لایک ها
0
با سلام خدمت دوستان گرامی
می دانیم سیلسیم یک جامد کووالانسی است.توجیه کنیدکه چرا سیلسیم نمی تواند ساختاری مانند گرافیت داشته باشد؟

mobtaker

New Member
لایک ها
36
خوب حتما که نباید مثل اون باشه

ما سیلیس داریم و سیلیکات که ساختار خود را دارند

sady

New Member
لایک ها
20
AryanAminorroaya گفت
با سلام خدمت دوستان گرامی
می دانیم سیلسیم یک جامد کووالانسی است.توجیه کنیدکه چرا سیلسیم نمی تواند ساختاری مانند گرافیت داشته باشد؟

فرض کنید صفحه از اتمهای سیلیسیم با الگوی شش ضلعی داریم به صورتی که هر اتم سیلیسیم با سه اتم دیگر پیوند یگانه (سیگما) داشته باشد و یک الکترون هنوز پیوند نداده باشد.

می دانیم که در پیوند های چندگانه یکی از پیوندها به صورت سیگما ( یعنی همپوشانی سر به سر اوربیتال ها به صورت هم محور) و بقیه پیوند ها به صورت پای( یعنی همپوشانی کنار به کنار اوربیتال ها به صورت موازی محور ) هستند.

پس برای اینکه با الکترون هایی هنوز که روی سیلیسیم هستند، پیوند درست کنیم باید از اوربیتال های 3p سیلیسیم استفاده کنیم و پیوند های پای تشکیل دهیم.

اینجاست که تفاوت بین کربن و سیلیسیم ظاهر می شود !!!

در واقع چون شعاع کربن کوچک است، اوربیتال های 2p به اندازه کافی به هم نزدیک هستند و پیوند ها دوگانه و سه گانه به راحتی تشکیل می شود.

اما در سیلیسیم چون شعاع اتمی بزرگ است، اوربیتال های 3p از هم دورند و پیوند دوگانه به راحتی کربن تشکیل نمی شود و نمی تواند باعث پایداری شود ...

به همین علت سیلیسیم ساختار بلوری کریستوبالیت ( یعنی همون ساختار الماسی !!! ) رو ترجیح می ده .

بهراد

New Member
لایک ها
214
پاسخ : جامدات کووالانسی

سلام دوستان
میخواستم کلاً بحث جامدای کووالانسی شبکه ای رو گسترش بدم! گفتم تاپیک جدید نزنم همینجا خوبه...

اول از همه، چه جامدای کووالانسی ای رو میشناسین؟؟

خب... خودم معروفتریناش رو میگم: الماس، گرافیت، SiO2 (کوارتز) سیلیسیم...

به نظرتون درسته که BeCl2 یا BeF2 و یا AlCl3 یا... رو هم جامدای کووالانسی بدونیم؟؟

kiarash5000

New Member
لایک ها
22

سلام و درود بر استاد بهراد ...

خوب كاري كردي اين بحث رو ميخواي ادامه بدي ايشالا كه منم بتونم كمكت كنم ...

خوب اولا اون چيزايي كه يادم مياد ... SiC سيسلسيم كاربيد (كربوراندوم) (فقط ميتونه م3 الماس باشه كه علتشو رو استاد آقاجاني در يه پست مفصلا توضيح دادن ... اينم م3 سيليسيمه !) بعدش AlN كه به ظاهرش ميخوره يوني باشه ولي كووالان30يه ( تازه اين كه دوتا ساختار داره يكيش م3 الماس يكيش م3 گرافيت كه يكدرميون قرار گرفتن ) ... بعد BN كه اينم يادمه كووالان30 بود ... ايشالا سر فرصت هم بيشتر فكر ميكنم و هم سعي ميكنم يه دوتا كتاب توصيفي نيگا كنم كه از خجالتت بيام بيرون استاد ....:150:
+ اين كه BeF2 و BeCl2 و AlCl3 هم همگي كووالان30ين ... شكي درش نيست ... تازه اون BeF2 رو هم شك داشتم كه تز استاد ناصري پر30دمش ايشون تاييد كردن ((البته همه اينا بايد در حالت جامد باشن وگر نه تو حالت گازي كه ))

ببخشيد كه عجله داشتم خيلي خوب از آب در نيومد :87:

بهراد

New Member
لایک ها
214

دمت گرم پوریا جان! دقیقاً به همون نکته ای که میخواستم دارم میرسم!! خب پس با این حساب، اینکه میان نقاط ذوب و جوش جامدای یونی و کووالانسی رو مقایسه می کنن و میگن چمی دونم مثلاً جامدهای کوالانسی نقطه ذوب بالاتر و جامدهای یونی نقطه جوش بالاتر دارند، چندان هم درست نیست، هست؟؟

لااقل من که شخصاً اینطوری برداشت کردم: جامدای کووالانسی کلاً در حالت مایع فرار تر از یونیها هستند...

ولی بجز تو چنتا مورد مثل کوارتز و الماس و گرافیت (و بعضا سیلیسیم کاربید و بور نیترید)، نقطه ذوباشون تو رنج یونیاست و همینجوری بالا پایین میشه... بعضیاشون حتی از AlF3 یا MgF2 هم پایین ترن!

نظر بقیه رو هم خوشحال میشیم بشنویم!!

«گفتم "نظر"! هی تشکر نکنید...!!!»

mehrafshan

Well-Known Member
لایک ها
568

با تشکر!!:60:
:48::4:
به نظر منم این قاعده ی کلی در مورده نقطه ی ذوب و جوش درست نیست ولی خوب یه افکاری هم در پشته این ماجرا هست!!!
منظورم اینه که پیوند کووالانسی در شبکه های کووالانسی از یونی تا حدودی قوی تره!!! ولی وقتی تو نقطه ی ذوب تا حدودی شکسته شه، بقیش دیگه کاری نداره و واسه همین نقطه ی ذوب و جوش ترکیب های کووالانسی تا حدودی به هم نزدیکه! واسه همین می گن معمولن نقطه ی ذوبه ترکیب های کووالانسی بیشتره ولی تو نقطه ی جوش بازم معمولن ماله ترکیب های یونی بیشتره!!!

haniye

New Member
لایک ها
234

+ اين كه BeF2 و BeCl2 و AlCl3 هم همگي كووالان30ين ... شكي درش نيست ... تازه اون BeF2 رو هم شك داشتم كه تز استاد ناصري پر30دمش ايشون تاييد كردن ((البته همه اينا بايد در حالت جامد باشن وگر نه تو حالت گازي كه ))

ببخشيد كه عجله داشتم خيلي خوب از آب در نيومد :87:
آقا پوریا من تو یک کتابی خوندم که AlCl3 در حالت جامد شبکه یونی هست و در حالت مایع و گاز هست که شکل کووالانسی به خودش میگیره :39:

بهراد

New Member
لایک ها
214

مطمئنی هانیه خانم؟؟ پیوندای Al و Cl اصولاً یونی نیستا... ولی اتفاقی که تو حالت جامد میوفته اینه که هر Al از دو طرف، پیوندی معادل نصف داتیو بصورت عمود بر جهت مولکول دریافت میکنه... دقیقاً مثل BeCl2... اگه کتاب شیمی عمومی ماهان داشته باشین، شکلشو کشیده... تو فصل جامدا--< انواع جامدا--< جامدای شبکه ای

mehrafshan

Well-Known Member
لایک ها
568

آقا بهراد راست می گه، هانیه.
Otn هم منبعه خوب و مورده اطمینانی نیس! کلن برای این جور صحبت ها به کتاب های شیمی عمومی اقتدا کنیم بهتره تا کتابه تست و آزمون و این جور چیزا...
اصلن یه نیگا به تفاوت الکترونگاتیوی و گنده بودن کلر و چگالی باره نسبتن کمی که روشون میوفته بکن!؟ همین جوریشم بهتره جامده کووالانسی شه!!!

kiarash5000

New Member
لایک ها
22

ايول بابا دم همتون گرم ... به خصوص شما دوست عزيز ... :163:
حالا سلام ... بازم دوباره سلام ... اي بابا ديگه دارم مسخرشو در ميارما !!! :230:
نميدونم از كجا شورو كنم ولي خوب شورو ميكنم تا بينيم خدا چي ميخواد ...

11 : اولا فرشاد عزيز يكم اگه ميشه درجه قطعيت (عين عم قطعيت) رو رو صحبتاتون بيارين پايين ... اگه صورت سوال رو خوب بخونين گفته كه كدام حداقل يه حالت مسطح دارن ... يني اگه يكي از كنفورمرهاشم مسطح باشه كافيه ... پس اين از S2F2 به قول شما م3 آباسكيژنه :52: اما BH3CO هم تابلويه كه مسطحه ... تازشم استاد بهراد خان فرمودن كه Al2Cl6 نا مسطحه ديگه ... ولي بهراد جان شما اون مولكول آليه وسطي رو مسطح گرفتيد ؟؟؟؟ فكر نكنما ( اينم تيكه خودته استاد ) من زدم گزينه ب

12 : خيلي جالبه .... توضيحاته استاد كاملا كاملا 2رستن ... ولي من در نيگاه دوم فهميدم كه هيچ كلمه اي راجع به ساختاري بودن ايزومرا نگفته زدم د ((تشخي3 انانتيومرا با خودتون))

13 : منم با گزينه الف موافقم (م3 فرشاد جان ) ولي من با محا3ب به اين گزينه ر30دم ... بيوينين تو كروشه بايد 2منفي باشه پس يني دوتا آلمينيوم داره (چون با هر آلومييوم كه مياد تو ساختار يه بار منفي هم مياد ) بعدش چون مجموع Al و Si بايد نف3 اسكيژنا باشه خوب x=y=2

14 : چقد نيگاهامون شبيه همه ها :196:

16 : راستي اين قضيه تضعيف پيوند هيدروژني كه فرشاد گفت چيهههه ؟؟؟ هااااا ؟؟؟؟ :152:

17 : آخ آخ آخ ... استاد جان يه چي بگم به قول حسين(مبتكر) آتيش بگيري .... جرم اون آبي كه واكنش ميده و كم ميشه رو حساب كردي ؟؟؟

19 : من ميگم گزينه ج ... درسته آقا ؟؟؟! اول اين كه توجيحي كه استاد گفتن خيلي قشنگ بود من خودم تا حالا بش فك نكرده بودم من خودم با ويسگوزيته رفتم ... ولي فك ميكنم تو الكلا هرچي گروه عانلي مياد وسط تر و به قول معروف تعداد شاخه هاش بيشتر ميشه به خاطر ممانعت فضايي پيونداي هيدروژني ضعيف تر ميشه ((( آها اين همونه كه فرشاد ميگفت )) ... نيست ؟؟؟

21 :: جدا حال كردم با توضيحت ... ببين هنوزم تو حالم ... ايول من درگيره اين روشه توضيح قشنگتم استاد فرشاد ... خيلي چاكريم ... اما من راجع به c يه استدلال زدم خودم خوشم اومد ... مگه نمودار از صفر كلوين شورو نشده ؟؟؟ مگه ما اصلا تو اون دما تبخير داريم ؟؟؟ هه :41:

هماكنون منتظر نظرات زيباي شما هستيم ...

اها راستي راجع به سوال يك من هنوز مطمئن نشدم كه جمله سوال معنيش مقاي3 قدر مطلق آنتالپي هاست ها ... يك بزرگتري مارا از خماري در بياورد لفطا ....

ولي اعتراف ميكنم كه رو سوختن N2H4 اشتباه كردم (( جناب مهرافشان يه نكته گفت من هنوز تو كف اونم كه چقد آدم راحت رو علامت ها اشتباه ميكنه ... دستتتت درد نكنه چاكريم ... ايول //// )) و اين يني سوال اصلا قلته ... گزينه ج هم موقعي 2 رسته كه يه نفر مثه من اشتباه بكنه ولي حالت فيزيكيه هيدرازين رو همون 2رست و مايع بگيره :9:

راستي امضامو ديدين چقده قشنگه :147:

بالا