بافر

Mojtaba044

New Member
ارسال ها
85
لایک ها
3
امتیاز
0
#1
سلام خدمت همه ی دوستان
یه سوال داشتم:
اگر ما یه محلول بافر داشته باشیم مثلا محلول اسید ضعیف HA و نمک NaA در این صورت ما معادله های زیر رو داریم:
HA ---> H+ + A-
NaA ---> Na+ + A-
حالا اگه مقداری اسید HCl به این محلول اضافه کنیم طبق اصل لوشاتلیه تعادل اول به سمت چپ جابجا میشه و از تغییر pH جلو گیری می کنه. برای این کار مقداری یون A- هم مصرف میشه و چون ما مقداری از این یون رو از تفکیک یونی NaA داشتیم تا مقداری مقاومت محلول بافر در مقابل اسید HCl بالا میره. اما اگر مقداری باز NaOH به محلول بافر اضافه کنیم یون های OH- و H+ با هم واکنش میدن و آب تولید میکنن و از تغییر pH جلوگیری می کنن.
حالا ما وقتی اسید رو به محلول اضافه کردیم مقداری یون از واکنش دوم هم داشتیم تا در مقابل تغییر pH مقاومت کنه اما وقتی باز رو میریزیم H+ مصرفی تنها از واکنش اول تامین میشه و با توجه به این که HA یک اسید ضعیفه به مقدار کمی تفکیک یونی میشه و ما مقدار کمی H+ در محلول داریم. با این حساب مقاومت بافر ها در مقابل اسیدها بیشتر از مقاومت اون ها در مقابل بازهاست.
آیا نتیجه گیری من درسته؟

یه سوال دیگه هم داشتم:
وقتی ما مقداری باز مزدوج یک اسید ضعیف مثلا PO43- رو در آب حل می کنیم این یون با آب واکنش میده و H+ جذب میکنه و باعث قلیایی شدن محلول میشه. پس چرا ما میگیم اکسید نافلزات خاصیت اسیدی دارن در حالی که باعث میشن اب خاصیت قلیایی پیدا کنه؟
 

milad_2oo8

New Member
ارسال ها
20
لایک ها
0
امتیاز
0
#2
سلام خوبی؟بذار واکنش دو مرحله ای رو بکنیم یک مرحله.حالا واکنش اول رو در نظر بگیر ولی با این تفاوت که یون حاصل از واکنش دوم هم توش دخیله.شما وقتی باز یا اسید اضافه میکنی چی میشه؟(برای باز)در ابتدای امربه اندازه مولاریته ای که ریختی از مولاریته اسیدت کم میشه و به یونت اضافه میشود.(برای اسید)از مولاریته یونت کم وبه مولاریته اسیدت اضافه میشود.یعنی شما بازی که اضافه میکنی میره با اسیده واکنش میده نمک حاصل تفکیک میشه که حاصل تفکیکت اون آنیون یا باز مزدوج اسیدته.


این چیزی بود که من فکر کردم درسته اگه اشتباه گفتم راهنماییم کنید

در مورد سوال دومت1. این آنیون باز مزدوجH3PO4 نیست بلکه باز مزدوج-HPO4.این آنیون فقط خاصیت بازی از خودش نشون میده.چون اصلا H+نداره اگه هم داشت باز هم بیشتر خاصیت بازی از خودش نشون میداد.3.این یک اکسید نافلزی نیست بلکه آنیونه یک اکسید نافلزیه.خیلی فرق داره با خود اکسیدی که توی آب حل شده.
 

Mojtaba044

New Member
ارسال ها
85
لایک ها
3
امتیاز
0
#3
خوب در مورد SO3 چی؟ SO3 یک اکسید نافلزی و وقتی در اب حل میشه H+ جذب میکنه و محیط رو قلیایی می کنه درسته؟
 

milad_2oo8

New Member
ارسال ها
20
لایک ها
0
امتیاز
0
#4
سلام.در مورد اين ملكول كه اصلا حرفشو نزن .وقتي حل ميشه تو آب سولفريك اسيد ميده كه واسه خودش ابر قدرتيه :wink: .اولين هيدروژن رو يك طرفه آزاد ميكنه و تعادل دوم هم به طرف اسيدي متمايله.
 

Mojtaba044

New Member
ارسال ها
85
لایک ها
3
امتیاز
0
#5
در مورد سوال دوم متوجه اشتباهم شدم. ولی سوال اول هنوز نفهمیدم جریان چیه... :?
 

AUG

New Member
ارسال ها
33
لایک ها
8
امتیاز
0
#6
سلام به شما .منم دقیقا همین سوالای شما رو داشتم.در مورد سوال اول من هرجا بافر دیدم اگه اسید ضعیف بوده نمکش بازی بوده واگه باز ضعیف بوده نمکش اسیدی بوده.به نظر من این به اون معناست که اگه به یه بافر با اسید ضعیف نگاه کنیم می بینیم که نمک اون تو آب آبکافت می شه و مقداری از اسید ضعیف رو می سازه که یعنی این اسید اضافی می تونه به مقاومت اون بافر در برابر باز کمک کنه.که این یعنی این که نتیجه ی شما ممکن همیشه درست نباشه.البته من یه جا دیدم که نوشته بود مقاومت بافر خون در برابراسیدی شدن بیش از بازی شدن محیط است که این یعنی درستی نتیجه گیری شما.راستش رو بخواین منم در این مورد گیج شدم فکر می کنم اگه استاد خودشون توضیح بدن خیلی بهتر.واما در مورد سوال دوم.سوال من یه خورده فرق داره.اگه یه اسید ضعیف مثل HF رو وارد آب کنیم به میزان کمی تو آب تفکیک می شه و البته باز مزدوج اون توی آب آبکافت میشه ویعنی عکس واکنش تفکیک.ولی تو کتاب مبتکران نوشته بود که واکنش آبکافت باز مزدوج با آب (H2O است که باعث قلیایی شدن محیط می شه که من اینو قبول ندارم.تازه اگه آبکافت این یون باعث بالارفتن pH محیط بشه اثرش بایون Hحاصل از تفکیک یونی خنثی می شه.نظر شما چی؟
 

Mojtaba044

New Member
ارسال ها
85
لایک ها
3
امتیاز
0
#7
من متوجه نشدم كه نمك چه جوري اسيد رو ميسازه و باعث افزايش مقاومت ميشه... اگه ممكنه بيشتر توضيح بدين.
در مورد سوال دوم زماني ابكافت باز مزدوج باعث قليايي شدن ميشه كه اين باز مزوج از نمك توليد شده باشه نه از خود اسيد. يعني اگه مثلا NaF رو وارد اب كنيم يون F- ابكافت ميشه و محلول قليايي ميشه.
 

AUG

New Member
ارسال ها
33
لایک ها
8
امتیاز
0
#8
سلام.مثلا اگه بافر شامل اسید ضعیف HFبوده نمک اون NaFبوده که یه نمک بازی است.در این حالت اگه به بافرمون باز اضافه کنیم مقدار oH محیط بیشتر می شه و تعادل اسید ضعیف در جهت رفت جابه جا می شه که اینطوری می تونه تا حدی مانع بالا رفتن pHبش.اما به نظر من به علت وجود نمک بازی تو محیط (NaF) این نمک می تونه تو محیط ابکافت بشه ومقداری اسید ضعیف (دراینجاHF)رو به وجود بیاره که به نظر من این اسید اضافی می تونه بره به کمک تعادل و اون رو بیش تر در جهت رفت پیش ببره.به همین خاطر می گم گفته ی شما ممکن درست نباشه.
 
بالا