در دوران امتحانات معمولا کودکان و نوجوانان به علت ترس از عدم موفقیت در امتحان، دچار استرس میشوند. یکی از اثرات مهم استرس بر تغذیه این است که موجب اتلاف مواد مغذی از بدن شده و نیاز آنها را به مواد مغذی افزایش میدهد؛ بنابراین غذای عادی و معمولی که انسان مصرف میکند، در شرایط غیرعادی و در مواقعی که شخص دچار اضطراب و استرس است، نمیتواند پاسخگوی نیازهای تغذیهای انسان گردد. چنانچه این حالت ادامه یابد، میتواند منجر به سوءتغذیه شود.
___________________
در زمان امتحانات و کنکور، به علت فعالیت فکری زیاد ممکن است تمایل به مصرف مواد شیرین افزایش یابد؛ چرا که انرژی لازم برای فعالیت سلولهای عصبی صرفا از گلوکز است و گلوکز یا قند ساده در اثر متابولیسم کربوهیدراتها (مواد قندی، نشاستهای) حاصل میشود؛ لذا ممکن است در اثر فعالیت فکری زیاد، نیاز به کربوهیدرات افزایش یابد. افراط در مصرف انواع شیرینی و موادی که در تهیه آنها از قند و شکر استفاده میشود، میتواند موجب افزایش وزن و چاقی شود. همچنین باعث برقراری عادت غلط مصرف مواد شیرین در انسان میشود و این عادت، چنانچه در دوران کودکی منجر به افزایش وزن نشود، در آینده و با بالا رفتن سن موجب چاقی و عوارض ناگوار ناشی از آن میگردد. در ضمن مصرف مواد شیرین به سلامت دندانها لطمه میزند و موجب پوسیدگی و خرابی دندانها میشود.
__________________
چنانچه مواد شیرین نزدیک به وعدههای اصلی غذایی مصرف شوند، چون قند آنها به سرعت جذب خون شده و موجب افزایش قند خون میشود، ایجاد سیری کرده و شخص اشتهایی برای صرف غذای اصلی ندارد. چون شیرینیها ارزش تغذیهای بالایی ندارند و حاوی مقدار کافی مواد مغذی نیستند، لذا نمیتوانند نیازهای تغذیهای انسان را تامین کنند و چنانچه جانشین غذای اصلی گردند، موجب سوءتغذیه، به خصوص در کودکان و نوجوانان خواهند شد.
___________________
در دوران امتحانات چون شاگردان وقت زیادی را صرف خواندن درس و آماده شدن برای امتحانات میکنند و به این علت با عجله و در مدتی کوتاه غذا میخورند، بنابراین موادی را ترجیح میدهند که به آسانی خورده شوند و نیاز به پوست کندن، خرد کردن و جویدن زیاد نداشته باشند. به این علت معمولا از خوردن فیبر غذایی امتناع میورزند که این امر موجب اختلالات مختلف از قبیل یبوست و در سنین بالاتر افزایش چربیهای نامطلوب خون؛ بروز عوارض قلبی - عروقی و سکته؛ سرطان؛ افزایش فشارخون، چاقی، دیابت و بسیاری عوارض ناگوار دیگر در آنان میشود.
__________________
در ایام کنکور و امتحانات پایان سال، کودکان و نوجوانان اکثر اوقات خود را صرف درس خواندن و آمادهسازی برای امتحان میکنند، در نتیجه فرصت کوتاهی را به تغذیه ی خود اختصاص میدهند و با عجله غذا میخورند و غذا را به خوبی نمیجوند. این امر برای سلامت آنان بسیار مضر است؛ زیرا مواد غذایی در دهان در اثر عمل جویدن، خرد و ریز شده و با بزاق آغشته و سپس آماده برای هضم میشوند. حال چنانچه این مرحلهی مهم به خوبی انجام نشود، اولین مرحلهی هضم دچار اختلال میگردد و بار دستگاه گوارش سنگین میشود که پیامد آن بروز ناراحتیهای گوارشی است. در ضمن در افراد چاق که اشتهای کاذب برای غذا خوردن دارند، خوب نجویدن غذا و با عجله غذا خوردن موجب مصرف غذای بیشتر شده و زمینهی مناسبی برای چاقی بیشتر فراهم میکند.
_________________
برخی از شاگردان به علت آنکه شبها مطالعه میکنند و دیر به بستر میروند، صبح دیر از خواب برمیخیزند و در نتیجه فرصتی برای خوردن صبحانه ندارند و بدون مصرف صبحانه به مدرسه میروند. این مسأله عوارض زیادی در بردارد، از جمله آنکه موجب افت قندخون میشود که عوارض عصبی از قبیل سستی، بیحالی، خستگی، عصبانیت، بیحوصلگی و افسردگی را به همراه دارد. به خصوص کاهش حافظه و قدرت یادگیری، یکی از اختلالات مهم افت قندخون یا «هیپوگلیسمی» است. بنابراین افرادی که بدون خوردن صبحانه در جلسهی امتحان یا کنکور شرکت میکنند، شانس کمتری برای موفقیت در امتحان دارند.
________________
به هنگام درس خواندن و آماده شدن برای کنکور یا امتحانات پایان سال، معمولا شاگردان دچار اضطراب و استرس زیادی میشوند که این حالات در افراد لاغر موجب کاهش اشتها و عدم مصرف غذای کافی میشود و در نتیجه به شدت لاغری کمک میکند.
در افراد با وزن بالا، استرس باعث پرخوری عصبی شده و منجر به دریافت مقدار زیادی کالری میگردد، که موجب افزایش بیشتر وزن و چاقی میشود.
معمولا در دوران امتحان، افراد خوردن آب را فراموش میکنند و یا از مصرف آب خودداری میورزند. این امر باعث بروز یبوست، اختلال در سلامت پوست و اختلال در واکنشهای بیوشیمیایی داخلی بدن میشود و سلامت شخص را به خطر میاندازد.
_______________
عوارض و اختلالاتی که به علت تغذیهی غلط در دوران امتحانات و کنکور ممکن است برای کودکان و نوجوانان پیش آید و سلامت آنان را تهدید کند، عبارتند از:
- کاهش قدرت حافظه و یادگیری و در نتیجه عدم موفقیت در امتحانات؛
- کمخونی؛
- کمبود رشد و کوتاهی قد؛
- کاهش قدرت بینایی؛
- ناراحتیهای عصبی از قبیل بدخلقی، پرخاشگری، بیحوصلگی، خستگی و گیجی، افسردگی؛
- کاهش قدرت مقاومت بدن در برابر عفونتها، که از عوارض آن بیمار شدن مکرر و طولانی شدن دوران بهبودی و ابتلا به امراض مختلف است.
________________
نکاتی که کودکان و نوجوانان در دوران امتحانات و کنکور باید رعایت کنند
*مصرف بیشتر لبنیات از قبیل شیر، ماست، پنیر کم چربی، دوغ و کشک، برای کودکان و نوجوانان که در سنین رشد سریع هستند، ضروری است؛ به خصوص در وعدههای صبحانه، مصرف شیر و پنیر مفید است.
*مصرف تمام وعدههای اصلی غذایی یعنی صبحانه، ناهار و شام و میان وعده صبح و عصرانه مفید است و به خصوص حذف وعدههای اصلی غذایی توصیه نمیشود.
*استفاده از میوهها و سبزیهای تازه، ماهی، تخممرغ (به میزان متعادل) به حفظ سلامت کودکان و نوجوانان کمک میکند و در ضمن ویتامینها و مواد معدنی لازم را به بدنشان میرساند.
*پروتئین موجود در ماهی و تخممرغ از نوع بسیار خوب و با کیفیت بالاست و برای رشد کودکان و نوجوانان ضروری است.
*خوردن صبحانه برای همه افراد به خصوص کودکان و نوجوانان لازم است و به تقویت حافظه آنان کمک زیادی میکند.
*مصرف آبمیوهها و سبزیهایی مانند مرکبات، گوجهفرنگی و هویج در دوران امتحان مفید است و حاوی ویتامینهای ضروری برای حفظ سلامت، تقویت قدرت حافظه، شادابی و افزایش مقاومت آنان در برابر بیماریها است.
_________________________
کودکان و نوجوانان باید خود را عادت دهند که وقت کافی برای خوردن غذا در نظر بگیرند. به هنگام غذا خوردن، خود را به برنامههای جنبی مشغول نکنند و از دیدن فیلمهای تلویزیونی پرهیجان و یا گوش کردن به داستانهای مهیج و تکاندهندهای که روی اعصاب اثر نامناسب دارد، بپرهیزند.
_________________________
بحث و گفتوگو به هنگام غذا خوردن، به خصوص چنانچه با عصبانیت یا هیجان توأم باشد صحیح نیست؛ زیرا موجب اختلال در هضم و جذب و متابولیسم موادغذایی میشود و در نتیجه مانع استفاده کامل سلولها از مواد غذایی میگردد. حفظ آرامش روحی، به خصوص موقع غذا خوردن، به حفظ سلامت انسان و استفادهی بیشتر بدن از مواد غذایی مصرفی کمک میکند. در ضمن از اختلالات گوارشی از قبیل نفخ؛ سنگینی دستگاه گوارش، تهوع و دل درد، پیشگیری میکند.
_______________________
با تأنی غذا خوردن، داشتن آرامش هنگام صرف غذا و خوب جویدن غذا، از مواردی است که باید به آن توجه زیادی شود و به صورت عادت در انسان، به ویژه در کودکان و نوجوانان درآید.
______________________
کودکان و نوجوانان عزیز توجه داشته باشند که دوران امتحان یا کنکور، قسمت طبیعی و عادی زندگی است که لازم است فعالیت فکری بیشتری برای آن صرف شود. این ایام به هیچوجه، دوران بحرانی و خطرناک عمر نیست؛ از این رو در کنار زندگی طبیعی باید با حفظ آرامش، بیشتر به مطالعه پرداخت و خود را برای امتحان آماده کرد.
____________________________________منبع: http://atcce.com ________________________________________
موفق باشید:53:
___________________
در زمان امتحانات و کنکور، به علت فعالیت فکری زیاد ممکن است تمایل به مصرف مواد شیرین افزایش یابد؛ چرا که انرژی لازم برای فعالیت سلولهای عصبی صرفا از گلوکز است و گلوکز یا قند ساده در اثر متابولیسم کربوهیدراتها (مواد قندی، نشاستهای) حاصل میشود؛ لذا ممکن است در اثر فعالیت فکری زیاد، نیاز به کربوهیدرات افزایش یابد. افراط در مصرف انواع شیرینی و موادی که در تهیه آنها از قند و شکر استفاده میشود، میتواند موجب افزایش وزن و چاقی شود. همچنین باعث برقراری عادت غلط مصرف مواد شیرین در انسان میشود و این عادت، چنانچه در دوران کودکی منجر به افزایش وزن نشود، در آینده و با بالا رفتن سن موجب چاقی و عوارض ناگوار ناشی از آن میگردد. در ضمن مصرف مواد شیرین به سلامت دندانها لطمه میزند و موجب پوسیدگی و خرابی دندانها میشود.
__________________
چنانچه مواد شیرین نزدیک به وعدههای اصلی غذایی مصرف شوند، چون قند آنها به سرعت جذب خون شده و موجب افزایش قند خون میشود، ایجاد سیری کرده و شخص اشتهایی برای صرف غذای اصلی ندارد. چون شیرینیها ارزش تغذیهای بالایی ندارند و حاوی مقدار کافی مواد مغذی نیستند، لذا نمیتوانند نیازهای تغذیهای انسان را تامین کنند و چنانچه جانشین غذای اصلی گردند، موجب سوءتغذیه، به خصوص در کودکان و نوجوانان خواهند شد.
___________________
در دوران امتحانات چون شاگردان وقت زیادی را صرف خواندن درس و آماده شدن برای امتحانات میکنند و به این علت با عجله و در مدتی کوتاه غذا میخورند، بنابراین موادی را ترجیح میدهند که به آسانی خورده شوند و نیاز به پوست کندن، خرد کردن و جویدن زیاد نداشته باشند. به این علت معمولا از خوردن فیبر غذایی امتناع میورزند که این امر موجب اختلالات مختلف از قبیل یبوست و در سنین بالاتر افزایش چربیهای نامطلوب خون؛ بروز عوارض قلبی - عروقی و سکته؛ سرطان؛ افزایش فشارخون، چاقی، دیابت و بسیاری عوارض ناگوار دیگر در آنان میشود.
__________________
در ایام کنکور و امتحانات پایان سال، کودکان و نوجوانان اکثر اوقات خود را صرف درس خواندن و آمادهسازی برای امتحان میکنند، در نتیجه فرصت کوتاهی را به تغذیه ی خود اختصاص میدهند و با عجله غذا میخورند و غذا را به خوبی نمیجوند. این امر برای سلامت آنان بسیار مضر است؛ زیرا مواد غذایی در دهان در اثر عمل جویدن، خرد و ریز شده و با بزاق آغشته و سپس آماده برای هضم میشوند. حال چنانچه این مرحلهی مهم به خوبی انجام نشود، اولین مرحلهی هضم دچار اختلال میگردد و بار دستگاه گوارش سنگین میشود که پیامد آن بروز ناراحتیهای گوارشی است. در ضمن در افراد چاق که اشتهای کاذب برای غذا خوردن دارند، خوب نجویدن غذا و با عجله غذا خوردن موجب مصرف غذای بیشتر شده و زمینهی مناسبی برای چاقی بیشتر فراهم میکند.
_________________
برخی از شاگردان به علت آنکه شبها مطالعه میکنند و دیر به بستر میروند، صبح دیر از خواب برمیخیزند و در نتیجه فرصتی برای خوردن صبحانه ندارند و بدون مصرف صبحانه به مدرسه میروند. این مسأله عوارض زیادی در بردارد، از جمله آنکه موجب افت قندخون میشود که عوارض عصبی از قبیل سستی، بیحالی، خستگی، عصبانیت، بیحوصلگی و افسردگی را به همراه دارد. به خصوص کاهش حافظه و قدرت یادگیری، یکی از اختلالات مهم افت قندخون یا «هیپوگلیسمی» است. بنابراین افرادی که بدون خوردن صبحانه در جلسهی امتحان یا کنکور شرکت میکنند، شانس کمتری برای موفقیت در امتحان دارند.
________________
به هنگام درس خواندن و آماده شدن برای کنکور یا امتحانات پایان سال، معمولا شاگردان دچار اضطراب و استرس زیادی میشوند که این حالات در افراد لاغر موجب کاهش اشتها و عدم مصرف غذای کافی میشود و در نتیجه به شدت لاغری کمک میکند.
در افراد با وزن بالا، استرس باعث پرخوری عصبی شده و منجر به دریافت مقدار زیادی کالری میگردد، که موجب افزایش بیشتر وزن و چاقی میشود.
معمولا در دوران امتحان، افراد خوردن آب را فراموش میکنند و یا از مصرف آب خودداری میورزند. این امر باعث بروز یبوست، اختلال در سلامت پوست و اختلال در واکنشهای بیوشیمیایی داخلی بدن میشود و سلامت شخص را به خطر میاندازد.
_______________
عوارض و اختلالاتی که به علت تغذیهی غلط در دوران امتحانات و کنکور ممکن است برای کودکان و نوجوانان پیش آید و سلامت آنان را تهدید کند، عبارتند از:
- کاهش قدرت حافظه و یادگیری و در نتیجه عدم موفقیت در امتحانات؛
- کمخونی؛
- کمبود رشد و کوتاهی قد؛
- کاهش قدرت بینایی؛
- ناراحتیهای عصبی از قبیل بدخلقی، پرخاشگری، بیحوصلگی، خستگی و گیجی، افسردگی؛
- کاهش قدرت مقاومت بدن در برابر عفونتها، که از عوارض آن بیمار شدن مکرر و طولانی شدن دوران بهبودی و ابتلا به امراض مختلف است.
________________
نکاتی که کودکان و نوجوانان در دوران امتحانات و کنکور باید رعایت کنند
*مصرف بیشتر لبنیات از قبیل شیر، ماست، پنیر کم چربی، دوغ و کشک، برای کودکان و نوجوانان که در سنین رشد سریع هستند، ضروری است؛ به خصوص در وعدههای صبحانه، مصرف شیر و پنیر مفید است.
*مصرف تمام وعدههای اصلی غذایی یعنی صبحانه، ناهار و شام و میان وعده صبح و عصرانه مفید است و به خصوص حذف وعدههای اصلی غذایی توصیه نمیشود.
*استفاده از میوهها و سبزیهای تازه، ماهی، تخممرغ (به میزان متعادل) به حفظ سلامت کودکان و نوجوانان کمک میکند و در ضمن ویتامینها و مواد معدنی لازم را به بدنشان میرساند.
*پروتئین موجود در ماهی و تخممرغ از نوع بسیار خوب و با کیفیت بالاست و برای رشد کودکان و نوجوانان ضروری است.
*خوردن صبحانه برای همه افراد به خصوص کودکان و نوجوانان لازم است و به تقویت حافظه آنان کمک زیادی میکند.
*مصرف آبمیوهها و سبزیهایی مانند مرکبات، گوجهفرنگی و هویج در دوران امتحان مفید است و حاوی ویتامینهای ضروری برای حفظ سلامت، تقویت قدرت حافظه، شادابی و افزایش مقاومت آنان در برابر بیماریها است.
_________________________
کودکان و نوجوانان باید خود را عادت دهند که وقت کافی برای خوردن غذا در نظر بگیرند. به هنگام غذا خوردن، خود را به برنامههای جنبی مشغول نکنند و از دیدن فیلمهای تلویزیونی پرهیجان و یا گوش کردن به داستانهای مهیج و تکاندهندهای که روی اعصاب اثر نامناسب دارد، بپرهیزند.
_________________________
بحث و گفتوگو به هنگام غذا خوردن، به خصوص چنانچه با عصبانیت یا هیجان توأم باشد صحیح نیست؛ زیرا موجب اختلال در هضم و جذب و متابولیسم موادغذایی میشود و در نتیجه مانع استفاده کامل سلولها از مواد غذایی میگردد. حفظ آرامش روحی، به خصوص موقع غذا خوردن، به حفظ سلامت انسان و استفادهی بیشتر بدن از مواد غذایی مصرفی کمک میکند. در ضمن از اختلالات گوارشی از قبیل نفخ؛ سنگینی دستگاه گوارش، تهوع و دل درد، پیشگیری میکند.
_______________________
با تأنی غذا خوردن، داشتن آرامش هنگام صرف غذا و خوب جویدن غذا، از مواردی است که باید به آن توجه زیادی شود و به صورت عادت در انسان، به ویژه در کودکان و نوجوانان درآید.
______________________
کودکان و نوجوانان عزیز توجه داشته باشند که دوران امتحان یا کنکور، قسمت طبیعی و عادی زندگی است که لازم است فعالیت فکری بیشتری برای آن صرف شود. این ایام به هیچوجه، دوران بحرانی و خطرناک عمر نیست؛ از این رو در کنار زندگی طبیعی باید با حفظ آرامش، بیشتر به مطالعه پرداخت و خود را برای امتحان آماده کرد.
____________________________________منبع: http://atcce.com ________________________________________
موفق باشید:53:
آخرین ویرایش توسط مدیر