با خوردن نوشابه گازدار چه بلايي بر سر خود ميآوريد؟
[align=justify:f1c69b9a7e]اتفاقاتي كه پس از خوردن يك بطري معمولي نوشابه ميافتند به ترتيب زمان عبارتند از:
10 دقيقه بعد:
10 قاشق چايخوري شکر وارد بدنتان ميشود. ميدانيد چرا با وجود خوردن اين حجم شکر دچار استفراغ نميشويد؟ چون اسيد فسفريک، طعم آن را کمي ميگيرد و شيرينياش را خنثي ميکند.
20 دقيقه بعد:
قند خونتان بالا ميرود و منجر به ترشح ناگهاني و يکجاي انسولين ميشود. کبدتان شروع ميکند به تبديل قند به چربي تا قند خون، بيشتر از اين بالا نرود.
40 دقيقه بعد :
حالا ديگر جذب کافئين کامل شده؛ مردمکهاي چشمتان گشادتر ميشود، فشار خونتان بالا ميرود و در پاسخ به اين حالت، کبدتان قند را به داخل جريان خون رها ميکند. گيرندههاي آدنوزين مغز حالا بلوک ميشوند تا از احساس خوابآلودگي جلوگيري کنند.
45 دقيقه بعد :
ترشح دوپامين افزايش پيدا ميکند و مراکز خاصي در مغز، که حالت سرخوشي ايجاد ميکنند، تحريک ميشوند. اين همان مکانيسمي است که در مصرف هروئين منجر به ايجاد سرخوشي ميشود.
بعد از 60 دقيقه :
اسيد فسفريک موجود در نوشابه، داخل روده کوچک، به کلسيم، منيزيم و روي ميچسبد. متابوليسم بدن افزايش پيدا ميکند. ميزان بالاي قند خون و شيرينکنندههاي مصنوعي، دفع هرچه بيشتر کلسيم را از طريق ادرار باعث ميشوند.
بعد از دو ساعت :
کافئين در نقش يک داروي مدر (ادرارآور) وارد عمل ميشود. حالا ديگر کلسيم و منيزيم و رويي که قرار بود جذب بدن شود، بيش از پيش از طريق ادرار دفع ميشود و به همراه آن مقادير زيادي آب، سديم و ديگر الکتروليتها نيز از دست ميرود.
مدتي بعدتر :
کمکم آن غوغايي که در بدنتان ايجاد شده بود فروکش ميکند و نوبت به افت قند ميرسد. در اين مرحله يا خيلي حساس و تحريکپذير ميشويد يا خيلي کرخت و بيحال. حالا ديگر تمام آن آبي را که از طريق نوشابه وارد بدن خود کرده بوديد، دفع کردهايد؛ آبي که ميشد به جاي اسيد و کافئين و شکر، حاوي مواد مفيدي براي بدنتان باشد. تا چند ساعت بعد اثر کافئين هم از بين ميرود و شما هوس يک نوشابه ديگر ميکنيد.
ما نوشابهخورترين ملت جهان هستيم!
سرانه مصرف نوشابههاي گازدار در ايران 42 ليتر است. با مقايسه اين آمار با آمار ديگر کشورهاي جهان به اين نتيجه وحشتناک ميرسيم که ما در سرانه مصرف نوشابههاى گازدار مقام اول را در جهان پيدا کردهايم. براي اين که بيشتر وحشت کنيد، بد نيست بدانيد که:
1) ميانگين مصرف نوشابههاي گازدار در دنيا براي هر فرد 10 ليتر است.
2) در بيست سال اخير، مصرف نوشابه هاى گازدار در كشور، نزديك به15 درصد رشد داشته است.
3) در طي اين بيست سال، مصرف شير و لبنيات، تنها حدود يك دهم درصد رشد كرده است.
4) سرانه مصرف لبنيات در ايران كمتر از يك سوم استاندار جهاني است.
5) طبق آمار، 90درصد كودكان 24 ماهه تا 12 ساله کشورمان، روزانه حداقل يك بار پفك و نوشابه مصرف كردهاند.
6) 25 درصد از كودكان ايرانى به نوعي با سوءتغذيه دست به گريبانند.
7) يکسوم از مرگ و ميرهاي کشور به علت بيماريهاي قلبيعروقي است كه يکي از عوامل اصلي بروز آن، تغذيه غلط است. [/align:f1c69b9a7e]
[marq=right:f1c69b9a7e]عليرغم ظاهر جذاب و طعم دلپذير نوشابهها ، مراقب سلامتي خود باشيد.[/marq:f1c69b9a7e]