elichem

New Member
لایک ها
7
گرمای ذوب یخ:6.02kj/mol

گرمای تبخیر آب :40,7kj/mol

مجموع =46.72kj/mol

'گرمای تصعید یخ:51kj/mol

منبع:حالتهای ماده دکتر آقایی

به نظر شما این داده ها با قانون هس مغایرت نداره؟ چرا؟

najafi2020

New Member
لایک ها
195
سلام. توجه به یک نکته خیلی مهم هستش و اون هم این هستش که برای مثال آنتالپی تبخیر آب با تغییر دما تغییر می کنه فکر کنم جواب کاملی باشه.

لایک ها
521
دکتر آقایی هم توی کتابش گفته مجموع گرماهای ذوب و تبخیر مولی قابل مقایسه با گرمای تصعید مولی هستن...
.......................................................................................................................................................................
به نظرم یه نکته دیگه هم وجود داره... تعریف گرمای تبخیر مولی: مقدار گرمای لازم برای تبخیر یک مول از مایع در دمای معین. اینکه منظورمون تو چه دماییه خیلی مهمه... معمولا آنتالپی تبخیر مولی رو تو دمای جوش مایع مورد نظر بیان میکنن که منظورشون فقط آنتالپی تغییر فازه و تغییر دمایی نداریم... راجع به آنتاپی های ذوب و تصعید هم فکر میکنم همین طور باشه... مثلا ما هم میتونیم به ذوب کردن یخ 10- درجه بگیم آنتالپی ذوب مولی هم یخ 0 درجه ولی معمولا آنتالپی ذوب مولی رو توی نقطه ذوب جامد میدن... تازه فشار هم خیلی مهمه... توی اون نمودارهای فاز میبینیم که میشه تو یه دما با تغییر فشار هر سه تا فاز رو داشته باشیم...
.......................................................................................................................................................................
من با توجه به توضیحات بالا یه چیزایی به ذهنم رسید میخام ببینم درستن یا نه... (آقا سپهر این دیگه مثل اون قاعده هه نیستا!) فرض کنید آنتالپی تبخیر آب رو توی دمای 100 درجه داده باشن و آنتالپی ذوب هم توی 0 درجه داده باشن.(فشار 1 اتمسفر) حالا ما بیایم برای به دست آوردن گرمای تصعید این دو تا رو جمع میکنیم و گرمای تصعید رو به دست بیاریم... حالا آیا ما از اون 100 درجه افزایش دمای آب 0 درجه غافل نشدیم؟ اینجا دیگه آنتالپی تبخیر و ذوب مولی آب نیازی به تصحیح نداره چون تو دمای نرمالشونن. اصلا مگه برای تصعید ما باید فرض کنیم که داریم فاز جامد و مایع رو طی میکنیم و میرسیم به فاز گازی؟ اگه اینطوری باشه یعنی دما متغیره در صورتی که ما میتونیم توی یه دمای خاص مستقیما تبدیل از فاز جامد به فاز گازی رو داشته باشیم...

parastoo

New Member
لایک ها
18
منم موافقم

najafi2020

New Member
لایک ها
195
amir-tavakoli گفت
به نظرم یه نکته دیگه هم وجود داره... تعریف گرمای تبخیر مولی: مقدار گرمای لازم برای تبخیر یک مول از مایع در دمای معین. اینکه منظورمون تو چه دماییه خیلی مهمه... معمولا آنتالپی تبخیر مولی رو تو دمای جوش مایع مورد نظر بیان میکنن که منظورشون فقط آنتالپی تغییر فازه و تغییر دمایی نداریم...

سلام. این نکته که معمولا آنتالپی تبخیر مولی رو تو دمای جوش بیان می کنن را کی گفته؟

شما یک عدد هند بوک در دست بگیرید و از فهرست دنبال قسمت آنتالپی تبخیر مواد بگردید. چی می بینید؟ آنتالپی تبخیر مولی مواد در یک محدوده از دما ها داده شده. هیچ گونه معمولا دیده نمیشه.دکتر آقایی هم اگر دوست داشته باشن می تونن آنتالپی مولی تبخیر آب در دمای 298K را گزارش کنن و کسی جلودار ایشون نیست.

najafi2020

New Member
لایک ها
195
البته اینجا حق با شماست چون عدد داده شده مربوط به 373 کلوین هستش.با گفته شما در این مورد مخالف نیستم. بنده نظر کلی در مورد آنتالپی تبخیر آب دادم.

حالا خوب توجه کنید.

دما 0 درجه سلسیوس ...................> آنتالپی مولی تبخیر ..........>054/45 کیلوژول بر مول. با آنتالپی مولی ذوب که خودتون دادید جمع بزنید.

به چه عددی رسیدید؟ 51 کیلوژول بر مول.

موفق باشید

لایک ها
521
حالا میتونیم آنتالپی ذوب مواد رو هم توی صفر درجه سلسیوس در نظر نگیریم و اون وقت دیگه... باید داده ها دقیقا مشخص باشن... اگه یه منبع موثق گیر آوردی که این مقادیر رو دقیق آورده بود حتما بگو... منم دنبالشم... چون آخرش معلوم نشد که عددهای تو و elichem مربوط به چه دماها و فشارهایی هستن.
...............................................................................................................................................
یه چیز مهم که توی اون پست اول هم بهش اشاره کردم: اصلا ما چرا باید فرض کنیم که باید برای رفتن به فاز گازی از فاز مایع هم به طور کامل عبور کنیم؟ یعنی به نظرم نباید انتظار داشته باشیم که با قانون هس و جمع زدن دو تا واکنش برسیم به آنتالپی تصعید... محمد اگه اینطوری که تو گفتی باشه یعنی اول باید یخ رو ذوب کنیم بعد آب صفر درجه رو گرم کنیم تا 100 درجه و بعدش آب 100 درجه رو تبخیر کنیم... درسته قانون هس میگه که یه واکنش رو اگه بتونیم از جمع زدن چند تا واکنش دیگه به دست بیاریم آنتالپیش میشه جمع آنتالپی اونا و از این حرفا ولی این دیگه چه تصعیدی شد؟! توی واکنش ها باز منطقیه که اون کارو میکنیم... اگه بخایم یخ تصعید بشه باید کلی فشار و دما رو هم تنظیم کنیم... احساس میکنم تلاش برای برابر کردن مجموع آنتالپی ذوب و تبخیر با آنتالپی تصعید بی نتیجست...

najafi2020

New Member
لایک ها
195
نمی دونم چرا موضوع را پیچیده کردید. شما گفتید که اعدادی که دوستمون دادم مورد قبول نیست چون یکی مربوط به دمای 0 و دیگری مربوط به دمای 100 درجه میشه.

اعدادی که من ذکر کردم هر دو مربوط به دمای 0 درجه میشه.منبع موثق هم زیاده.شما باید یک عدد هند بوک شیمی بخرید.همین.البته اگه هند بوک موجود نبود انتشارات فاطمی یه کتاب کوچیک داره با نام داده های شیمی که در بازار زیاده.منابعش هم هند بوک های معتبری مانند CRC و Lange's handbook of chemistry هستن که باید به دلار بخرید.البته شاید ریپرینت یا همون آفستشون هم اومده باشه.

لایک ها
521
آخه تو آنتالپی تبخیر آب رو تو دمای صفر درجه نوشتی،(تا اینجاش حرفی نیست) بعدش با اون آنتالپی ذوبی که elichem نوشت جمع زدی و یه جوری نزدیکش کردی به آنتالپی تصعید مولی ای که بازم elichem نوشته بود! من منظورم این بود که یه منبع معتبر باشه که همه ی این مقادیر رو داده باشه توی فشار و دمای مشخص. اگه این عددا همچین عددایی هستن که من اصلا دعوایی ندارم سرش! ولی حرف من چیز دیگری بود که اصلا مورد توجه واقع نشده است!

elichem

New Member
لایک ها
7
amir-tavakoli گفت
آخه تو آنتالپی تبخیر آب رو تو دمای صفر درجه نوشتی،(تا اینجاش حرفی نیست) بعدش با اون آنتالپی ذوبی که elichem نوشت جمع زدی و یه جوری نزدیکش کردی به آنتالپی تصعید مولی ای که بازم elichem نوشته بود! من منظورم این بود که یه منبع معتبر باشه که همه ی این مقادیر رو داده باشه توی فشار و دمای مشخص. اگه این عددا همچین عددایی هستن که من اصلا دعوایی ندارم سرش! ولی حرف من چیز دیگری بود که اصلا مورد توجه واقع نشده است!
حرف شما که اصلاًمورد توجه واقع نشده است چیه دقیقاً؟ 1- بی نتیجه بودن تلاش برای برابر کردن آنتالپی تصعید با مجموع آنتالپی ذوب و تبخیر 2- در نظر نگرفتن تأثیر فشار توسط من!

اولی که قطعا منتفیه چون صراحتا قانون هس نقض میشه . راجع به تصعید شدن یخ در فشار پایین : به نظر من یخ در هر فشاری تصعید میشه فقط در فشار پایین محسوس تره. لازم نیست ما حتما عملی بودن یه واکنشو درک کنیم تا برای اون آنتالپی تعریف کنیم!

راجع به دومی: اشتباه من دقیقا همن بود که تأثیر دما و فشارو در نظر نگرفتم. البته فکر نمیکنم فشار به اندازه ی دما مهم باشه !
هند بوک najafi2020هم حتما در یه فشار ثابت آنتالپی ها رو داده. حالا مهمه که این فشار چقدره؟ _قطعا نه! اگرم مهم باشه به بحث فعلی ما ربطی نداره! مهم اینه که دما و فشار ثابته و در دما و فشار ثابت مجموع آنتالپی ذوب و تبخیر با تصعید برابره.یعنی قانون هس برقراره

لایک ها
521
elichem گفت
اولی که قطعا منتفیه چون صراحتا قانون هس نقض میشه . راجع به تصعید شدن یخ در فشار پایین : به نظر من یخ در هر فشاری تصعید میشه فقط در فشار پایین محسوس تره. لازم نیست ما حتما عملی بودن یه واکنشو درک کنیم تا برای اون آنتالپی تعریف کنیم!
قبول دارم که نه تنها یخ بله همه جامدات و مایعات همیشه با بخارشون در تعادلن(البته اگه توی یه ظرف دربسته باشن، در غیر اینصورت باید هزارها سال بشینیم تا یخ کاملا تصعید بشه) منظور ما از تصعید توی اینجور مسائل همون تصعیدیه که به قول خودت محسوسه...
elichem گفت
راجع به دومی: اشتباه من دقیقا همن بود که تأثیر دما و فشارو در نظر نگرفتم. البته فکر نمیکنم فشار به اندازه ی دما مهم باشه !
هند بوک najafi2020هم حتما در یه فشار ثابت آنتالپی ها رو داده. حالا مهمه که این فشار چقدره؟ _قطعا نه! اگرم مهم باشه به بحث فعلی ما ربطی نداره! مهم اینه که دما و فشار ثابته و در دما و فشار ثابت مجموع آنتالپی ذوب و تبخیر با تصعید برابره.یعنی قانون هس برقراره
ما توی یه دما و فشار 0 درجه می یایم یخ رو ذوب می کنیم و بعد اون رو تا دمای 100 درجه گرم می کنیم و بعد به طور کامل تبدیلش می کنیم به بخار آب و کل گرمایی که مصرف کردیم رو به عنوان آنتالپی کل این فرآیند گزارش میکنیم. یعنی از یخ 0 درجه رسیدیم به بخار 100 درجه. این از این! فشار قبول ولی چطور میگی دما هم ثابته! اگه قرار باشه دما ثابت باشه که تو همون آب 0 درجه گیر میکنیم!
آیا میشه همه این کارا رو توی یه دما و فشار اونم ثابت انجام داد؟!

najafi2020

New Member
لایک ها
195
امیر عزیز، شما می گید که ما یخ را در دمای 0 درجه ذوب می کنیم و باید دماش حتما تا 100 درجه برسه تا به جوش بیاد بعد ما این گرمای دریافتی در هنگام جوشش را گزارش می کنیم.درسته؟ چون شرایط دمای متفائته جمع زدن و رسید به آنتالپی تصعید بی فایده هستش چون 2 شرایط متفاوت هستن. من 160 درصد با شما موافق هستم.

اما دوست عزیز کی گفته که برای این که آب به جوش بیاد باید دما تا 100 درجه بالا بره؟ برای این که آنتالپی مولی تبخیر آب در 0 درجه را در هنگام جوشش گزارش کنیم یک راه وجود داره. کاهش فشار محیطی که مایع می خواد توش بجوشه. تا اینجا مشکل حله. حالا اگه می گید الان شرایط دمایی درسته اما چرا فشار متفائته و مشکل ایجاد نمی کنه یه بحث دیگه هستش.

خوب این کاملا معلومه! وقتی فشار محیط تغییر کنه دمای جوشش دیگه 100 درجه نیست.

parastoo

New Member
لایک ها
18
به najafi2020
خب اگه در دمای یکسان باشه بحث کاملا منتفیه و قانون هس برقراره اونوقت مشکل بود که
می خواستیم انتالپی ذوب و تبخیر رو در دو دمای متفاوت جمع بزنیم و قانون هس رو نقض کنیم ولی ایا واقعا اینجوریه؟

اب صفردرجه.<.........یخ صفر درجه
بخار اب صفر درجه <.............. اب صفر درجه

ولی مگه این منطقی نیست
اب صفردرجه <..............یخ صفردرجه
اب صد درجه<................اب صفر درجه
بخار اب صددرجه<...........اب صددرجه
این واکنشها کاملا اصولی هستن و بنا بر قانون هس اگه جمعشون بزنیم باید به انتالپی تصعید یخ برسیم حالا کجای این ایراد داره؟که
باید حتما دماشون یکی باشه؟اگه این جوری نباشه که قانون هس نقض میشه به نظر من که معنی نداره با کم و زیاد کردن فشار فاز ماده رو تغییر بدیم اصلا باید فشار ثابت باشه اگه فشار ثابت نباشه مقادیر انتالپی اشتباه نمیشه؟ یعنی ما اونوقت حتما باید بگیم در کدوم فشار این انتالپی به دست اومد تادر همون فشار انتالپی تغییر فاز دیگه رو اندازه بگیریم تا تا مقادیر انتالپی در شرایط یکسان رو اندازه بگیریم
شما مییاید در فشار 1 اتمسفر انتالپی ذوب یخ رو اندازه می گیرید بعد فشار رو کم می کنید اب رو به بخار تبدیل می کنید بعد انتالیشو
اندازه می گیرید ولی ایا این درسته؟
من فکر می کنم با توجه به چیزی که amir-tavakoli در پست اولش گفت انتالپی جمع واکنش قابل مقایسه هستش با انتالپی تصعید
ولی خودش نیست

فقط اگه موافق نیستید با خونسردی دلیلتونو بگید ما باهم دعوا نداریم

parastoo

New Member
لایک ها
18
به amir-tavakoli
چرا می گید در یک دمای معین اصلا منظورت از دمای معین چیه با توجه به اون چیزی که می گید باید فشار متغیر باشه در این صورت چون انتالپی ها
در شرایط تعریف شده اندازه گرفته نشدن جوابی که به دست میاد درست نخواهد بود

parastoo

New Member
لایک ها
18
به elichem

اون چیزی کهnajafi2020 گفت در فشار ثابت نیست اصلا چه طوری ممکنه هم فشار ثابت باشه هم دما اونوقت که دیگه تغییر فازی نخواهیم داشت

elichem

New Member
لایک ها
7
به parastoo
در نقطه ی ذوب یخ در حالی که فشار ثابته(البته دما هم ثابته) کی گفته تغییر فازی نخواهیم داشت؟

parastoo

New Member
لایک ها
18
elichem گفت
به parastoo
در نقطه ی ذوب یخ در حالی که فشار ثابته(البته دما هم ثابته) کی گفته تغییر فازی نخواهیم داشت؟
elichem سوالم اینه ازت ایا ممکنه یخ در یک دما و فشار معین تبدیل بشه به اب و اب در همون دما و فشار به بخار اب تبدیل
بشه(تا این جاش درست) یخ هم در همون دما و فشار(یعنی ثابته) به بخار اب تبدیل بشه؟منظورم از تغییر فاز این بود که یه جوری گفته بودم که ناجوربود

بالا