یه سوال شیمی آلی

mohammad2009

New Member
ارسال ها
105
لایک ها
1
امتیاز
0
#1
سلام یه سوال شیمی آلی
چرا برای واکنش های SN1 نوکلئوفیل ضعیفتر بهتر عمل میکنه؟
 

peyman_delan

New Member
ارسال ها
94
لایک ها
14
امتیاز
0
#2
با سلام.
تا جايي كه من اطلاع دارم اگر در واكنش جانشيني شرايط به سود مكانيسم يك مرحله اي تغيير كند، طبيعي است كه مكانيسم SN2 انجام شود و نه SN1.
هرچه نوكلئوفيل قوي تر باشد واكنش ميل بيشتري به يك مرحله اي بودن دارد. اين موضوع مثل اين است كه مي گوييم سوبستراهاي نوع 3 مكانيسم SN1 انجام مي دهند و نه SN2.
توضيح بيشتري بدم؟
 

septal_2006

New Member
ارسال ها
260
لایک ها
17
امتیاز
0
#3
سلام
خيلي واضحه
نوكليوفيلئ قوي از نظر سينتيكي تعريف ميشه نه ترموديناميكي يعني نوكليوفيل ضعيف با ديرتر حمله ميكنه
حالا اگه نوكليوفيل شما قوي باشه به سوبسترا اجازه ي تفكيك نميده و خودش دست به كار ميشه اما اگر ديرتر حمله كنه(ضعيفتر باشه) سوبسترا امكان تفكيك (مسيرSN1) داره
 

mohammad2009

New Member
ارسال ها
105
لایک ها
1
امتیاز
0
#4
اما واکنشهایی از مسیر SN1 میرن که برای انجام یک واکنش SN2 ممانعت فضایی داشته باشن، در اینجا حتی اگه نوکلئوفیل قوی هم باشه کاره ای نیست زیرا برای انجام SN2 ممانعت فضایی داره ،پس نباید خیلی فرق کنه که قوی باشه یا ضعیف ، در واقع نمیتونیم بگیم نیاز به یک نوکلئوفیل ضعیف داریم
نمیدونم تونستم منظور سوالمو برسونم یا نه
 

peyman_delan

New Member
ارسال ها
94
لایک ها
14
امتیاز
0
#5
در مكانيسم SN2 حمله از پشت صورت مي گيرد و ممانعت فضايي مي تواند اين عمل را دشوار كند، به گونه اي كه نوكلئوفيل نتواند از پشت حمله كند و مجبور شود كه صبر كند تا گروه ترك كننده سوبسترا را ترك كند و سپس حمله كند كه مكانيسم از نوع SN1 خواهد بود در واقع ممانعت فضايي مانع انجام مكانيسم SN2 مي شود.
به نظر من حالتي را كه شما بيان مي كنيد يكي از وضعيت هايي است كه مكانيسم SN1 انجام مي شود. همان طور كه گفتم مي توان كربوكاتيوني را در نظر گرفت كه ممانعت فضايي ندارد اما به علت پايداري حد واسط كه يك كربوكاتيون است واكنش جانشيني را از مسير SN1 انجام مي دهد. براي مثال يك سوبستراي آليلي ( 2-پروپن-1-ال)
البته اگر منظور شما را درست متوجه شده باشم.
 

mohammad2009

New Member
ارسال ها
105
لایک ها
1
امتیاز
0
#6
نه PEYMAN _DELAN خوب متوجه نشدی ،
شما در توجیه سوال من گفتی که اگه در یک واکنش از نوکلئوفیل قوی استفاده بشه واکنش SN2 میشه یه خاطر همین نوکلئوفیل باید ضعیف باشه تا SN1 بشه ،درسته؟
اما من میگم امکان داره ما یک نوکلئوفیل قوی داشته باشیم اما به علت ممانعت فضایی واکنش نتونه از SN2 بره،و مجبور باشه از SN1 بره،پس اینجا حتی اگه نوکلئوفیل قوی هم باشه بازم واکنش از SN1 میره، پس قوی یا ضعیف بودن نوکلئوفیل دلیلی خیلی خوبی برای حرف شما نیست پس وجود نوکلئوفیل ضعیف دیگه از ویژگی های واکنش SN1 نمیشه
اینطوری رسوندن منظور خیلی سخته ،اگه خوب متوجه نشدی منظورم چیه ريالبیخیال شو
ایشالله تو دوره در موردش بحث میکنیم

موفق باشی
 

septal_2006

New Member
ارسال ها
260
لایک ها
17
امتیاز
0
#7
خوب عزیز من معلومه که شما حرفتون زمانی صحت داره که سوبسترا ها یکسان باشند و شما نوکلیوفیلها را در جهت مسیر مناسب(SN1 or SN2) مقایسه کنین وگرنه پرواضحه که نقش سوبسترا مهمتر از نوکلیوفیله
سولومونز هم همینطور مقایسه کرده و در جداول واکنش پذیری شیمی آلی ولهارد میتونین نقش عمده ی سوبسترا رو ببینین
 

peyman_delan

New Member
ارسال ها
94
لایک ها
14
امتیاز
0
#8
اين قضيه اي كه شما مي گيد كاملا واضحه و دليلش هم، همانطور كه آقاي طالبي گفتند يكسان نبودن سوبستراها در مقايسه است.
فرض كنيد كه ما نوكلئوفيلي ضعيف داريم اما سوبستراي ما در صورت تشكيل كربوكاتيون، كربوكاتيوني بسيار ناپايدار تشكيل دهد مثلا كربوكاتيون وينيلي. خب در اين شرايط با توجه به اينه نوكلئوفيل ضعيف است اما مكانيسم از نوع SN2 خواهد بود.
البته حرفي كه من زدم فقط مثالي بود در مورد اينكه صرف قوي و يا ضعيف بودن نوكلئوفيل نمي تواند مسير انجام واكنش را تعيين كند بلكه چند عامل در كنار يكديگر مسير انجام واكنش را مشخص مي كنند.
منظورتون رو متوجه شدم ولي شايد نتونستم خوب بيان كنم.
 

mohammad2009

New Member
ارسال ها
105
لایک ها
1
امتیاز
0
#9
بیخیال من که آخرش خوب نفهمیدم چی شد
فردا کلاس المپیاد داریم از استادم میپرسم
 
بالا