محاسبه تعداد مولکولها با استفاده از ایزوتوپهای گوناگون

misagh2010

New Member
لایک ها
1
در خصوص پاسخ به سوال زیر ، راه حل سریعی دارید که به درد کلاس المپیاد بخوره ( بن بست نداشته باشه ، به همه سوالات پاسخ بده )
اگر هر یک از اتم های هیدروژن و اکسیژن و گوگرد ، هر کدام دارای 3 ایزوتوپ باشند ، چند مولگول سولفوریک اسید وجود خواهد داشت .
با تشکر از دوستان

مدیر تالار:
عنوان ویرایش شد!

لایک ها
13
ببینید برای تعداد مولکولهای مختلفی که می تونند به وجود بیایند ما این کار رو می کنیم
(وزن سنگین ترین مولکول که می تونه درست شه - سبکترین مولکول ممکن) + 1
برای همه جواب می ده
امسال یکی از سوالات مرحله دوم همین طوری بود(تو 10 سوال اول تستی بود)

baran-h

Active Member
لایک ها
98
chemistsgroup گفت
ببینید برای تعداد مولکولهای مختلفی که می تونند به وجود بیایند ما این کار رو می کنیم
(وزن سنگین ترین مولکول که می تونه درست شه - سبکترین مولکول ممکن) + 1
برای همه جواب می ده
امسال یکی از سوالات مرحله دوم همین طوری بود(تو 10 سوال اول تستی بود)
این چیزی که شما گفتید تعداد مولکول ها با جرم متفاوته نه تعداد مولکول ها!

misagh2010 گفت
در خصوص پاسخ به سوال زیر ، راه حل سریعی دارید که به درد کلاس المپیاد بخوره ( بن بست نداشته باشه ، به همه سوالات پاسخ بده )
اگر هر یک از اتم های هیدروژن و اکسیژن و گوگرد ، هر کدام دارای 3 ایزوتوپ باشند ، چند مولگول سولفوریک اسید وجود خواهد داشت .
با تشکر از دوستان
من فکر نمیکنم راه حل خیلی سریعی داشه باشه! باید تمام حالت های ممکن رو بشمارید (البته تا جایی که بشه باید کامپیوتری بشمارید)
البته مطمئن نیستم راه دیگه ای داره یا نه!

لایک ها
13
درسته بنده حواسم نبود
راه حل شما هم می شه
ولی از جهت راه بنده ::
ما که ایزوتوپ های H و O رو می دونیم (البته S رو نمی دونیم )
2 یا 3 تا تفاوت می کنه با مقدار واقعی , اونم به خاطر وزن ایزوتوپ های S هستش
بازم بستگی به گزینه ها داره
اگه نزدیک به هم بودند که راه شما و اگه نبودند راه من فکر کنم بهتر باشه

baran-h

Active Member
لایک ها
98
chemistsgroup گفت
درسته بنده حواسم نبود
راه حل شما هم می شه
ولی از جهت راه بنده ::
ما که ایزوتوپ های H و O رو می دونیم (البته S رو نمی دونیم )
2 یا 3 تا تفاوت می کنه با مقدار واقعی , اونم به خاطر وزن ایزوتوپ های S هستش
بازم بستگی به گزینه ها داره
اگه نزدیک به هم بودند که راه شما و اگه نبودند راه من فکر کنم بهتر باشه

تعداد مولکولهایی که یه جرم خاصی دارن بیشتر از 2 یا 3 تاهست . اگه تعداد مولکولها با جرم متفاوت رو بدست بیاریم میشه 15 در حالی که من تعداد کل مولکول ها رو که به دست آوردم شد 810 !

لایک ها
521
misagh2010 گفت
با تشکر از دوستان

مدیر تالار:
عنوان ویرایش شد!
خوب یه راه حل الکیش اینه که همه ی حالتهای ممکن رو بکشی که اینجا دیگه جواب نمیده چون تعداد حالتها خیلی زیاده!
یه راه حل تستیش اینه که ببینیم عدد آخر مضربی از چنده! مثلا اینجا چون گوگرد فقط یه دونس و سه تا هم ایزوتوپ داره مطمئنا عدد آخر مضربی از 3 خواهد بود! اگه یه ذره دقیقتر هم شیم میشه فهمید که مضرب 2 هم هست! چون دو هیدروژن داریم و سه ایزوتوپ=> کل حالتها برای هیدروژنها میشه 6 تا!
ولی راه حل بهترش اینه که با چیزی که از جبر و احتمال بلدیم حلش کنیم... (بچه های ریاضی واردن!)... چون اینجا 4 تا اتم اکسیژن داریم و کلا 3 تا ایزوتوپ کل حالتهای ممکن برای اکسیژنها میشه 15 تا... برای هیدروژنها هم که شد 6 تا... برای گوگرد هم که سه تا ... پس تعداد حالات ممکن میشه حاصلضرب این تعداد حالات... یعنی 270... هرچند که نظر دوستان هم محترمه...

baran-h

Active Member
لایک ها
98
amir-tavakoli گفت
misagh2010 گفت
با تشکر از دوستان

مدیر تالار:
عنوان ویرایش شد!
خوب یه راه حل الکیش اینه که همه ی حالتهای ممکن رو بکشی که اینجا دیگه جواب نمیده چون تعداد حالتها خیلی زیاده!
یه راه حل تستیش اینه که ببینیم عدد آخر مضربی از چنده! مثلا اینجا چون گوگرد فقط یه دونس و سه تا هم ایزوتوپ داره مطمئنا عدد آخر مضربی از 3 خواهد بود! اگه یه ذره دقیقتر هم شیم میشه فهمید که مضرب 2 هم هست! چون دو هیدروژن داریم و سه ایزوتوپ=> کل حالتها برای هیدروژنها میشه 6 تا!
ولی راه حل بهترش اینه که با چیزی که از جبر و احتمال بلدیم حلش کنیم... (بچه های ریاضی واردن!)... چون اینجا 4 تا اتم اکسیژن داریم و کلا 3 تا ایزوتوپ کل حالتهای ممکن برای اکسیژنها میشه 15 تا... برای هیدروژنها هم که شد 6 تا... برای گوگرد هم که سه تا ... پس تعداد حالات ممکن میشه حاصلضرب این تعداد حالات... یعنی 270... هرچند که نظر دوستان هم محترمه...
میشه بیشتر توضیح بدید...
من راه حلم اینه:
تعداد حالت هایی که برای اکسیژنای تنها وجود داره میشه 6
برای اکسیژنمای متصل به H اگر اکسیژن ها متفاوت باشن میشه 3 حالت که اگر هیدروژن ها هم متفاوت باشن 3 حالت هم برای هیدروژن وجود داره که در آخر هم باید در 2 ضرب کنیم چون فرق میکنه هر هیدروژن به کدوم O وصله که میشه 3*3*2 یعنی 18 تا
اگر اکسیژنا متفاوت باشن ولی هیدروژنا متفاوت نباشن(3 حالت) دیگه در 2 ضرب نمیشه پس میشه 3*3 یعنی 9
اگر اکسیژنا متفاوت نباشن میشه 3 حالت که هیدروژن ها هم 6 حالت دارن و میشه 3*6 یعنی 18
پس تعداد کل حالت هایی که اکسیژن های متصل به H و هیدروژن ها میتونن داشته باشن میشه: 18+18+9 یعنی 45
پس حالت های کل میشه 3(برای گوگرد)*6(برای اکسیژنای تنها)*45(برای OH ها) که میشه 810

لایک ها
521
خیلی جالب شد! من فقط جایگشتها رو بر اساس فرمول مولکولی در نظر گرفتم و به فرمول ساختاری و گروههای OH توجهی نکردم! یعنی اینطوری:
- تعداد کل حالات برای اتمهای هیدروژن: اگر دو تاشون یه جور باشن 3تا ... اگر فرق داشته باشن 3 تا... در کل 6 حالت
- تعداد کل حالتها برای اتمهای اکسیژن: اگر چهارتاشون یه جور باشن 3 تا... اگر 3 تا یه جور باشن 6 تا... اگر دو جفت یه جور باشن 3 و اگه یه جفت یه جور و دوتای دیگه فرق کنن هم 3 تا... در کل 15 حالت
- تعداد کل حالتها برای اتمهای گوگرد: 3 تا...
حالا بدون در نظر گرفتن فرمول ساختاری میشه 270 تا... ولی چون فرق داره کدوم هیدروژن به کدوم اکسیژن وصله پس باید این رو هم در نظر گرفت...
فقط دو تا نکته:
1- توی راه حل شما ، وقتی تمام اکسیژنا فرق کنن بالاخره دو تا شون یکسان میشن... به نظرم این حالت تکراری واسشون در نظر گرفته نشده... من خودمم به خاطر این مسئله نتونستم راه حلم رو کامل کنم!
2- توی این مثال خاص پای ایزومرهای نوری هم وسط میاد و خیلی کارو قشنگتر میکنن!!!

baran-h

Active Member
لایک ها
98
amir-tavakoli گفت
خیلی جالب شد! من فقط جایگشتها رو بر اساس فرمول مولکولی در نظر گرفتم و به فرمول ساختاری و گروههای OH توجهی نکردم! یعنی اینطوری:
- تعداد کل حالات برای اتمهای هیدروژن: اگر دو تاشون یه جور باشن 3تا ... اگر فرق داشته باشن 3 تا... در کل 6 حالت
- تعداد کل حالتها برای اتمهای اکسیژن: اگر چهارتاشون یه جور باشن 3 تا... اگر 3 تا یه جور باشن 6 تا... اگر دو جفت یه جور باشن 3 و اگه یه جفت یه جور و دوتای دیگه فرق کنن هم 3 تا... در کل 15 حالت
- تعداد کل حالتها برای اتمهای گوگرد: 3 تا...
حالا بدون در نظر گرفتن فرمول ساختاری میشه 270 تا... ولی چون فرق داره کدوم هیدروژن به کدوم اکسیژن وصله پس باید این رو هم در نظر گرفت...
فقط دو تا نکته:
1- توی راه حل شما ، وقتی تمام اکسیژنا فرق کنن بالاخره دو تا شون یکسان میشن... به نظرم این حالت تکراری واسشون در نظر گرفته نشده... من خودمم به خاطر این مسئله نتونستم راه حلم رو کامل کنم!
2- توی این مثال خاص پای ایزومرهای نوری هم وسط میاد و خیلی کارو قشنگتر میکنن!!!
من حالت های اکسیژن های تنها رو جدا حساب کردم نمیفهمم منظورتون از اینکه دو تا از کسیژن ها یکسان میشن چیه؟؟
منظورم اینه که اونجا که گفتم اکسیژنا فرق بکنن منظورم اکسیژنای متصل به هیدروژن بود نه همشون. درسته هیچ حالتی نیست که تمام اکسیژنا متفاوت باشن.

خوب اگر بخواهیم ایزومرهای نوری رو درنظر بگیریم میشه حالت هایی که هرچهار تا گروه متفاوتن رو در 2 ضرب کنیم یعنی:
3*3*45 (حالتهایی که دو تا اکسیژن تنها متل هم باشن)+3*3*9 (حالت هایی که هیدراکسیدها مثل هم باشن)+3*3*36*2 ( حالت هایی که هر چهار گروه متفاوتن) که جمعا میشه 1134 تا!

لایک ها
521
به نظر میاد راه حل شما بی نقصه! مرسی!
.....................................................................................
فقط یه توضیح واسه ایزومرهای نوری: در کل 45 تا حالت برای OH ها داریم که توی 9 حالت میتونن یکسان بشن پس 36 حالت میمونه... 6 تا حالت هم برای اکسیژنای تنها وجود داره که توی 3 حالت میتونن یکسان بشن و در کل میشه 3 حالت... برای گوگرد هم که سه حالت وجود داره و حاصلضرب اینا رو در 2 ضرب میکنیم و تعداد انانتیومرها بدست میاد! (این همونیه که شما آخرش نوشتین)... بحث جالبی بود...
.....................................................................................
اینم یه سوال راجع به اون بحث تعداد مولکولهای با جرم متفاوت که گروهک شیمیدانها گفت: (سوال المپیاد بسیجه)

ماده فرضی A[SUB]20[/SUB]B[SUB]30[/SUB] را در نظر میگیریم. اگر عنصر A از ایزوتوپهایی به جرم 35,3 و 37,3 و عنصر B از ایزوتوپهایی به جرم 60,2 و 62,2 تشکیل شده باشد، چند مولکول A[SUB]20[/SUB]B[SUB]30[/SUB] با جرمهای متفاوت میتوانیم داشته باشیم؟

shalale

New Member
لایک ها
17
راستش وقتی ما این مطلبو تو کلاس میخوندیم یکی از المپیادیهای کامپیوتر از این فرمولهای ترکیبیات یه چیزهایی نوشت

!(n+k-1) تقسیم بر !( n!(k-1
که n تعداد اتم ها و k تعداد ایزوتوپهاست
اینو برای هر اتم جدا جدا حساب میکنیم ( که واسه اکسیژن میشه 15 تا واسه گوگرد 3 تا واسه هیدروژن 6 تا)
بعد در هم ضرب میکنیم برای مولکول نهایی که میشه270 تا

shalale

New Member
لایک ها
17
amir-tavakoli گفت
......
اینم یه سوال راجع به اون بحث تعداد مولکولهای با جرم متفاوت که گروهک شیمیدانها گفت: (سوال المپیاد بسیجه)

ماده فرضی A[SUB]20[/SUB]B[SUB]30[/SUB] را در نظر میگیریم. اگر عنصر A از ایزوتوپهایی به جرم 35,3 و 37,3 و عنصر B از ایزوتوپهایی به جرم 60,2 و 62,2 تشکیل شده باشد، چند مولکول A[SUB]20[/SUB]B[SUB]30[/SUB] با جرمهای متفاوت میتوانیم داشته باشیم؟
جواب این سوال میشه 50 تا فکر کنم
کمترین جرم میشه 2510
بیشترین 2610
چون فاصله ها دوتا دوتاست میشه 50 تا

لایک ها
521
shalale گفت
راستش وقتی ما این مطلبو تو کلاس میخوندیم یکی از المپیادیهای کامپیوتر از این فرمولهای ترکیبیات یه چیزهایی نوشت

اینو برای هر اتم جدا جدا حساب میکنیم ( که واسه اکسیژن میشه 15 تا واسه گوگرد 3 تا واسه هیدروژن 6 تا)
این همون راه حل منه که توش فقط فرمول مولکولی لحاط شده و فرمول ساختاری نادیده گرفته شده! چون فرق میکنه کدوم هیدروژن به کدوم اکسیژن وصله!

shalale گفت
amir-tavakoli گفت
......

جواب این سوال میشه 50 تا فکر کنم
کمترین جرم میشه 2510
بیشترین 2610
چون فاصله ها دوتا دوتاست میشه 50 تا
یه یدونه هم اضافه کنی درست میشه!

farzin

New Member
لایک ها
24
با جرمهای متفاوت را میشه به راحتی بدست اورد با فرمولی که chemist group در اول نوشته
ولیب رای همه حالتها باید فرمول امیر جان را چند بار امتحان کنم.زیرا بویل گفته بجای مشاهده کردن و اندیشیدن و نتیجه گیری کردن باید امتحان کرد

shalale

New Member
لایک ها
17
amir-tavakoli گفت
shalale گفت

این همون راه حل منه که توش فقط فرمول مولکولی لحاط شده و فرمول ساختاری نادیده گرفته شده! چون فرق میکنه کدوم هیدروژن به کدوم اکسیژن وصله!

خوب اگه این طوری حساب کنیم که شما میگین چندتا میشه؟!!!!!
اصلا لازمه اینطوری حساب کنیم؟!! اون موقع هرچی مسئله حل کردیم تاحالا با این روش غلطه؟!!!!!!

لایک ها
521
shalale گفت
خوب اگه این طوری حساب کنیم که شما میگین چندتا میشه؟!!!!!
راه حل baran-h رو نگاه کن!

shalale گفت
اصلا لازمه اینطوری حساب کنیم؟!! اون موقع هرچی مسئله حل کردیم تاحالا با این روش غلطه؟!!!!!!
نه نه ... توی این مثال خاص اینطوری شده! مثالهایی که تا حالا کردی معمولا چیزای ساده ای مثل H2O بوده که دیگه لازم نیست از این کارا کنیم!

بالا