بحث و همفکری روی اشعار مختلف و تجزیه و تحلیل آن ها

Maryam-M

New Member
لایک ها
423
پاسخ : بحث و همفکری روی اشعار مختلف و تجزیه و تحلیل آن ها

تفسیر تون درسته ممنون ....
این شعر خیلی به من امید واری میده !!!!

abrang

New Member
لایک ها
748

میشه رو این بیتم یه ذره بحث کنین.

خلوتیان آسمان تا چه شراب می خورند/ روح خمار و مست شد،عقل خمار می رسد

لایک ها
600

اول سلام به همه
من خيلي خيلي معذرت ميخوام كه اين همه نبودم
من هنوز راهبرم؟
بعد من خيلي خوشحالم كه انجمن ادبي ماه به ماه بهتر ميشه
و خوشحال تر از اينكه اينجا هست كه ما بحث" بكنيم روي ادبيات
كل حرفهاي شما رو خوندم
اول از همه بايد بكم:اينجا هيد كدوم از ماها صلاحيت نقد اشعار حافط و مولانا و غيره رو نداريم
زيرا كه سطح فكر ما با اونا خيلي فرق داره
مثلا شما نميتونين به خواجه اشكال وارد كنين كه تو يه بيت كلا افرينش خدا رو زير سوال برده
اما ميتونيم بحث كنيم روي همون بيت
أرايه هاشو مفهومشو
خط فكري شاعرو
اما واسه اينكه اينجا شلوغ نشه
قبلا تابك شب شعر باز شده بود و اونجا شعرهاي خود كاربرا نقد ميشد
خواهشمندم الانم شعراي خود كاربرا بره همونجا بررسي شه
و ما بقي شعرا رو همينجا
اما بررسي فقد معني و أرايه نباشه
اول بياين اون شاعرو واسه خوىمون تعريف كنيم
كه مثلا مولانا كيه اصلا
نماداي شعرش كجاست؟
خط فكرش؟
خوب و بد ذهن اون تعريفش ؟
بعى كه اينا مشخض شد
بيايم رو خود شعرا و مفهومشون
به نئرم شاعر به شاعربريم جلو بهتره
اينجوري كلي هم به كاربراي كنكوري و مرحله اولي كمك ميشه واسه قرابت و أرايه و غيره

bh2ao

Well-Known Member
لایک ها
2,014

جالبه يعني نمي دونستيد ك هنوز راهبريد؟!
جلل خاق!!!!!!!!!!.......

ash1374

New Member
لایک ها
422

میشه رو این بیتم یه ذره بحث کنین.

خلوتیان آسمان تا چه شراب می خورند/ روح خمار و مست شد،عقل خمار می رسد
فکر می کنم خیلی بهتره یه همچین بیتی رو در کل شعر بررسی کنیم. همونطور که یه کلمه رو صرفا با شنیدن خودش معمولا نمی تونیم در باره ی معناش نظر بدیم. بلکه باید در قالب جمله جا بگیره.

با توجه به فضای کل شعر، آسمانیان( احتمالا منظور انسان های خاص و به قولی "پختگان عشق او" است) از شور وصال او بزم گرفته اند و کل وجود خود رو از شراب عشق او بهره مند می کنند. حتی عقل(که در ادبیات عرفانی نقطه ی مقابل عشق هست) نیز خمار شده و به قول سعدی " عشق آمد و رسم عقل برداشت". کلا فضای این شعر کاملا نمایانگر شور و اشتیاق شاعر از وصال معشوق هست، طوری که ردیف غزل واژه ی " می رسد" انتخاب شده و شاعر نه بار میگه " می رسد ".

در باره ی آرایه ها، همونطور که گفتم خلوتیان آسمان استعاره داره. شراب، مست، خمار و عقل هم مراعات و نظیر دارند. واژه ی خمار هم توی بیت دوم تکرار داره.( با عرض پوزش از اساتید فکر می کنم تکرار خوبی هم نیست و کمی شعر رو از آهنگ انداخته. فقط نظر خودمه حالا هی نگید چرا انتقاد می کنی. حق نداری انتقاد کنی و ...)

اگر جایی اشتباه کردم حتما بگید.

لایک ها
98

قایقی خواهم ساخت
خواهم انداخت به آب
دور خواهم شد از این خاک غریب
که در آن هیچ کسی نیست که در بیشه عشق
قهرمان را بیدار کند
قایق از تور وتهی
ودل آرزوی مروارید
همچنان خواهم راند
[SIZE=+0]نه به آبی دل خواهم بست[/SIZE]
نه به دریا-پریانی که سر از آب بدر می آرند
و در آن تابش تنهایی ماهیگیران
می فشانند فسون از سر گیسوهاشان
همچنان خواهم راند
همچنان خواهم خواند
دور باید شد دور
مرد آن شهر اساطیر نداشت
زن آن شهر به سرشاری یک خوشه ی انگور نبود
هیچ آیینه تالاری سر خوشی ها را تکرار نکرد
چاله آبی حتی مشعلی را ننمود
دور باید شد دور
شب سرودش را خواند
نوبت پنجره هاست
همچنان خواهم راند
همچنان خواهم خواند
پشت دریا ها شهری ست
که در آن پنجره ها رو به تجلی باز است
بام ها جای کبوتر هایی ست که به فواره ی هوش بشری می نگرند
دست هر کودکده ساله شهر شاخه ی معرفتی ست
مردم شهر به یک چینه چنان می نگرند
که به یک شعله به یک خواب لطیف
خاک موسیقی احساس تو را می شنود
و صدای پر مرغان اساطیر می آید در باد
پشت دریا ها شهری ست
که در آن وسعت خورشید به اندازه ی چشمان سحر خیزان است
شاعران وارث آب و خرد و روشنی اند
پشت دریا ها شهری ست!
قایقی باید ساخت

Maryam-M

New Member
لایک ها
423

رومینا جان این دیگه نیازی به تحلیل نداره ....
همه چیز معلومه ...
شاعر منظورش بدی دنیا ست .....

لایک ها
1,316

[SUB]دیدی ای دل که غم یار دگر بار چه کرد / [/SUB][SUB]چون بشد دلبر و با یار وفادار چه کرد[/SUB]

[SUB] آه از نرگس جادو که چه بازی انگیخت / [/SUB][SUB]وای از آن مست که با مردم هشیار چه کرد[/SUB]

[SUB] اشک من رنگ شفق یافت ز بی مهری یار / [/SUB][SUB]طالع بی شفقت بین که در این کار چه کرد[/SUB]
[SUB]
برقی از منزل لیلی بدرخشید سحر/ [/SUB][SUB]وه که با خرمن مجنون دل افکار چه کرد[/SUB]

[SUB] ساقیا جام میم ده که نگارنده ی غیب/ [/SUB][SUB]نیست معلوم که در پرده ی اسرار چه کرد[/SUB]

[SUB] آنکه پر نقش زد این دایره ی مینایی / [/SUB][SUB]کس ندانست که در گردش پرگار چه کرد[/SUB]

[SUB] فکر عشق آتش غم در دل حافظ زد و سوخت/ [/SUB][SUB]یار دیرینه ببینید که با یار چه کرد
[/SUB]
[SUB]حافظ شیرازی[/SUB]

آخرین ویرایش توسط مدیر

abrang

New Member
لایک ها
748

[SUB] اشک من رنگ شفق یافت ز بی مهری یار / [/SUB][SUB]طالع بی شفقت بین که در این کار چه کرد[/SUB]
[SUB]حافظ شیرازی[/SUB]
من فکر کنم تو این بیت منظور خون گریستنه که خب شاید کنایه باشه.(از گریه زیاد)

abrang

New Member
لایک ها
748

[SUB]دیدی ای دل که غم یار دگر بار چه کرد / [/SUB][SUB]چون بشد دلبر و با یار وفادار چه کرد[/SUB]

[SUB] آه از نرگس جادو که چه بازی انگیخت / [/SUB][SUB]وای از آن مست که با مردم هشیار چه کرد[/SUB]

[SUB]
برقی از منزل لیلی بدرخشید سحر/ [/SUB][SUB]وه که با خرمن مجنون دل افکار چه کرد[/SUB]

[SUB] ساقیا جام میم ده که نگارنده ی غیب/ [/SUB][SUB]نیست معلوم که در پرده ی اسرار چه کرد[/SUB]

[SUB] آنکه پر نقش زد این دایره ی مینایی / [/SUB][SUB]کس ندانست که در گردش پرگار چه کرد[/SUB]

[SUB] فکر عشق آتش غم در دل حافظ زد و سوخت/ [/SUB][SUB]یار دیرینه ببینید که با یار چه کرد
[/SUB]
[SUB]حافظ شیرازی[/SUB]

این شعر عارفانه ست. ( هر چی گشتم چیز دیگه ای راجع به مفهومش پیدا نکردم. )

abrang

New Member
لایک ها
748

چند بیت از حافظ می ذارم که به آیات قرآن تلمیح یا تضمین داره شمام می تونید آرایه های دیگه شو پیدا کنید:

آیه ی ( لا تذرنی فردا)

بیت: مگر وقت وفا پروردن آمد/ که فالم (لاتذرنی فردا ) آمد

آیه ی ( ومن یتوکل علی الله فهو حسبه)

بیت: گرم صد لشکر از خوبان به قصد دل کمین سازند/ بحمد الله والمنة بتی لشکر شکن دارم

Moonlight

New Member
لایک ها
533

[SUB]دیدی ای دل که غم یار دگر بار چه کرد / [/SUB][SUB]چون بشد دلبر و با یار وفادار چه کرد[/SUB] [SUB] آه از نرگس جادو که چه بازی انگیخت / [/SUB][SUB]وای از آن مست که با مردم هشیار چه کرد[/SUB] [SUB] اشک من رنگ شفق یافت ز بی مهری یار / [/SUB][SUB]طالع بی شفقت بین که در این کار چه کرد[/SUB] [SUB] برقی از منزل لیلی بدرخشید سحر/ [/SUB][SUB]وه که با خرمن مجنون دل افکار چه کرد[/SUB] [SUB] ساقیا جام میم ده که نگارنده ی غیب/ [/SUB][SUB]نیست معلوم که در پرده ی اسرار چه کرد[/SUB] [SUB] آنکه پر نقش زد این دایره ی مینایی / [/SUB][SUB]کس ندانست که در گردش پرگار چه کرد[/SUB] [SUB] فکر عشق آتش غم در دل حافظ زد و سوخت/ [/SUB][SUB]یار دیرینه ببینید که با یار چه کرد[/SUB][SUB]حافظ شیرازی[/SUB]
آرایه هاش :بیت اول یار و بار جناس . بیت دوم نرگس استعاره از چشم و مست و هوشیار تضاد . بیت سه رنگ شفق یافتن اشک کنایه از اشک خون ریختن و اندوه بسیار . بیت چهارم تلمیح به داستان لیلی و مجنون .بیت پنج نگارنده غیب استعاره از خداوند بیت 6 در و پر جناس بیت 7 آتش غم اضافه ی تشبیهی . پرده ی اسرار هم اضافه ی تشبیهی

لایک ها
3,082

اول کنم اندیشه ای تا برگزینم پیشه ای
وانگه به یک پیمانه می اندیشه را باطل کنم
یعنی چی؟

abrang

New Member
لایک ها
748

اول کنم اندیشه ای تا برگزینم پیشه ای
وانگه به یک پیمانه می اندیشه را باطل کنم
یعنی چی؟
احتمالا شعر عرفانیه مثل تمام شعرهای عرفانی که من نمی تونم بفهمم.... معنی ظاهری ش که معلومه .ولی خب اگه شاعرش رو بگید معنی عرفانی ش رو براتون پیدا می کنم.

لایک ها
3,082

احتمالا شعر عرفانیه مثل تمام شعرهای عرفانی که من نمی تونم بفهمم.... معنی ظاهری ش که معلومه .ولی خب اگه شاعرش رو بگید معنی عرفانی ش رو براتون پیدا می کنم.
شاعر : رهی معیری.....

معدی عادیشم بگین خوبه

abrang

New Member
لایک ها
748

شاعر : رهی معیری.....

معدی عادیشم بگین خوبه
معنی که من فهمیدم : اول فکری می کنم تا کار و سرگرمی پیداکنم بعد با یک پیمانه شراب فکرم رو نابود می کنم یعنی اون فکر رو از ذهنم دور می کنم.... :4:دلیل این کارم تو بیت بعدیش گفته(زآن رو ستانم جام را آن مایه آرام را/تا خویشتن را لحظه ای از خویشتن غافل کنم)

حالا این که چی نماد چیه و اصلا این معنی که گفتم درست هست یا نه و معنیه عرفانی ش چیه( اصلا عرفانی هست یا نه) رو باید پیدا کنم...... دارم تلاش خودمو می کنم..... در حال پیگیری....

abrang

New Member
لایک ها
748

معنی که من فهمیدم : اول فکری می کنم تا کار و سرگرمی پیداکنم بعد با یک پیمانه شراب فکرم رو نابود می کنم یعنی اون فکر رو از ذهنم دور می کنم.... :4:دلیل این کارم تو بیت بعدیش گفته(زآن رو ستانم جام را آن مایه آرام را/تا خویشتن را لحظه ای از خویشتن غافل کنم)

حالا این که چی نماد چیه و اصلا این معنی که گفتم درست هست یا نه و معنیه عرفانی ش چیه( اصلا عرفانی هست یا نه) رو باید پیدا کنم...... دارم تلاش خودمو می کنم..... در حال پیگیری....
من تا الان جایی اسم رهی معیری رو به عنوان عارف ندیدم و الانم خب کسی از معلمامونو نمی بینم که ازشون بپرسم ولی به احتمال زیاد این شعر عاشقانه است .... البته خب بازم حرفم رو تایید نمی کنم ..... چیز دیگه ای م راجع به شعرش پیدا نکردم....

بالا