اکسایش و کاهش

milad_h

New Member
لایک ها
2
سلام

این اشکال من یکم کلیه.میخواستم اگه ممکنه با پاسخ به این 2تا سوالم اکسایش کاهش رو برام توضیح بدین.ممنون میشم اگه کمکم کنید

1)FeS2+O2→Fe2O3 +SO2
2)H2O2+Cr2(OH)3+NaOH→Na2CrO4+H2O

بیشتر اشکالم اینجاست که نمیدونم کی باید اختلاف عدد اکسایش رو ضرب کنم و در چه عددی.

khalina

مدیر آیریسک
لایک ها
6,497
پاسخ سوال

[align=justify:fdd5e7cdfc]با سلام خدمت شما، براي موازنه‌ي يك واكنش به روش اكسايش-كاهش به صورت زير عمل مي‌كنيم:

1- اتم‌هايي كه تغيير عدد اكسايش دارند را تعيين مي‌كنيم.
2- مقدار كاهش يا افزايش عدد اكسايش را براي هر اتم در دو طرف واكنش تعيين مي‌كنيم.
3- تعداد اتم‌هايي كه افزايش عدد اكسايش داشته‌اند را برابر مقدار كاهش عدد اكسايش اتم ديگر قرار مي‌دهيم. (يعني كاهش عدد اكسايش را در تعداد اتم‌هايي كه افزايش عدد اكسايش داشته‌اند ضرب مي‌كنيم.)
4- تعداد اتم‌هايي كه كاهش عدد اكسايش داشته‌اند را برابر مقدار افزايش عدد اكسايش اتم ديگر قرار مي‌دهيم. (يعني افزايش عدد اكسايش را در تعداد اتم‌هايي كه كاهش عدد اكسايش داشته‌اند ضرب مي‌كنيم.)

:!: توجه : در اين مرحله اگر بايد تعداد اتم X را در مولكول X2 برابر a قرار دهيم، ضريب مولكول را برابر a/2 مي‌گذاريم.

پس از اينكه چند تا از ضرايب را از اين روش به دست آورديم، براي بقيه‌ي مولكولهاي باقي مانده از روش وارسي استفاده مي‌كنيم.

اما موازنه‌ي واكنش‌هاي پيشنهادي شما:[/align:fdd5e7cdfc]

وكنش اول كه به سادگي از روش وارسي موازنه مي‌شود! :idea:

اول اتم‌هاي آهن و سپس اتم‌هاي گوگرد و در نهايت اتم اكسيژن را موازنه مي‌كنيم:

[align=left:fdd5e7cdfc]2FeS2 + 11/2 O2 --> Fe2O3 + 4SO2[/align:fdd5e7cdfc]

[align=justify:fdd5e7cdfc]واكنش دوم:
فكر كنم اين واكنش اشتباه تايپ شده است! (زيرا عدد اكسايش كروم در Cr2(OH)3 برابر 2/3 مي‌باشد كه موازنه‌ي واكنش با عدد اكسايش كسري خارج از برنامه‌ي دبيرستان است.)
اگر از صحت تايپ آن اطمينان داريد بگوييد تا موازنه‌ي آن را براي شما بنويسيم. البته مي‌توانيد چند واكنش مشكل ديگر نيز پيشنهاد كنيد با دوستان خود به موازنه‌ي آنها بپردازيد تا ااين مبحث را بهتر متوجه شويد.

در صورتي كه به كتابخانه دسترسي داريد، توصيه مي‌كنيم كه كتاب كمك درسي شيمي 3 /نويسنده: حسام اميني/ انتشارات مبتكران/ چاپ 1383 (و بعد از آن) / را بگيريد و به مبحث موازنه‌ي اكسايش و كاهش آن نگاه كنيد 8O

موفق و پيروز باشيد : مديريت المپياد و كنكور شيمي ايران 8) [/align:fdd5e7cdfc]

milad_h

New Member
لایک ها
2
سلام آره از روش وارسي كه اوليه خيلي آسونه جون اشكالاتي كه داشتم بيشترش توي اين مثال ميگنجيد اينو پيشنهاد دادم.و در مورد مثال 2 حق با شماست.Cr(OH)3 درسته.

خوب اينارو لطف كنيد موازنه كنيد.

FeSO4+K2Cr2O7+H2SO4→Fe2(SO4)3+K2SO4+Cr2(SO4)3+H2O
حالا این شیمی پیش دانشگاهی کی به درد من میخوره؟در مرحله دوم که سوال نداریم درسته؟اینهمه شیمی پیش دانشگاهی خوندم بدردم نمیخوره؟

ممنون از جوابهاتون

milad_h

New Member
لایک ها
2
آقاي خلينا ياد گرفتم :D .

khalina

مدیر آیریسک
لایک ها
6,497
خيلي خوبه ! تبريك ميگم :p
معادله‌اي كه داده بودي رو موازنه نكرديم تاشما خودت تلاش كني. حالا كه ميبينم ياد گرفتي خوشحال شدم. :D

بالا