چرا شعر نو نمی تواند عامل انتقال مفاهیم دینی باشد؟؟؟

لایک ها
3,082
حميدرضا شكارسري گفت: 90درصد شعرهاي ديني ما بيش‌تر شبيه شعرهاي هيأتي هستند كه براي مخاطب عام سروده شده‌اند و در هيأت‌ها و تكيه‌ها استفاده مي‌شوند.به گزارش خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، شكارسري در «كارگاه شعر آييني و نوآوري» كه صبح امروز (سه‌شنبه، 26 ارديبهشت‌ماه) در سالن آمفي‌تئاتر انتظار كرمانشاه برگزار شد، در سخناني مطرح كرد: بنده با عنوان شعر آييني بسيار مخالف هستم و بهتر است به جاي اين عنوان، از شعر مذهبي سخن بگوييم؛ چرا كه مفهوم شعر آييني، عنواني بسيار سطحي است و ممكن است به بي‌راهه كشيده شود.
اين شاعر بخش ديگري از سخنانش را به بحث نوآوري و نوگرايي در شعر اختصاص داد و تأكيد كرد: اين دو مفهوم با يكديگر تفاوت بسياري دارند.
شكارسري در ادامه‌ي سخنان خود درباره‌ي بحث مدرنيته در شعر سخن گفت و افزود: هنر مدرن شيوه‌ها و قالب‌هاي سنتي را دربر نمي‌گيرد؛ اما از سوي ديگر با عقل‌گرايي مفرط مدرنيته مخالف است.
او با تأكيد بر اين‌كه مدرنيته با مدرنيسم تفاوت دارد، ادامه داد: هنر مدرنيسي از انديشه‌ي كاربردگرايان روي‌برگردان است. بايد اين گمان را كه مدرنيته همان مدرنيسم است، از ياد ببريم و به شدت با آن مقابله كنيم.
اين شاعر همچنين گفت: هنر و اثر هنري زماني شكل مي‌گيرد كه هنرمند بين برزخ گفتن و نگفتن قرار مي‌گيرد. اما هنر ديني وضعيت بغرنج‌تري دارد؛ چرا كه مي‌خواهد مخاطب عام را جذب خود كند. با توجه به اين‌كه هنر ديني مي‌تواند در روزگار ما وضوح خود را كنار بگذارد، بايد از مفاهيمي كه شعر را براي ذهن مخاطب بي‌واسطه معنا مي‌كند، بپرهيزيم.
او افزود: هنر ديني در روزگار ما مي‌تواند از تقارن و توازن كه عنصر مقدس شعر است، فاصله بگيرد و معني را به مخاطب خود واگذار كند. در روزگار امروز بهتر است مفاهيم ديني به طور غيرمستقيم توسط مخاطب درك شود.
شكارسري با اعتقاد به اين‌كه مفاهيم ديني را بايد در مفاهيم هنري انعكاس دهيم، گفت: چرا فكر مي‌كنيد شعر نو ايراني با اين همه سابقه نمي‌تواند عامل انتقال مفاهيم ديني باشد؟ بايد بگويم در زمينه‌ي شعر نوعي واردات مدرن در كشور داشتيم كه از دوره‌ي مشروطه به بعد آغاز شده است.
او در ادامه با اشاره به مخالفت و حمايت از سنت‌گرايان، گفت: در دهه‌ي پس از انقلاب، تلاش‌هاي زيادي صورت گرفت كه تقابلي بين هنرمندان مدرن و مخاطب سنتي جامعه ايجاد شود كه هنوز هم اين اتفاق نيفتاده است.
اين هنرمند خاطرنشان كرد: شاعران سنتي دائم در تعارض با شاعران نو هستند؛ اما كساني هم مانند مرحوم طاهره صفارزاده و اسماعيل نوري تلاش كردند اين تعارض را حل كنند.
شكارسري معتقد است: اين تناقض‌ها زماني حل مي‌شود كه شاعر ديني خود را از محافل روشنفكري بيرون بكشد و به مخاطب عام نزديك‌تر شود و در زمان خلق اثر هنري از حركات تند و راديكال صرف نظر كند. از طرفي هم مخاطب جدي شعر بايد تلاش بيش‌تري داشته باشد كه مفهوم‌ها را درك كند.
اين كارگاه شعر در بخش ادبيات سومين جشنواره‌ي آثار و توليدات مراكز استاني حوزه‌ي هنري برگزار شد.

منبع: خبرگزاری ایسنا

Moonlight

New Member
لایک ها
533
پاسخ : چرا شعر نو نمی تواند عامل انتقال مفاهیم دینی باشد؟؟؟

حميدرضا شكارسري گفت: 90درصد شعرهاي ديني ما بيش‌تر شبيه شعرهاي هيأتي هستند كه براي مخاطب عام سروده شده‌اند و در هيأت‌ها و تكيه‌ها استفاده مي‌شوند.به گزارش خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، شكارسري در «كارگاه شعر آييني و نوآوري» كه صبح امروز (سه‌شنبه، 26 ارديبهشت‌ماه) در سالن آمفي‌تئاتر انتظار كرمانشاه برگزار شد، در سخناني مطرح كرد: بنده با عنوان شعر آييني بسيار مخالف هستم و بهتر است به جاي اين عنوان، از شعر مذهبي سخن بگوييم؛ چرا كه مفهوم شعر آييني، عنواني بسيار سطحي است و ممكن است به بي‌راهه كشيده شود.اين شاعر بخش ديگري از سخنانش را به بحث نوآوري و نوگرايي در شعر اختصاص داد و تأكيد كرد: اين دو مفهوم با يكديگر تفاوت بسياري دارند. شكارسري در ادامه‌ي سخنان خود درباره‌ي بحث مدرنيته در شعر سخن گفت و افزود: هنر مدرن شيوه‌ها و قالب‌هاي سنتي را دربر نمي‌گيرد؛ اما از سوي ديگر با عقل‌گرايي مفرط مدرنيته مخالف است. او با تأكيد بر اين‌كه مدرنيته با مدرنيسم تفاوت دارد، ادامه داد: هنر مدرنيسي از انديشه‌ي كاربردگرايان روي‌برگردان است. بايد اين گمان را كه مدرنيته همان مدرنيسم است، از ياد ببريم و به شدت با آن مقابله كنيم. اين شاعر همچنين گفت: هنر و اثر هنري زماني شكل مي‌گيرد كه هنرمند بين برزخ گفتن و نگفتن قرار مي‌گيرد. اما هنر ديني وضعيت بغرنج‌تري دارد؛ چرا كه مي‌خواهد مخاطب عام را جذب خود كند. با توجه به اين‌كه هنر ديني مي‌تواند در روزگار ما وضوح خود را كنار بگذارد، بايد از مفاهيمي كه شعر را براي ذهن مخاطب بي‌واسطه معنا مي‌كند، بپرهيزيم. او افزود: هنر ديني در روزگار ما مي‌تواند از تقارن و توازن كه عنصر مقدس شعر است، فاصله بگيرد و معني را به مخاطب خود واگذار كند. در روزگار امروز بهتر است مفاهيم ديني به طور غيرمستقيم توسط مخاطب درك شود. شكارسري با اعتقاد به اين‌كه مفاهيم ديني را بايد در مفاهيم هنري انعكاس دهيم، گفت: چرا فكر مي‌كنيد شعر نو ايراني با اين همه سابقه نمي‌تواند عامل انتقال مفاهيم ديني باشد؟ بايد بگويم در زمينه‌ي شعر نوعي واردات مدرن در كشور داشتيم كه از دوره‌ي مشروطه به بعد آغاز شده است. او در ادامه با اشاره به مخالفت و حمايت از سنت‌گرايان، گفت: در دهه‌ي پس از انقلاب، تلاش‌هاي زيادي صورت گرفت كه تقابلي بين هنرمندان مدرن و مخاطب سنتي جامعه ايجاد شود كه هنوز هم اين اتفاق نيفتاده است. اين هنرمند خاطرنشان كرد: شاعران سنتي دائم در تعارض با شاعران نو هستند؛ اما كساني هم مانند مرحوم طاهره صفارزاده و اسماعيل نوري تلاش كردند اين تعارض را حل كنند. شكارسري معتقد است: اين تناقض‌ها زماني حل مي‌شود كه شاعر ديني خود را از محافل روشنفكري بيرون بكشد و به مخاطب عام نزديك‌تر شود و در زمان خلق اثر هنري از حركات تند و راديكال صرف نظر كند. از طرفي هم مخاطب جدي شعر بايد تلاش بيش‌تري داشته باشد كه مفهوم‌ها را درك كند.اين كارگاه شعر در بخش ادبيات سومين جشنواره‌ي آثار و توليدات مراكز استاني حوزه‌ي هنري برگزار شد. منبع: خبرگزاری ایسنا
الآن ما باید به این پرسش پاسخ بدیم !؟!

Al!R3ZA

Well-Known Member
لایک ها
3,166

یکم فاصله بین جملات بنداز ، آدم بتونه بخونه !
از طرفی به نظر من شعر نو ، شعر عام پسند نیست.
افراد عام ( مثل خود من ) به چیزی میگن شعر که قافیه و وزن و آهنگش واقعاً مشهود باشه.
مثل سعدی و حافظ و مولوی. و مردم عامه کشور ، شعر نو رو بیشتر یه نثر میبینن تا شعر
(خود من هنوز اونقدر نتونستم به خودم بقبولونم که شعر نو ، شعره ! بیشتر با دید نثر میخونمش )
از طرفی شعر مذهبی ، معمولاً زمانی طرفدار داره که بشه تو قالب نوحه خوندش.
نوحه خونی نیاز به قافیه و آهنگ و وزن داره که بازم شعر نو فاقد اینها هست.
هرچند میشه شعرهای نوی خوبی در این زمینه گفت ، ولی توقع اینکه عامه پسند باشه رو نباید داشت.

FAMA77

New Member
لایک ها
1

شعر نو در مقایل سایر سبک های شعری یه چیزیه مثل رپ در مقایل سایر سبک های اهنگ مخصوصا پاپ!
رپ و شعر نو هردوش مورد قبول عام نیستن و خیلیا قبولشون ندارن
من خودم تا دیروز از هردوش بدم میومد :|

Sani_2

New Member
لایک ها
547

شعر نو در مقایل سایر سبک های شعری یه چیزیه مثل رپ در مقایل سایر سبک های اهنگ مخصوصا پاپ!
رپ و شعر نو هردوش مورد قبول عام نیستن و خیلیا قبولشون ندارن
من خودم تا دیروز از هردوش بدم میومد :|
ولی من هم از شعر نو هم از رپ خوشم میاد
البته شعر نو نیمایی
نه اینکه مث این جدیدا فقط ارایه داره و وزن و قافیه هیچی
رپ هم خیلی خوبه چون کشش و جاذبه و نیرویی که رپ داره هیچ شعری نداره
مثلا شعر انگیزشی یا رجز خونی فقط تو رپ هست(مثلا شعر وایستا از زدبازی رو گوش کنید)فوق العاده انگیزشیه

FAMA77

New Member
لایک ها
1

ولی من هم از شعر نو هم از رپ خوشم میاد
البته شعر نو نیمایی
نه اینکه مث این جدیدا فقط ارایه داره و وزن و قافیه هیچی
رپ هم خیلی خوبه چون کشش و جاذبه و نیرویی که رپ داره هیچ شعری نداره
مثلا شعر انگیزشی یا رجز خونی فقط تو رپ هست(مثلا شعر وایستا از زدبازی رو گوش کنید)فوق العاده انگیزشیه
من الان بدم نمیاد
یه زمانی بدم میومد ک الان ک فک میکنم میبینم مشکلم با خود رپ نبود بیشتر با افرادی بود ک میخوندن اونو و طرفداراش ک بین دوستای من ادمای چندان مثبتی نبودن!
ولی خوب کم کم خیلی بهتر شد برای همین الان مشکلی ندارم و فقط اون افرادی ک خوشم نمیاد ازشون ، خیلی کمتر گوش میدم اهنگاشونو

منظور من این بود ک رپ هم اوائل و حتی الان مخالفان زیادی داره ک با مرور زمان دارن کمتر میشن
شعر نو هم همینه دقیقا مثل رپ در مقایسه با بقیه سبک نسبتا جدیدیه برای همین مخالفاش کم نیستن اما به مرور حل میشه اونم برای بقیه عادی میشه

y.s.n

New Member
لایک ها
298

قضيه رپ و شعر نو با هم خيلي فرق ميكنه.رپ خوب تو دل آدم واسه خودش جا باز ميكنه اما 100 سال هم كه بگذره وضعيت شعر نو همينه.كلا زبان فارسي زبونيه كه شعر نو هاش خيلي نچسبه خيلي||||||||

soshiant

New Member
لایک ها
107

ببخشید اینجوری میگم ولی اگه شما درک نمیکنین شعر نو رو ، دلیلی نداره که مثلا نچسب باشه!
کسایی که به شعر کلاسیک علاقه دارن برای خوندن شعر نو نرن از شاملو شروع کنن. خب معلومه ارتباط برقرار نمیکنین! اول یکم اخوان بخونین یکم شفیعی بخونین بعد برین دنبال شاملو . با نیما شروع کردن هم سخته ب نظرم
من دقیقا امسال سر مرحله 1 بود که آشنا شدم با شعر نو (قبلا فقط اسمش رو شنیده بودم! ) چندتا کتاب پراکنده خوندم و فهمیدم خیلی فراتر از دید مردمه! قطعا عامه پسند نیست ولی کسایی که میان این سایت به نظرم از عامه مردم سواد بیشتری دارن! هر چی باشه المپیادی اند...
در مورد این که چرا شعر های مذهبی در قالب های جدید وجود نداره (یا خیلی کمه) هم به نظرم دوتا دلیل داره. یک این که شخصیت های مذهبی معمولا سنت گرا ترن. و طبیعتا به شعر سنتی و کلاسیک علاقه بیشتری دارن. شما تا حالا آدم مذهبی شدید دیدی که رپ گوش کنه؟ دومین دلیل هم به نظرم اینه که شخصیت های اصلی شعر نو ما از نیما و اخوان تا شاعرهای معاصر نسل ما مث مهدی موسوی و امثالهم هیچ وقت مذهبی نبودن و طبیعتا تلاشی هم نکردن برای گفتن اینجور شعر. شاید اگه نیما دوتا شعر مذهبی هم داشت تا الان تلاش های بیشتری تو این زمینه انجام میشد!

بالا