سلام - نامگذاری R و S در شیمی آلی را می توان به دو نحو انجام داد:
1- تجسم سه بعدی شکل مولکول : که این روش نیاز به تمرین فراوان دارد و بهترین روش است ولی تسلط به این روش به آسانی محقق نمی شود.
من فکر می کنم شما اشکالی در دانستن قوانین نامگذاری نداری که بخواهم منبع جدیدی را به شما معرفی کنم ولی مشکل در چگونگی تجسم سه بعدی است که تنها راه حل آن تمرین و تکرار است هر چند زمان بر و سخت باشد.
2- راه حل های تقریبا کنکوری: راه حل هایی است که بدون نیاز به تجسم سه بعدی می توان مولکول را نامگذاری کرد.
که من سعی می کنم هر دو روش را به طور اجمالی توضیح دهم:
در روش اول (روش تجسم سه بعدی ) کافی است که شما اولویت گرو های متصل به مرکز کایرال را بر حسب جرم به ترتیب بدست آوری و مولکول را طوری بچرخانی که اولویت آخر دارد ازشما دور می شود سپس اولویت های 1 و 2 و 3 را به ترتیب به هم وصل می کنی اگر ساعتگرد بود R و اگر پاد ساعتگرد بود S خواهد بود.
در روش دوم (روش کنکوری) شما نیاز به اینکه مولکول را بچرخانی نداری!
پس از مشخص کردن اولویت ها اگر اولویت آخر در شکل به سمت شما نزدیک می شد (خارج از صفحه) در همان حالت (بدون چرخش و تجسم خاصی) R و S را حساب می کنید . هر چه بدست آمد آن را بر عکس می کنید. یعنی اگر R بدست آمد حقیقتا S خواهد بود.و بالعکس...
اگر در شکل اولویت آخر روی صفحه قرار داشت فقط جای آن را با آنکه دارد به سمت شما نزدیک می شود عوض کن و در همان حالت (بدون چرخش و تجسم خاصی) R و S را نامگذاری کن هر چه بدست آمد درست است و همان می شود.
اگر هم که در شکل اولویت آخر داشت از شما دور می شد (داخل صفحه) به سادگی و کاملا معمولی نامگذاری می کنی ...
امیدوارم که توضیحات بالا به شما کمک کرده باشد... اگر نیاز به توضیح بشتر داشت اطلاع دهید...