سوال واکنش

Mojtaba044

New Member
لایک ها
3
سلام. نمیدونم این سوال رو باید کجا میزدم. شاید هم جاش توی شیمی 3 بود. ولی به هر حال چه فرقی میکنه؟ مهم سواله.

طبق واکنش های زیر برای بدست اوردن 10 مول NaNO3 چند مول N2 نیاز داریم؟

N2 + 3H2 ---> 2NH3
4NH3 + 5O2 ---> 4NO + 6H2O
2NO + O2 ---> 2NO2
3NO2 + H2O ---> 2HNO3 + NO
HNO3 + NaOH ---> NaNO3 + H2O

Arman_Bayat

New Member
لایک ها
0
با سلام .

منم اين سوال رو جايي نديده بودم ولي فكر مي كنم جواب 7.5 مول ميشه درسته؟

Mojtaba044

New Member
لایک ها
3
نه نه! خواهش می کنم به کسی بر نخوره! من منظوری نداشتم! اصلا برای اینکه سو تفاهم برطرف بشه اون قسمت رو حذف می کنم.
متاسفانه جواب 7.5 هم غلطه. اونایی که میگن 7.5 به نکته ی ظریف این سوال پی نبردن!
خواهش می کنم واکنش ها را چندین بار به دقت بخونید. این سوال خیلی نکته ایه!

IrNCO

New Member
لایک ها
42
همان 10

khalina

مدیر آیریسک
لایک ها
6,497
دوستاني كه جواب ميدن، اقلا يك توضيح يك خطي هم بنويسند كه اگر جوابشون درست نبود بقيه هم همون اشتباه رو تكرار نكنند :twisted:

Mojtaba044

New Member
لایک ها
3
متاسفانه 10 هم غلطه! نکته رو از دل سوال بیارین بیرون!

Mojtaba044

New Member
لایک ها
3
متاسفم. ولی قبلا هم گفته بودم که 7.5 مول غلطه...

Mojtaba044

New Member
لایک ها
3
البته یه توضیح هم بدم که O2 و H2O و NaOH و به مقدار اضافی وجود دارند.

septal_2006

New Member
لایک ها
17
با سلام خدمت استاد و دوستان:
من زياد بلد نيستم فقط اين رو بگم كه اگر در واكنشهاي 3 و 4 دوباره يك نگاهي بكنيد مشكلتون حل بشه چون مقدار 1 مول نیتروژن دی اکسید اضافه مانده و دوباره با اکسیژن(واکنش 3) واکنش داده و باز هم نیتریک اسید تولید خواهد کرد پس دقت کنیم که نیتروژن دی اکسید واکنش 4 را در سطل آشغال نریزیم :wink: در ضمن آقا مجتبی هم گفته تا دلت بخاد اکسیژن داریم

Mojtaba044

New Member
لایک ها
3
احسنت!! کی گفته شما زیاد بلد نیستی! اتفاقا دقتت از همه بیشتره.
راستش فکر نمی کردم کسی نکته رو بگیره ولی شما عالی گرفتیش ها!!
البته نیتروژن مونواکسید رو با دی اکسید اشتباه گرفتی. چون نیتروژن مونواکسیده که دوباره تو واکنش 4 تولید میشه و دوباره تو واکنش 3 مصرف می شه و همینطور ادامه پیدا میکنه.
شما که نکته رو پیدا کردی چرا جواب اخر رو نگفتی؟
کسی میتونه جواب اخر رو بگه؟

septal_2006

New Member
لایک ها
17
:oops: بله فرمايش شما كاملا درسته ممنون از سوالاي خوبتون

icho09

New Member
لایک ها
0
با سلام به همگي من بين 15 و7.5 شك دارم اما با توجه به اينكه 7.5 غلط است فكر كنم جواب 15 ميشه. :roll: :?

Mojtaba044

New Member
لایک ها
3
15 هم متاسفانه غلطه.

arezu

New Member
لایک ها
4
سلام .. راستش من چون سال اول هستم نمي تونم اين سوال رو حل كنم ولي امروز از يك دبير شيمي پرسيدم و ايشون منو اين طوري راهنمايي كردن : :roll:

طبق اصول موازنه واکنشهای شیمیائی، در چند واکنش پیاپی که فراورده ها به عنوان واکنش دهنده در واکنش بعدی مصرف می شوند می توان با ضرایب استوکیومتری هر واکنش، واکنش بعدی را موازنه کرد. با این کار در چنین مسائلی فقط نیاز به یک ضریب تبدیل داریم به صورت زیر
3N2 + 9H2 6NH3
6NH3 + 7/5O2 6NO + 9H2O
6NO + 3O2 6NO2
6NO2 + 2H2O 4HNO3 + 2NO
4HNO3 + 4NaOH 4NaNO3 + 4H2O
حال معلوم مسئله 10 مول NaNO3 و ضریب تبدیل در صورت مجهول مسئله 3mol N2 و در مخرج 4mol NaNO3 می باشند. ملاحظه می کنید چون واکنشها با ضرایب استوکیومتری گرفته شده از وامنش قبل موازنه شده اند به ازای 3mol N2 مقدار 4mol NaNO3 تولید می شود که به عنوان ضرایب تبدیل استفاده می شوند.
اگر به توضیح بیشتری نیاز داشتید پیام دهید تا آن را در یک پست در وبلاگم قرار دهم.
با آرزوی موفقیت برای شما.

آدرس وبلاگشون هم اينه :

http://bmirzaie.blogfa.com/

در هر صورت ببخشيد ... چون من هنوز سال اولم و اصلا از اينا بلد نيستم :wink:

arezu

New Member
لایک ها
4
:?: اگه اين توضيح كمكي بهتون نكرد بهم بگين تا از ايشون بخوام كه توضيح بيشتري تو وبلاگشون بذارن !!! راستش من مي دونم كساني كه مرحله ي اول قبول شدن الآن چقدر استرس دارن به خاطر همين هر كمكي كه از دستم بربياد دريغ نمي كنم !!! :wink: من تا امروز چند وبلاگ معتبر ديگه هم رفتم و اين سوال رو پرسيدم ولي هنوز جوابي بهم ندادن !!! :!:

Mojtaba044

New Member
لایک ها
3
با تمام احترامی که برای جناب میرزایی قایلم باید بگم که ایشون هم به نکته ی سوال پی نبردند! طبق توضیحات شما جواب نهایی همون 7.5 مول میشه که غلطه! اگر به صفحه ی قبل مراجعه کنید دوستمون septal نکته ی سوال رو گفتند. 8O

arezu

New Member
لایک ها
4
يكي از دوستان ديگر من هم همين جواب رو آوردن ايشون دانشجوي شيمي هستن :?:

N2 + 3H2 ---> 2NH3

4NH3 + 5O2 ---> 4NO + 6H2O )×2

2NO + O2 ---> 2NO2 )/2

3NO2 + H2O ---> 2HNO3 + NO )×1.5

HNO3 + NaOH ---> NaNO3 + H2O)/2

1.5/2 =0.75
0.75×10=7.5mol N2

شما خودتون جواب رو مي دونين ؟؟؟ از كجا مي دونين كه 7.5 نيست ؟؟؟

arezu

New Member
لایک ها
4
اگه بخواهیم برای این مسئله جواب دقیق بدست بیاریم به این صورته : NO واکنش 4 مجددا در واکنش 3 شرکت می کنه و سری واکنشهای 4 و 3 و 4 و 3 و ... ادامه پیدا می کنند. البته واکنش 5 هم پس از واکنش 4 ادامه داره که اون هم به همین شکل تکرار می شه. اگه فقط با 3 مول N2 شروع کنیم در مرحله 4 مقدار 2 مول NO تولید می شه که 6/0 مول HNO3 وارد مرحله پنج می کنه و دوباره در زنجیره 4 و 3 مقدار دو سوم مول NO تولید میکنه که مقداری HNO3 وارد مرحله پنج می شه. به همین ترتیب در زنجیره ای متوالی 4 و3 مقادیر جزئی NO تولید می شه که منجر به افزایش فراورده اصلی خواهد شد. با این محاسبات مقدار N2 مورد نیاز نزدیک به 6 مول خواهد بود که با پاسخ اول حدود 5/1 مول تفاوت داره. نکته این نوع سوالها اینه که اگه محدود کننده ای وجود نداشته باشه جواب به همین روش بدست میاد اما وجود محدود کننده می تونه جواب دیگری داشته باشه. البته باید دید محدود کننده در کدام مرحله واکنش قید شده است. همچنین واکنشهای 4 و 3 واکنشهای زنجیره ای محسوب می شوند که در آنها یک فراورده به عنوان واکنش دهنده در مرحله ای دیگر شرکت می کند. در واکنشهای زنجیره ای همیشه مقدار فراورده نهائی از مقدار پیش بینی شده بر اساس محاسبات بیشتر است. :wink:

بالا