پيوند هيدروژني

mohammad

New Member
لایک ها
0
سوال: تعداد پيوند هيدروژني در كدام كمتر است‌؟

آب(جامد)
آب (مايع)
محلول آبي HCl
HF گازي

[hr:49265a36f4]
با اجازه‌ي آقا محمد، سوال اول كه ناقص بود و موضوع آن پيوند هيدروژني نبود توسط مدير حذف شد :cry:
حالا همه به اين سوال فكر مي‌كنيم :idea:

milad_h

New Member
لایک ها
2
سلام سوال اولي كه پرسيدي ايراد داره.من منظورتو نفهميدم ولي كلا الكتروليت ربطي به رسانايي نداره.
پيوند ميتونه غير قطبي يا قطبي باشه.
اتم الكترو نگاتيو هم باره جزءى منفي داره

پيوند هيدروژني هم در گاز هيدروژن فلوئوريد از همه كمتره ( تقريبا نيست.)

kquran

New Member
لایک ها
18
توي اين گزينه ها HCl پيوند هيدروژني نداره...سوال ايراد داره

milad_h

New Member
لایک ها
2
سلام.نه پيوند هيدروژني در هيدروژن كلريد هم وجود داره درصدش كمه.منبع موريسون بويد.

khalina

مدیر آیریسک
لایک ها
6,497
پاسخ

[align=justify:ea6f68e07c]سلام به دوستان گرامي؛
يك توضيح كوچيك در مورد اين سوال بگم بد نيست: 8O

- در حالت مايع و جامد نيروهاي بين مولكولي (از جمله پيوندهاي هيدروژني، لاندون و واندروالسي) وجود داره ولي تعداد و قدرت آنها در جامدات بيشتر از مايعات است. بنا به فرض، در گازها هيچ نيروي بين مولكولي وجود نداره (حتي پيوند هيدروژني ) بنابراين گزينه‌اي كه به گاز HF اشاره مي‌كنه صد در صد درسته ! :p

- حالا بريم سراغ بحث بر سر HCl :
تعريف پيوند هيدروژني يادتون هست؟!
پيوندي از نوع جاذبه‌ي الكترواستاتيك كه بر اثر ايجاد بار جزيي منفي بر روي يك اتم مثل FON ( فلوئور - اكسيژن - نيتروژن ) و بار مثبت جزيي بر روي H پديد مي‌آيد.

در مولكول‌هايي كه اتم هيدروژن به يك اتم با الكترونگاتيوي بالا متصل شده است، بار جزيي مثبت حاضر و آماده است تا با يكي از اتم‌هاي فلوئور ، اكسيژن ، نيتروژن و يا حتي كلر و گوگرد (اين حالت ديگه خيلي ضعيفه) جاذبه‌ي دايمي ايجاد كند.

- نكته‌ي آخري كه مي‌تونه اين سوال رو جذاب كنه، اينه كه در گزينه‌ي سوم گفته شده (محلول آبي HCl ) درسته كه ممكنه بين مولكول‌هاي HCl پيوند هيدروژني نداشته باشيم، ولي 100 درصد بين مولكول‌هاي آب اين پيوند وجود دارد :idea: [/align:ea6f68e07c]

mohammad

New Member
لایک ها
0
اقي خلينا سلام
من در كتاب دكتر عابديني خوانده ام در HF گازي گونه هاي 2(HF ) تا 6(HF) به خاطر پيوند هيدروژني داريم پس من فكر كنم جواب اب مايع مي شود.

farimehr_hb7

New Member
لایک ها
0
آخه مگه می شه مولکول ها تو هوا پیوند هیدروژنی بدن...
HF در محلول واحدهای دیمر و ... داره...!

(با عرض معذرت از استاد خلینا)

khalina

مدیر آیریسک
لایک ها
6,497
farimehr_hb7 گفت
آخه مگه می شه مولکول ها تو هوا پیوند هیدروژنی بدن...
HF در محلول واحدهای دیمر و ... داره...!

(با عرض معذرت از استاد خلینا)
سلام؛
كاملا درسته، ما فرض مي‌كنيم كه گازها هيچ پيوند بين مولكولي با هم ندارند. :p

حالا من نفهميدم شما كه جواب به اين خوبي داديد چرا معذرت خواستيد؟! :wink:

mohammad

New Member
لایک ها
0
اقاي خلينا با عرض خسته نباشيد
من فكر كنم اين سوال را از 2 نظر مي توان بررسي كرد:
1.در hcl محلول 2 اتفاق مي افتد A.شكسته شدن نيرو هاي بين مولكول هاي اب و HCL
B.تشكيل نيرو هاي جديد بين مولكول هاي اب و HCL
پس مي توان گفت كه پيوند هيدروژني در اب تا حد زيادي ميشكنند
2.در مورد HF هم اين مطلب در كتاب دكتر عابديني صفحه 7 نوشته شده.طبق اين نظر مي توان گفت چون 6 مولكول 6 پيوند مي دهند پس سهم هر مولكول 1 پيوند مي شود يعني همان 1 پيوند هيدروژني تشكيل مي شود
(البته با عرض معذرت)

khalina

مدیر آیریسک
لایک ها
6,497
mohammad گفت
اقاي خلينا با عرض خسته نباشيد
من فكر كنم اين سوال را از 2 نظر مي توان بررسي كرد:
1.در hcl محلول 2 اتفاق مي افتد A.شكسته شدن نيرو هاي بين مولكول هاي اب و HCL
B.تشكيل نيرو هاي جديد بين مولكول هاي اب و HCL
پس مي توان گفت كه پيوند هيدروژني در اب تا حد زيادي ميشكنند
2.در مورد HF هم اين مطلب در كتاب دكتر عابديني صفحه 7 نوشته شده.طبق اين نظر مي توان گفت چون 6 مولكول 6 پيوند مي دهند پس سهم هر مولكول 1 پيوند مي شود يعني همان 1 پيوند هيدروژني تشكيل مي شود
(البته با عرض معذرت)
[align=justify:8c48453705]سلام به شما دوست عزيز،
به نظر من در اين سوال شما فقط بايد توجه كنيد كه HCl در محلول آبي مانعي براي ايجاد پيوندهاي هيدروژني بين مولكول‌هاي آب نيست.
اگر اين‌طور بود كه بايد نقطه‌ي جوش محلول HCl به كمتر از 10 درجه‌ي سانتي‌گراد كاهش پيدا مي‌كرد (در حالي كه مي‌دانيم چنين نيست) :?

اما نكته‌اي كه در مورد HF گازي وجود دارد اين است كه دماي گاز داده نشده است، بنابراين ممكن است دما را آنقدر بالا ببريم كه حتي از واحدهاي كوچك‌ مولكولي در گاز هم خبري نباشد، اما اين حالت در مورد مايع و جامد صادق نيست. (يعني نمي‌توانيم دما را به ميزان دلخواه افزايش دهيم) :eek:

پس با توجه به گزينه‌هاي موجود ما بهترين جواب را انتخاب كرديم كه بتواند كاملتر به موضوع اشاره كند. :wink:

البته حرف شما در مورد HF در دماي پايين (كمي بالات از نقطه‌ي جوش) صحيح است.

راستي اين معذرت خواهي هم به تازگي در انجمن مد شده است :x بحث علمي جاي هر گونه اظهار ظري را اگر از روي مطالعه و استدلال باشد، باز گذاشته است. :idea: [/align:8c48453705]

باز هم منتظر سوالات و جواب‌هاي دقيق تك‌تك شما هستيم : خلينا

septal_2006

New Member
لایک ها
17
با سلام خدمت آقاي خلينا
من همون شاگرد سال دوم هستم كه با اينكه نميتونم براي مرحله 2 شركت كنم ولي باز هم براي سال بعد از همين حالا ادامه ميدم
در كتاب مورتيمر نوشته شده پيوند هيروژني ضعيفي بين هيدروژن كلريدها هم وجود دارد و...(اين بمونه)
ميخواستم بدونم معني اين جمله چيه: (براي تشكيل پيوند هيدروژني قطبيت مولكول دهنده ي پروتون بايد چنان باشد كه اتم هيروژن داراي بار اندكي + نسبتا بالايي باشد)
تا اونجايي كه من ميدونم به علت قطبيت بالا در اين مولكولها تقريبا هيدروژن شبيه به پروتون ميشود و جفت الكترون ناپيوندي مولكول ديگر را(جهت ايجاد پيوند هيدروژني) جذب ميكند اما در اينجا دهنده ي پروتون چه مفهومي دارد؟

khalina

مدیر آیریسک
لایک ها
6,497
پاسخ

با سلام به شما دوست با پشتكار :p

در مورد جمله‌ي كه گفته براي تشكيل پيوند هيدروژني قطبيت مولكول دهنده ي پروتون بايد چنان باشد كه اتم هيروژن داراي بار اندكي + نسبتا بالايي باشد من فكر كنم بشه اينجوري توجيهش كرد:

فرض كنيد شما دوتا مولكول داريد كه قراره با هم پيوند هيدروژني برقرار كنند. يكي از اين مولكول‌ها داراي يكي از اتم‌هاي فلوئور ، اكسيژن ، نيتروژن (و البته گاهي هم كلر و گوگرد) مي‌باشد و مولكول ديگر داراي اتم هيدروژني مي‌باشد كه به وسيله‌ي يكي از اين اتم‌ها به شدت بي‌الكترون شده است 8O (تا اينجاي قضيه رو خوب دقت كردي؟)

حالا شما به هر كدام از اين مولكول‌ها چه اسمي مي‌دهيد؟! به اوني كه هيدروژن داره، دهنده‌ي پروتون (همون هيدروژني كه بي‌الكترون شده) و به مولكول ديگر گيرنده‌ي آن مي‌گويند.

اميدوارم مشكلت حل شده باشه :wink:

بالا