پاسخ : Re: دوتا سوال
سلام.
چرا جيوه با اينکه يک فلزه پيوند کوولانسي تشکيل ميده؟
منظورتون خود جیوه هستش به صورت خالص یا ترکیبات جیوه؟!
اگه خود جیوه منظورتونه که بین اتم هاش پیوند کوالانسی وجود نداره، و میشه گفت مثل He می مونه در مقیاس بزرگتر و سنگین تر (که این باعث بوجود اومدن اثرات نسبیتی در این عنصر میشه و مایع بودنش هم به این دلیله)، تنها فلزی هم هست که در فاز گازی به طور عمده به شکل تکپاره.
اما ترکیبی مثل Mercury (II) Chloride یا مرکوریک کلرید HgCl2 اساسا در یک شبکه مولکولی متبلور می شود. شبیه BeCl2 در حالت گازی که به شکل خطی هستند با اوربیتال های هیبریدی sp.
در رابطه با رفتار متفاوت برخی فلزها، عنصر طلا را در نظر بگیرید که در آن پیوند فلز فلز در مولکول Au2 به طرز شگفت آوری قوی هست و به 221kJ/mol (نزدیک Cl2) می رسه،(طلا در فاز گازی، پیوند بسیاز قوی Au-Au تشکیل میده و در حالت جامد به بقیه اتمها متصل می شه و در نتیجه دمای ذوب بزرگی داره) انرژی الکترون خواهی طلا برابر 220- کیلوژول بر مول هستش که از الکترون خواهی اکسیژن و گوگرد هم بزرگتره! به همین دلیله که طلا ترکیبی با فرمول -Cs+Au با نام سزیم اورید تشکیل میده.. ولی بر خلاف طلا اوربیتال کم انرژی 6s در جیوه کاملا پر هستش و نقطه ذوب خیلی کمتری داره، برای تشکیل پیوند هم شبیه فلزات قلیایی عمل می کنه. البته کاتیون 2+[Hg-Hg] هم در محلول آبی به شدت پایداره، این موضوع با در نظر گرفتن این نکته که +Hg با Au هم الکترونه چندان هم عجیب نیست...