mehrafshan

Well-Known Member
لایک ها
568
خب این NaOH و HCl رو می دونیم غلظت هاشون چیه و می دونیم با چه نسبت حجمی بریزیم خنثی می شن!!!!

پس با همون نسبت هایه حجمی می ریزیم تا ظرف پر شه!!! بعد هم خوب غلظته NaCl رو که داریم، حجم رو هم که داریم!!! نداریم؟؟؟

ظرفا کوچیکه دلیل نمی شه، می شه هی بریزیم و خالی شه، بعد یه 25 میلی لیتر دیگه بریزیم!!! جمع و تفریق که بلدیم، نیستیم؟؟؟

amir-tavakoli

New Member
لایک ها
521
عجب خلاقیتی به خرج میدید واقعا! خوب من که گفتم! اگه بخایم هی بریزیم و خالی کنیم، چرا این کار سخت رو انجام بدیم؟!؟!؟!؟!؟! دیگه اسید و باز میخایم چی کار؟؟!!! به راحتی پیپت 25 میلی لیتری رو برمیداریم، هی 25 سی سی 25 سی سی میریزیم تا پر شه! یا خیلی خلاقیت به خرج بدیم بورتو پر و خالی میکنیم(چون حجم بیشتری جا میگیره)!
فرض کنید یه بشکه ی 100 لیتری بهتون میدن... 100 لیتر میشه چند میلی لیتر؟! 100,000 میلی لیتر... با بورت که 50 میلی لیتر جا میگیره میخایم آب بریزیم و خالی کنیم... میشه چند مرتبه؟! 2000 مرتبه! اگه خیلی فرز باشید هر بار توی 10 ثانیه پر و خالی کنید بیشتر از 5 ساعت و نیم وقت لازم دارید!
...................................................................................................................................................
دقت کنید به صورت سوال! به دنبال روشی در کمترین زمان ممکن هستیم...

mehrafshan

Well-Known Member
لایک ها
568
وای!!! ممنون!!! کمبوده خنده داشتم که اونم تامین شد!!!

حالا جوابه من: غلظت هایه اولیه رو می دونیم!!! ظرف رو پر می کنیم از آب و 25ml از مواده موجود رو هم می ریزیم، بعد می بینیم که غلظتا چقد شده!!! درسته؟؟؟

C1V1=C2V2
درسته؟؟؟؟

amir-tavakoli

New Member
لایک ها
521
واضح توضیح بده... 25 میلی لیتر از مواد موجود میریزم... خوب اولا غلظتها معلوم نیستن که ببینیم اسید و باز هم ارز هستن یا نه... دوما غلظتهای چی رو میبینیم که چقدر شده! اگه هم ارز باشن که فقط نمک داریم! در واقع توی اون معادله C2 و V2 مجهولن مگر اینکه منظور دیگه ای داشته باشی...

liliom-chem

New Member
لایک ها
4
میتونیم از شناساگر استفاده کنیم؟؟
خوب اگر بتونیم ، میایم اول اسید رو با باز تیتر میکنیم و نسبت غلظتا رو به دست میاریم
بعد میایم ظرف رو پر از آب میکنیم و یه مقدار مشخصی از اسید (یا باز) میریزیم توش و هم می زنیم!
بعد یه حجم مشخصی ازش برمیداریم و دوباره با باز تیتر میکنیم و نسبت غلظتا رو به دست میاریم و خوب نسبت غلظت اسید رقیق شده به اسید اولیه هم به دست میاد که از اینجا میفهمیم حجم ظرف چه قدره.
درست بود؟

mehrafshan

Well-Known Member
لایک ها
568
جوابه نسبتا واضح(!!!)
:

تویه سوال گفته که غلظتا مشخصه!
پس 2 راه به نظره من می رسه!

1) چون غلظتا مشخصه، می دونیم که سود و هیدروکریک اسید باید به چه نسبت حجمی ریخته شوند تا خنثی شوند! پس به همان نسبت می ریزیم تو همون ظرف پر از آب! بعد چون می دونیم چه حجمی سود و هیدروکلریک اسید ریختیم با چه غلظتی، پس می دونیم که چند گرم نمکه NaCl حاصل شده! پس چگالی نمک را در محلول به دست آورده و با داده هایه دیگر(گرم نمک موجود در محلول)، حجمه ظرف را به دست می آوریم!!!!

2) از سود با غلظته مشخص، به حجم مشخصی در ظرفه پر از آب می ریزیم و حجمه مشخصی از محلول به دست آمده در ظرف را بر داشته و با هیدروکلریک اسید با غلظت مشخص خنثی می کنیم!!! چون می دونیم غلظته هیدروکلریک اسید چقدره و حجمه هرکدوم چقدره، پس غلظته سود به دست می آد و چون حجمه سود اولیه با غلظتش رو داشتیم، پس موله سود رو حساب می کنیم و از اون جا و غلظته جدید سوده تویه ظرف، حجم ظرف رو در می آریم!

درسته؟؟؟

راهه دیگه ای هم هست؟؟؟

من فقط همین دو تا به ذهنم رسید... اگه بازم هست،بگید که بازم فکر کنیم!!!

حالا جوابم واضح بود یا بازم توضیح بدم؟؟؟ آخه من ریاضی هاشو بخوام بنویسم، پدرم در می آد!!! شرمنده!!!

amir-tavakoli

New Member
لایک ها
521
جواب liliom و قسمت دوم جواب mehrafshan کاملا درسته... اما من یه جمع بندی میکنم بحثو:
اول یه حجم مشخص (مثلا 25 سی سی) از اسید داخل ظرف میرزیم (حاوی a مول اسید) و بعد ظرف رو با آب پر میکنیم... بعدش مثلا 25 میلی لیتر از آب داخل ظرف برمیداریم و با باز تیترش میکنیم و متوجه میشیم توی 25 میلی لیتر چه مقدار اسید موجوده (مثلا b مول اسید) ... حالا b مول توی 25 میلی لیتر بوده... a مول توی چند لیتر بوده... و حجم ظرف به دست میاد!
...............................................................................
راجع به قسمت اول جواب mehrafshan :
وقتی فهمیدیم چه مقدار نمک موجوده، چه جوری چگالیش رو حساب کنیم؟! ما که نمیدونیم حجم ظرف چقدره؟!

mehrafshan

Well-Known Member
لایک ها
568
راست می گید، چگالی رو نداریم!!!

حالا با این وسایل فقط همین یه راه رو داریم؟؟؟

amir-tavakoli

New Member
لایک ها
521
چند تا راه حل میشه واسش در نظر گرفت... ولی ایده ی همشون تقریبا یکیه و همینیه که بهش اشاره شد! اگه ایده ای دارید، استفاده میکنیم!

لایک ها
521
[center:f3bcb4bb4e]
[/center:f3bcb4bb4e]

سوال هشتم:
چهار بشر A و B و C و D هرکدام محتوی یکی از ترکیبات زیرند و همگی در فاز مایعند:

[center:f3bcb4bb4e]الکلی با فرمول موکولی C[SUB]3[/SUB]H[SUB]8[/SUB]O[/center:f3bcb4bb4e][center:f3bcb4bb4e]استری با فرمول مولکولی C[SUB]9[/SUB]H[SUB]10[/SUB]O[SUB]2[/SUB][/center:f3bcb4bb4e][center:f3bcb4bb4e]آلکانی با فرمول مولکولی C[SUB]8[/SUB]H[SUB]18[/SUB][/center:f3bcb4bb4e][center:f3bcb4bb4e]اسیدی با فرمول مولکولی C[SUB]4[/SUB]H[SUB]8[/SUB]O[SUB]2[/SUB][/center:f3bcb4bb4e]
- محتوی بشر B به مقدار بسیار جزئی در محتوی بشر A حل میشود.
- ید به راحتی در محلول بشر A حل میشود.
- محتوی بشر A در محتوی بشر C به هر نسبتی انحلال پذیر است.
- محتوی بشر B با محتوی بشر D به مقدار زیادی مخلوط میشود.
- محتوی یک بشر مجهول E حاوی ترکیبی با فرمول مولکولی C[SUB]8[/SUB]H[SUB]18[/SUB]O[SUB]2[/SUB] را با محتوی بشر A مخلوط میکنیم. مشاهده میشود که به هر نسبتی امتزاج پذیرند.
- الکل C[SUB]3[/SUB]H[SUB]8[/SUB]O در بین ایزومرهای خود، نقطه جوش بیشتری دارد.
- استر C[SUB]9[/SUB]H[SUB]10[/SUB]O[SUB]2 [/SUB]دارای 7 نوع اتم هیدروژن متفاوت است و بوی مطبوع یک نوع میوه را ایحاد میکند.
- آلکان C[SUB]8[/SUB]H[SUB]18[/SUB] دارای بیشترین نقطه ذوب در میان ایزومرهایش می باشد.
- کربوکسیلیک اسید C[SUB]4[/SUB]H[SUB]8[/SUB]O[SUB]2[/SUB] سه نوع اتم کربن متفاوت دارد.
الف) محتوی هرکدام از بشرهای A تا D را مشخص کنید.
ب) ساختار (یا ساختارهایی) برای محتوی هرکدام از بشرهای A تا D پیشنهاد کنید.
ج) راجع به ساختار محتوی بشر مجهول E اظهار نظر کنید.
د) یک قطره از محتوی بشر A حجم بیشتری اشغال میکند، یا یک قطره از محتوی بشر D ؟ چرا؟!

mehrafshan

Well-Known Member
لایک ها
568
خوب ید ناقطبیه. پس وقتی تو A حل می شه یعنی یل A هم ناقطبیه و یا سره ناقطبیش گنده هستش!
حالا A و C با هم به هر نسبتی حل می شن. پس C هم یا ناقطبیه و یا سره ناقطبیش گنده است!!!
حالا B به مقداره جزئی تو A حل می شه پس B قطبیه ولی یه سره ناقطبی هم داره که آن چنان گنده نیست!
B و D هم چون به هر نسبتی تو هم حل می شن و B قطبیه، پس D هم قطبیه!
حالا A می شه
که ناقطبیه و ید توش به راحتی حل می شه. پس C هم می شه استرمون که سره ناقطبیش گنده است!
چون B به مقداره جزئی تو A حل می شه، پس B بینه اون 2تا قطبی اونی هست که سره قطبیش کوچیک تره و سره ناقطبیش بزرگ تر! چون اسید دو تا سره قطبی داره، پس B الکل
C[SUB]3[/SUB]H[SUB]8[/SUB]O
هستش! و در نهایت اسیدمون هم می شه بشر D !
درسته؟

لایک ها
521
راهنمایی: به دو نکته توجه کنید...
1- اینکه چرا گفتیم "به هر نسبتی در هم حل میشن"... و اینکه چرا گفتیم"به مقدار زیاد حل میشن" ... این دو تا خیلی فرق دارن!
2- با این جمله گول نخورید! ید به راحتی در محلول بشر A حل میشود

mehrafshan

Well-Known Member
لایک ها
568
راهنمایی یکتون فک کنم منظورتون اینه که هر دو یا قطبی اند یا نا قطبی!!! اگه یکی قطبی باشه و یکی ناقطبی با یه سر قطبی به هر نسبتی تو هم حل نمی شن، بلکه به مقدار زیاد ولی تا یه حدی تو هم حل می شن!!!!
ولی راهنمایی 2!!! خوب هیچ برداشته دیگه ای نتونستم بکنم جز اینکه خط اول توضیحایه من چرنده و گول خوردم!
یعنی این فرضم غلط بوده که چون ید ناقطبیه، پس A هم یا ناقطبیه یا سر ناقطبی گنده داره!!! ولی آخه چرا؟؟؟

حالا با این تفاسیر، A و C یا قطبی هستند یا ناقطبی!!! چون فقط یه اوکتان ناقطبیه، پس A و C قطبی هستند و اوکتان نیست هیچ کدومشون!!!
B به مقدار جزئی تو A حل می شه، پس B همون استرمونه!! B و D هم به مقدار زیادی تو هم حل می شن. پس D هم همون اوکتانه!!!
حالا A هم می شه اسیدمون (ید توش حل می شه فک کنم) و C هم می شه الکل!!!

لایک ها
521
مرسی! فقط آخرش یه اشتباه کوچولو رخ داده!
راهنمایی:
آیا برای انحلال مولکولهایی مثل اسید ها و الکلها در هم که پیوند هیدروژنی قوی برقرار میکنن محدودیتی وجود داره؟! وقتی میگیم دو تا محلول به مقدار زیادی حل میشن، یعنی بازم محدودیت وجود داره که نمیتونیم به هر نسبتی درون هم حلشون کنیم! پس زوج A و C الکل و اسیدند...
...................................................................................................................................................
حالا اون اشتباهه کجاست؟! B و D آلکان و استرن... آلکان که توی هیچ کدوم از A و C حل نمیشه... پس B همون استره! حالا این استر که اینقدر ناقطبیه که توی C8H18 حل میشه پس نمیتونه توی اسید سبک C4H8)2 که خیلی قطبیه حل شه... میتونه همون یه مقدار جزئی توی الکل حل شه که یه ذره نیروهای بین مولکولیش شبیهه...
حالا ادامه سوال...

mehrafshan

Well-Known Member
لایک ها
568
خوب من بازم نفهمیدم که این داده های ید واسه چی بود؟ اصلا چرا ید تو الکل حل می شه!!!؟؟؟ مگه ما نمی گیم شبیه شبیه رو حل می کنه، خوب ید ناقطبیه! الکلمون هم گنده نیست آخه... تازه گفته به راحتی!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

.........................................................................................
خوب تو قسمته بعد، ماده ی درون ظرف E می تونه الکل یا اتر باشه! چون تو الکل به هر نسبتی حل شده، پس الکله. سر ناقطبیش هم آن چنان کوچیک نیست، پس احتمالا الکل نوع 3 هستش که می تونه به هر نسبتی توی A حل شه(الکل نوعه 3 از همه حلالیتش بهتره) و اگه بخوام حدس بزنم چی بوده، می گم 2و3و4-تری متیل-2و4-بوتان دی اُل

mehrafshan

Well-Known Member
لایک ها
568
بچه ها شما نمی خواید نظر بدید و سوال رو حل کنید؟
حداقل یکی بگه جوابه من درسته یا نه؟

لایک ها
521
نظر خودت چیه؟! ید چطوری میتونه حل بشه؟!
.................................................................
راجع به E هم خوب توضیح دادی... اتر که به هیچ وجه نمیتونه باشه... اگه یه OH و یه اتری داشته باشه هم باز به درد نمیخوره چون قسمت غیر قطبیش بزرگه نسبتا و عمرا حل نشه! برای اینکه به هر نسبتی حل بشه یه عامل خیلی خیلی تأثیر گذار باید وجود داشته باشه و چیزی نیست جز دو تا گروه الکلی... یعنی این ترکیب یک دی ال ( diol or glycol ) هستش... در همین حد میتونیم قضاوت کنیم!
راجع به ترکیبی هم که گفتی ( 4,2ـ 4,3,2-تری متیل بوتان-دی ال) بگم که درسته خواستی مولکول رو به حالت کروی نزدیک کنی ولی خوب از یه طرف تأثیر گروههای OH رو کم کردی! در واقع ممانعت برای تشکیل پیوند هیدروژنی به وجود آوردی! از این نکته توی حل یکی از قسمتهای این سوال هم استفاده میشه!
.................................................................
تا الان جوابای درست مشخص شدن دیگه! حالا ادامش!

mehrafshan

Well-Known Member
لایک ها
568
خوب حالا می خوایم واسشون ساختار بگیم!
تو سوال گفته که
الکل C[SUB]3[/SUB]H[SUB]8[/SUB]O در بین ایزومرهای خود، نقطه جوش بیشتری دارد
نقطه ی جوش وابسته به نیروهای بین مولکولی هستش! پس الکل راست زنجیر بهتره،چون ممانعت فضایی اش کمتره.
تو سوال گفته
که
آلکان C[SUB]8[/SUB]H[SUB]18[/SUB] دارای بیشترین نقطه ذوب در میان ایزومرهایش می باشد.(هر چه تقارن بیشتر...........>نقطه ی ذوب بیشتر!!!) پس آلکانمون بیشترین تقارن رو داره! پس آلکان درون ظرف 2و2و3و3-تری متیل بوتان هستش!
کربوکسیلیک اسید C[SUB]4[/SUB]H[SUB]8[/SUB]O[SUB]2[/SUB] سه نوع اتم کربن متفاوت دارد که این هم می شه 1-بوتانوییک اسید! یه کربن نوع 1،دو تا کربن نوع دو و یه کربن نوعه یک متصل به گروه اسیدی داره!
استر رو فک نکنم یه جوابه یکتا داشته باشه ها؟؟!!!!
البته من که دارم باهاش کشتی می گیرم، به جوابی رسیدم، حتمن می ذارم جوابمو!

.......................................................................................................
این سوال آخر که پرسیده یه قطره از کدوم حجم بیشتری می گیره یعنی چی؟؟؟
قطره قطره است دیگه! مثه این که بپرسیم یه میلی لیتر از آب حجمش بیشتره یا یه میلی لیتر نفت!!!
فک کنم منظوره سوال این باشه که یه قطره از کدوم، تعداد مول کم تری از ماده رو در بر داره؟

mehrafshan

Well-Known Member
لایک ها
568
در مورد ید یادم رفت بگم:
شاید مثه
باشه!
منظورم اینه که جفت الکترون اکسیژن بزنه تو ید! (اوربیتال d ید خالیه!)
شایدم از سره ناقطبیه الکل حل می شه! ولی آخه این دلیل دومی دیگه به راحتیش چیه؟؟؟!!!

لایک ها
521
mehrafshan گفت
استر رو فک نکنم یه جوابه یکتا داشته باشه ها؟؟!!!!
البته من که دارم باهاش کشتی می گیرم، به جوابی رسیدم، حتمن می ذارم جوابمو!
با توجه به درجه ی سیر نشدگی استر و اینکه یه استر خوش بو هستش بمیتونید خیلی مسئله رو ساده تر کنید!
mehrafshan گفت
این سوال آخر که پرسیده یه قطره از کدوم حجم بیشتری می گیره یعنی چی؟؟؟
قطره قطره است دیگه! مثه این که بپرسیم یه میلی لیتر از آب حجمش بیشتره یا یه میلی لیتر نفت!!!
فک کنم منظوره سوال این باشه که یه قطره از کدوم، تعداد مول کم تری از ماده رو در بر داره؟
قطره، قطره نیست! حجم هر قطره متفاوته! مثلا شما فرض کنید که که داره از شیر آب، آب میچکه! این قطره تا یه حدی بیشتر بزرگ نمیشه... حالا اگه به جای آب یه چیزی مثل بنزن باشه خوب قضیه فرق میکنه... اینکه قطره تا چه حد بزرگ شه تا جاذبه ی زمین بر اون غلبه کنه بستگی داره به اون چیزی که بستگی داره و شما باید بگید !!!
mehrafshan گفت
شاید مثه
باشه!
منظورم اینه که جفت الکترون اکسیژن بزنه تو ید! (اوربیتال d ید خالیه!)
شایدم از سره ناقطبیه الکل حل می شه! ولی آخه این دلیل دومی دیگه به راحتیش چیه؟؟؟!!!
خوب اگه به قول شما جفت الکترون اکسیژن بزنه تو ید، اون وقت -I3 بوجود میاد؟!
در واقع به جواب اشاره کردی... همین بحث اوربیتال خالی ید مطرحه... یه پیوند قوی هم بوجود میاد... تنتورید (Tincture of iodine) به محلول ید در الکل گفته میشه... حالا اگه گونه ی یدید هم وجود داشته باشه دیگه چه بهتر... چون تری یدید تشکیل میشه...

بالا