشید !
هر کسی در ابتدای مطالعه ی مبحث اوربیتال مولکولی به همین وضع دچار می شود. ولی این مطلب به مرور زمان جا می افتد و کاملا متوجه آن می شوید.

توصیه می کنم برای یادگیری به منابع زیر (در صورت در دسترس بودن) رجوع کنید :
-ساختار اتمها و مولکول ها (دکتر عابدینی)
- شیمی عمومی زامدال Chemical Principles
- شیمی عمومی سیلبربرگ

اگر باز هم سوالی بود بپرسید !

farshad_d

New Member
لایک ها
14
خیلی ببخشید من الان به این کتابا دسترسی ندارم.میشه یه توضیح مختصر درباره سوالم بدین؟ممنون

لایک ها
6
من تو صیه میکنم سراغ کتابای زیاد نرید..یعنی دور و برتونو شلوغ نکنید که بد تر میشه..من هر چی بتونم میگم اما وقت کمه حیف! تا جایی که بتونم ساده میگم و از مثال های ساده استفاده میکنم(.بهتون بر نخوره)

این که چرا پایدار تره به این بر میگرده که شکلشون فرق داره..همون مورتیمر رو نگاه کنید ..تصویر دو نوع سیگما و سیگما استار را ببینید..چه فرقی دارند؟ درسته نوع سیگما چگالی الکترون بین دو هسته است و در نوع ضد پیوندی یا سیگما استار در خارج فاصله دو هسته..قبول دارید که دلیل ایجاد پیوند کوالان (طبق شکل چاه انرژی شکلی که برای نشون دادن دافعه و جاذبه در پیون کشیده ص 73 و 74 شیمی2 ) اینه که دو الکترون میان بین دو هسته قرار میگیرن و از طرف دو هسته جذب میشن؟ این جاذبه ی یک الکترون اتم با هسته ی دیگر اتم هست که موجب ایجاد پیوند میشه..یعنی سطح انژی به خاطر جاذبه ها اومده پایین.( چون چگالی بار اون وسط زیلد شده ما این نوع جاذبه رو داریم و در نهایت پیوند رو)
حالا شکل مورتیمر رو نگاه..تو شکلی که الکترون ها بین دو هسته اند چی داریم؟ جاذبه در نتیجه پایداری و تشکیل پیوند و ازاد کردن انرژی و وقتی انرژی ازاد شه یعنی چی؟ یعنی حالتی که بعد ازاد شدن انرژی داریم پایدار تر از قبلی هستش..الان ما سیگما داریم و قبل اوربیتال اتمی داشتیم
در مورد ضد پیوندی هم دقیقا همینه..وقتی چگالی الکترون اون وسط کمه هیچ جاذبه ای نداریم اما دفعه بین دو هسته هست..یعنی ناپایداری
حالا دو اتم را در نظر بگیریم که نزدیک همند..دو راه دارند یا سیگما یا پای..میرن کدومو اول انتخاب میکنن؟ درسته اونی که پایدارتره یعنی سیگما..حال اگه جفت الکترون دیگه ای هم دار بود و بیش از دو الکترون داشتیم اونا میرن تو سیگما استار..ادامه را از مورتیمر بخوانید..

farshad_d

New Member
لایک ها
14
مرسی.ولی مشکل من اینه که اینجا نوشته وقتی چگالی الکترونی اون وسط (دو اتم)کمه پس دافعه هسته ها غلبه می کنه ولی مگه 2 تا الکترون از قبل تو سیگما که بین اتم هست قرار نداشته که الان چگالیش کم شده؟

لایک ها
6
الن چگالیش کم نشده..چگالی اون وسط ثابت مونده اما بیرون دو هسته زیاد شده..در نتیجه جاذبه ی جدیدی ایجاد نشده اما دافعه جدید ایجاد شده..دافعه الکترون ـ الکترون

farshad_d

New Member
لایک ها
14
آها یعنی چون اگه قرار باشه اون دو تا الکترون جدید هم بین هسته ها قرار بگیرند دافعه الکترونی مانع تشکیل پیوند میشه و انرژیش هم بیشتر از ناپیوندیه

لایک ها
6
من اینو نگفتم..
دو الکترون دوم میرن تو جایی که تقدیر براشون خواسته(همون مکانیک موجی!) یعنی خارج فاصله بین دو هسته و در اون جاست که برای کل سیستم ناپایداری ایجاد میکنند از طریق دافعه های جدید الوقوع و جاذبه هم که ندارند. اگه یک الکترون بود دافعه یکم ناپایداری ایجاد میکرد و درجه پیوند میشد 0.5 اما وقتی دو تا میشن دافعه ها بر جاذبه ها غلبه میکنه و زوج خوشبخت پیوندی اول رو هم از هم جدا میکنه..و بدون پیوند میمونن دو اتم و خداحافظی!

farshad_d

New Member
لایک ها
14
1 سوال دیگه.چرا برای هر 2 اوربیتال اتمی باید دو اوربیتال مولکولی به وجود بیاد؟

kiarash5000

New Member
لایک ها
22
نيگا يه مثال بزنم روشن شي ... 1 ليوان آب پرتقال داريم 1ليوان آب هلوو ... وقتي ميريزيمشون روهم ميشه دو ليوان آب پرتقال هلو ( كه خيلي خوش مزس و پيشنهاد ميكنم امتحانش كنيد )

ولي از شوخي گذشته ( البته اين شوخي نبود 1 مثال كاملا علمي بود ) ما تو اصل طرد پائولي چرا ميگيم كه 1 اوربيتال حد اكثر دوتا الكترون جا ميگيره كه حركت اسپيني مخالف دارن ؟؟ خوب چون الكترون ها خودشون بار الكتريكي منفي دارن و همديگرو دفع ميكنن و اين حركت اسپيني و جاذبه ي مغناطي30 حاصل از اونه كه باعث ميشه دوتا e و فقط دوتا e تو يه اوربيتال بتونن با هم زندگي كنن ... خوب حالا ميرين سره سوال شما ... وقتي دوتا اوربيتال اتمي كامل وا3 تشكيل اوربيتال مولكولي اقدام ميكنن خوب چهار تا e دارن ديگه ... حال چند تا اوربيتال ( فضا ) وا3 جا دادن اين چهار تا الكترون نيازه ... 2 تا ... و اين يني يه اوربيتال پيوندي تشكيل ميشه و يه ضد پيوندي ... اين 1 توجيح بود ...

چند وقت پيش مثه اينكه سوالي فرموده بودين من نديده بودمش اين ميشه جوابش ... ( كه چرا اصلا اين حالت ها وا3 پيوندي و ضد پيوندي ايجاد ميشه ؟ )

ببينيد 1 اثر هست تو مكانيك موج ها به اسم اثر كوپلر ... اين اثر ميگه وقتي دوتا موج به هم ميرسن دوتا حالت پيش مياد يكي اينكه دوتا موج همديگرو تقويت ميكنن (وقتي دقيقا رو هم منطبق ميشن) يا اينكه باعث خنثي شدن همديگه ميشن (وقتي منطبق نيسن ) ... بعد خونديم كه e ها هم رفتار موجي دارن(دوگانگي موجي ذروي) پس حركت اونها تو فضا ميتونه انرژي حركتي اونارو يا كاهش بده يا افزايش ... وقتي كه اين دوتا e حركت همديگرو تقويت ميكنن انژي مجموعشون از حال تك تك و جدا بيشتر ميشه و ميشه همون اوربيتال ضد پيوندي كه انرژيش بالا تره و وقتي تا حدي انرژي همديگرو خنثي ميكنن ميشه پيوندي و اين انرژي كم ( در توجيح هند30 كه قبلا دوستان بحث كردند ) باعث ميشه كه دوتا e در فضاي بين الهستوي (اينو خودم ساختم نخندين
) قرار بگيرن و ما بقي ماجرا ... اگه رو اين قسمت تمركز كنين جواب قسمت اولم رو بهتر متوجه ميشين ...

اگه خوندين و متوجه نشدين اشكال نداره چون خودمم نفهميدم چي نوشتم ...

لایک ها
6
خیلی بده که برای درک اینا نیاز به بلد بودن فیزیک پیش 1 احساس میشه..اما چه میشه کرد؟ اما یادمه یکی اومد امواج هم فاز و ناهم فاز رو به ما یه زنگ درس داد ما هم چیز خاصی نفهمیدیم..اما یه دید کلی بهمون داد..اما اونا فقط برای یادگیری هستش و بعدا لازم نیست اگه مطالب اولیه رو بپذیرید بقیه رو راحت میرید جلو و از اینا که میپرسید بعدا چیزی به کار نمیاد.

farshad_d

New Member
لایک ها
14
اوربیتال ها هم که به دو فاز مثبت و منفی تقسیم می شن همینه؟منظورش از فاز منفی و مثبت چیه؟و یه چیز دیگه اینکه وقتی همو تقویت می کنن باعث افزاش چگالی بین هسته ها میشه و پیوندی به وجود میاد نه ضد پیوندی.

kiarash5000

New Member
لایک ها
22
بازم سلام ...

ببين دوست عزيز وقتي الكترون ها حركت موجي همديگرو تقويت ميكنن ( وقتي رو هم منطبق ميشن ) دامنه موج افزايش پيدا ميكنه و اين يني انژي هر كدوم از اونا از حالت قبليشون بيشتر شده ..
قبلا هم اينو پذيرفته بوديم كه e ها در حالت پر انژي تر تو حالت ضد پيوندي قرار ميگيرين و به علت انژي بيشترشون در فاصله اي دور تر از هم و در خارج از حد فاصل دو هسته ( كه قراره با هم پيوند بدن ) جاي داده ميشن ... اينا كه گفتم يني اين اشتباه رو نكنين كه وقتي ميگيم الكترون ها همو تقويت كردن يني چگالي همو تقويت كردن ...

در ضمن من نه گفتم فاز منفی و مثبت و نه ميدونم كه چيچي هستن ...

farshad_d

New Member
لایک ها
14
شما دقیقا دارید بر عکس می گید.تو همه کتابا از جمله مورتیمر نوشته ترکیب هم فاز باعث تقویت موج و افزایش چگالی بین هسته ها میشه و انرژیش از هر کدوم اوربیتال اتمی کمتره.و موقعی هم که ترکیب نا همفاز رخ می ده ضد پیوندی به وجود میاد که انرژیش از هر کدوم اوربیتال اتمی اولیه بیشتره.(البته من منظورتونو می فهمم.که یعنی چون موج تقویت میشه انرژیش بیشتر میشه و ناپیوندیه.ولی این طور نیست.خودم هم روش فکر می کنم.اگه به جواب قانع کننده ای رسیدم میگ.)

kiarash5000

New Member
لایک ها
22
سلام ... شما درست ميگين ... الان كه به مورتيمر نيگا كردم ديدم هموني رو گفته كه شما ميگين ... يني تركيب هم فاز ( كه توش انرژي الكترون ها زياد شده ) اوربيتال پيوندي رو تشكيل ميده و نا هم فاز ضد پيوندي رو ... همون موقع كه مينوشتم هم يه شك كوچولويي كردم ... اما الان كه بيشتر برر30 كردم ديدم بعدش دو باره خودش گفته كه الكترون هاي ضد پيوندي انرژي بيشتري دارن ... خوب اين يني تركيب هم فاز وباز يني تركيب هم فاز بايد ضد پيوندي رو تشكيل بده و اين يني تناقض ...

ولي در كل فكر كنم تو قسمت اول جناب مورتيمر اشتباه كردن ... البته الان كه اينو نوشتم كلي خوف دارم ( ميگن پا رو دم شير نذاريد ... ) ولي ديگه چه كنم اعتماد به نف3 ديگه ...

ميشه شما قضاوت كنين ؟؟؟

بالا