---> سدیم سرگردان <---

لایک ها
521
یک آزمایش جالب با یک تکه سدیم، مقداری آب و روغن و چند قطره فنل قتالئین...

چند تا سوال هم که میشه براش طرح کرد:
1) واکنشی که اتفاق می افته چیه؟
2) علت به وجود اومدن رنگ ارغوانی چیه؟ و اینکه چرا مایع بالایی ارغوانی نمی شه؟ در واقع بعد از ارغوانی شدن مایع پایینی، مایع بالایی همچنان بی رنگه!
3) چرا سدیم با برخورد به مایع پایینی بالا می پره و دوباره میاد پایین؟ اون حباب ها چی هستن؟

M-Mohammadi

New Member
لایک ها
3,152
پاسخ : ---> سدیم سرگردان <---

فنل فتالئین که اندیکاتور هست و فقط مشخص میکنه اسیده یا باز و تو واکنش شرکت نمیکنه

سدیم با اب باز تولید میکنه که naoh هست که با فنل فتالئین رنگش ارغوانی میشه ولی با روغن که فکر میکنم خنثی هست تغییر رنگ نمیده. اون مایع پایینی میشه naoh و حبابهای تولیدی هم فک کنم هیدروژن هستند.
این که سدیم میره بالا شاید بخاطر این باشه که سدیم با اب واکنش میده و برا همین از اون دوری میکنه و ترجیح میده تو مایع روغنی باشه.

واکنش هم که+NA+H2O---- >NAOH +H2

درسته؟

آخرین ویرایش توسط مدیر

Moonlight

New Member
لایک ها
533

من متاسفانه نتونستم دانلودش کنم (مشکل از منه!) ولی فکر کنم سدیم با آب واکنش داده و هیدروژن و Na+ و oh-تولید شده و روغن هم که اصن واکنش نداده و یه فاز جدا اون بالاشده و وقتی فنل فتالین بریزیم به دلیل بازی بودن مایع زیری رنگش ارغوانی میشه و روغن هم که خنثی هست بیرنگه .حباب ها هم گاز هیدروژن هستن .

shallaleh

New Member
لایک ها
141

فنل فتالئین که اندیکاتور هست و فقط مشخص میکنه اسیده یا باز و تو واکنش شرکت نمیکنه

سدیم با اب باز تولید میکنه که naoh هست که با فنل فتالئین رنگش ارغوانی میشه ولی با روغن که فکر میکنم خنثی هست تغییر رنگ نمیده. اون مایع پایینی میشه naoh و حبابهای تولیدی هم فک کنم هیدروژن هستند.
این که سدیم میره بالا شاید بخاطر این باشه که سدیم با اب واکنش میده و برا همین از اون دوری میکنه و ترجیح میده تو مایع روغنی باشه.

واکنش هم که+NA+H2O---- >NAOH +H2

درسته؟
اگه روغن رو تري گليسريد بگيريم كه اسيدهاي چرب 16 و 18 كربنه دارن+گليسرول كه كمي اسيدين

فك كنم واكنش هايي كه انجام ميشه اينان:
Na + H2O ----> NaOH + 0.5H2
و گرمايي كه آزاد ميشه باعث تركيب هيدروژن و اكسيژن محلول در آب هم ميشه كه بنظرم بيشتر اون حباب ها مخصوصن حبابهاي بزرگتري كه وقتي سديم با آب تماس پيدا كرد ايجاد ميشن، بخار آبن! + هيدروژن البته!

انرژي حاصل از واكنش هست كه سديم رو معلق نگه ميداره

آخرین ویرایش توسط مدیر

mehrafshan

Well-Known Member
لایک ها
568

نه، اون حباب ها گاز هیدروژن هستن، و چگالی آب و روغن جوریه که سدیم دوست داره وست این دو مایع، در مرز بین این دو تا وایسه، ولی خوب وقتی میاد پایین واکنش انجام می شه و همین حباب های هیدروژن که زیر سدیم تشکیل می شن، به سدیم فشار وارد می کنن و پرتش می کنن بالا، بعد که سدیم اومد رو سطحه آب و از شرّ هیدروژن ها راحت شد، دوباره می ره پایینه و داستان دوباره تکرار می شه... ولی واکنش همون واکنش سدیم و آب هست، که بچّه ها گفتن...

حتمن این آزمایش رو انجام بدید بچّه ها، خیلی با مزّست... البته کلن آزمایش هایی که بین دو فاز انجام می شه، همشون خیلی بامزّه اند... :4:

M-Mohammadi

New Member
لایک ها
3,152

اگه روغن رو تري گليسريد بگيريم كه اسيدهاي چرب 16 و 18 كربنه دارن+گليسرول كه كمي اسيدين

فك كنم واكنش هايي كه انجام ميشه اينان:
Na + H2O ----> NaOH + 0.5H2
و گرمايي كه آزاد ميشه باعث تركيب هيدروژن و اكسيژن محلول در آب هم ميشه كه بنظرم بيشتر اون حباب ها مخصوصن حبابهاي بزرگتري كه وقتي سديم با آب تماس پيدا كرد ايجاد ميشن، بخار آبن! + هيدروژن البته!

انرژي حاصل از واكنش هست كه سديم رو معلق نگه ميداره
چرا گفتید اون حبابها بخار آب هستند؟ چرا سدیم با اب تماس پیدا میکنه بخار اب میده؟

Moonlight

New Member
لایک ها
533

چرا گفتید اون حبابها بخار آب هستند؟ چرا سدیم با اب تماس پیدا میکنه بخار اب میده؟
به این سوالshallale باید پاسخ بده ،ولی من فکر کنم ایشون به این دلیل اینو گفتن که اینطور فکر میکنن که گرمای واکنش انجام شده )یعنی گرمای آزاد شده ( باعث تبخیر آب میشه البته من خودم نظری در اینبهره ندارم و نمیدونم که بخار آب هم تولید میشه یا نه (یعنی شک دارم ) ولی فکر کنم ایشون اینو در نظر گرفتن

آخرین ویرایش توسط مدیر

M-Mohammadi

New Member
لایک ها
3,152

به این سوالshallale باید پاسخ بده ،ولی من فکر کنم ایشون به این دلیل اینو گفتن که اینطور فکر میکنن که گرمای واکنش انجام شده )یعنی گرمای آزاد شده ( باعث تبخیر آب میشه البته من خودم نظری در اینبهره ندارم و نمیدونم که بخار آب هم تولید میشه یا نه (یعنی شک دارم ) ولی فکر کنم ایشون اینو در نظر گرفتن
یعنی بنظرتون بالا پایین رفتن سدیم بدلیل انرزی حاصل از واکنش هاست؟

Moonlight

New Member
لایک ها
533

یعنی بنظرتون بالا پایین رفتن سدیم بدلیل انرزی حاصل از واکنش هاست؟
راستش خیلی نظری ندارم دراین باره !ولی خوب مثلن وقتی یه تیکه سدیم تو آب بندازیم میگن فش فش میکنه (البته من که اینو ندیدم تو کتاب خوندم فقط!) شاید به خاطر اینکه فلز فعلایه و گرماده واکنشه ،پس شاید دلیلش این باشه .

بالا