- ارسال ها
- 101
- لایک ها
- 168
- امتیاز
- 0

این روزها آیسان درحال تغییررنگ به سبزاست.
مهندس مسعود عتیقی روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا گفت: در ابتدای امسال خبر از ظهور یك دنباله دار بسیار پر نور در آسمان كشورمان داده شد. این دنباله دار با نام علمی C/۲۰۱۲S۱ كه به آیسان نیز مشهور است توسط دو اختر شناس روس و با مجموعه تلسكوپی كه نام دنباله دار مذكور از آن گرفته شده است، كشف شد.
وی ادامه داد: دنباله دار آیسان كه طی این شب ها در آسمان شرقی و ساعاتی قبل از طلوع خورشید با ابزارهای رصدی همچون دوربین های دو چشمی قدرتمند و تلسكوپ های آماتوری قابل مشاهده است طی ماه های آینده برای چشم غیر مسلح نیز قابل رصد خواهد شد.
عتیقی با بیان این كه این دنباله دار به خورشید بسیار نزدیك شده است، گفت: با توجه به قوانین حاكم بر این اجرام احتمال از هم پاشیدگی و نابودی این دنباله دار در هنگام نزدیكی به خورشید وجود دارد.
مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران افزود: بدیهی است این دنباله دار در درخشان ترین وضعیت خود به درخشش ماه كامل خواهد رسید به نحوی كه در صورت نابود نشدن، چه بسا در نور روز نیز قابل مشاهده باشد اما در حال حاضر قدر این دنباله دار ۱۲ و بدیهی است با تلسكوپ های بالاتر از ۱۰ اینچ می توان آن را رصد كرد.
به گفته عتیقی، این دنباله دار در تاریخ ۷ آذر به حضیض خورشیدی (كمترین فاصله با خورشید) خواهد رسید و با توجه به حضور دنباله دار لاو جوی در آسمان صبحگاهی چه بسا در ماه های آینده منظره بسیار زیبایی را در برابر چشم رصد گران قرار خواهد داد.
مدیر انجمن نجوم اماتوری ایران گفت: دم این دنباله دار بسیار كشیده و به همین دلیل وضعیت درخشش آن به مرور در شرایط خوبی قرار خواهد گرفت.
عتیقی افزود: علاقمندان به آسمان اگر حدود ساعت ۴:۳۰ دقیقه بامداد با یك ابزار رصدی مناسب به شرق آسمان محل سكونت خود بنگرند، این دنباله دار را نزدیك صورت فلكی شیر و بالاتر از سیاره سرخ بهرام (مریخ) خواهند یافت.
وی ادامه داد: این دنباله دار به مرور به ستاره مشهور دل شیر كه پر نور ترین ستاره صورت فلكی شیر است نزدیك خواهد شد و طبیعتا در آبان با توجه به جابه جایی این جسم تیزرو آسمانی، دنباله دار آیسان بسیار به ستاره سماك اعزل و سیاره حلق بر گردن كیوان در صورت فلكی خوشه نزدیك خواهد شد.
عتیقی افزود:این دنباله دار در تاریخ ۷ آذر به فاصله ای كمتر از قطر خورشید یعنی ۲/۱ میلیون كیلومتر خواهد رسید كه در صورت عدم از هم پاشیدگی این دنباله دار، در روزهای پایانی آذر و اوایل دی شرایط بسیار مناسبی برای رصد این جرم زیبای آسمانی در آسمان شامگاهی و پس از غروب خورشید و همچنین در آسمان صبحگاهی قبل از طلوع خورشید فراهم می شود.
مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران گفت: بدیهی است با توجه به تجارب گذشته و دانسته های علمی، دور از انتظار است كه این دنباله دار در كمترین فاصله خود با خورشید دچار از هم پاشیدگی نشود و از آنجا كه امیدی به رصد آن در آن شرایط نخواهد بود بهتر است علاقمندان فرصت را مغتنم شمرده و در ماه های مهر و آبان به رصد این پدیده زیبای خلقت بپردازند.
عتیقی گفت: دنباله دارها بزرگترین اجرامی هستند كه اصطلاحا به هیچ چیز نزدیك هستند. این عبارت به این دلیل در تعریف این اجرام بكار می رود كه از نظر حجم این اجرام آسمانی بسیار غول پیكرند اما دارای جرم به نسبت پایینی هستند.
وی ادامه داد: یك دنباله دار به طور معمول دارای یك هسته چند ده كیلومتری است كمتر از ۵۰ كیلومتر و یك گیسوی چند صد هزار كیلومتری است كه به رغم آنكه هسته از مواد جامد و یخ زده تشكیل گردیده است اما گیسو تماما گازی بوده و وقتی دنباله دار به حضیض خورشیدی (كمترین فاصله با خورشید) نزدیك و نزدیك تر می شود دنباله ای در پشت سر خود ایجاد می كند كه در برخی موارد چند صد میلیون كیلومتر در فضا كشیدگی دارد.