- ارسال ها
- 454
- لایک ها
- 472
- امتیاز
- 0
با سلام خدمت دوستداران و علاقه مندان شرکت در المپیاد زیست شناسی
بخش دوم و بسیار حیاتی جهت آماده شدن برای المپیاد، بیوشیمیه. همیشه از این بخش حداقل دو سوال در المپیاد اومده. در این قسمت سعی می کنم تا کمی چند در مورد این بخش توضیح بدهم. قبلا هم گفته بودم که بیوشیمی شامل دو قسمت اصلیه؛ ساختار و متابولیسم. تو این بخش ما فقط با ساختار کار داریم.
منظور از ساختار (Structure) در بیوشیمی بررسی ساختار چهار درشت مولکول اصلی(Biopolymer) است که ساختار سلول را تشکیل میدن. پروتئین، اسیدهای نوکلئیک، پلی ساکاریدها و لیپیدها. مهمترین ماکرومولکول بدن و در واقع کارگران اصلی سلول پروتئین ها هستند که شما باید با ساختار آنها به طور کامل آشنا شده و سپس باید قادر باشید تا بین ساختار آنها و چگونگی عملکرد (Function) آنها ارتباط برقرار کنید.
مطالبی را که باید در مورد ساختار پروتئین ها بیاموزید بدین شرح هست؛
بخش دوم و بسیار حیاتی جهت آماده شدن برای المپیاد، بیوشیمیه. همیشه از این بخش حداقل دو سوال در المپیاد اومده. در این قسمت سعی می کنم تا کمی چند در مورد این بخش توضیح بدهم. قبلا هم گفته بودم که بیوشیمی شامل دو قسمت اصلیه؛ ساختار و متابولیسم. تو این بخش ما فقط با ساختار کار داریم.
منظور از ساختار (Structure) در بیوشیمی بررسی ساختار چهار درشت مولکول اصلی(Biopolymer) است که ساختار سلول را تشکیل میدن. پروتئین، اسیدهای نوکلئیک، پلی ساکاریدها و لیپیدها. مهمترین ماکرومولکول بدن و در واقع کارگران اصلی سلول پروتئین ها هستند که شما باید با ساختار آنها به طور کامل آشنا شده و سپس باید قادر باشید تا بین ساختار آنها و چگونگی عملکرد (Function) آنها ارتباط برقرار کنید.
مطالبی را که باید در مورد ساختار پروتئین ها بیاموزید بدین شرح هست؛
- چرا به پروتئین میگن پروتئین؟
- چرا به اسیدهای آمینه میگن اسید آمینه؟
- ساختار اسیدهای آمینه به همراه زنجیره جانبیشون را (Side Chain) خوب بشناسید و بتونید اونا را بر اساس خواص فیزیکی زنجیره جانبیشون طبقه بندی کنید. (در شماره 1 گفتم که باید نیروهای ضعیف بین مولکولی را خوب بشناسید). اسیدهای آمینه قطبی، غیرقطبی، آروماتیک، آلیفاتیک، گوگرددار، اسیدی، بازی، باردار و......
- نحوه بار دارشدن پروتئینها و اسیدهای آمینه را باید بدونید. (اسیدهای آمینه دی بازیک و دی اسیدی). مفهوم pH ایزوالکتریک هم خیلی مهمه.
- نحوه شکل گیری پیوند پپتیدی ( یکی از انواع Polymerization) و زوایایی که برای چرخش پیوند ایجاد میشن (زوایای سای و فی) را باید خوب بدونید.
- ساختارهای چهارگانه پروتئین را باید یاد بگیرید. (نکته: ساختارهای چهارگانه پروتئین مخصوص پروتئین های محلول در آب هست"Water Soluble")
- نیروهای دخیل در ایجاد ساختارهای پروتئین نیز اهمیت زیادی دارند. پیوندهای هیدروژنی، واندروالس، الکترواستاتیک و.....
- دانستن مفهوم هیدروفوب (Hydrophob) و هیدروفیل (Hyrophil) بسیار مهم است.
- عوامل دناتورکننده پروتئین (Denaturation) ها از سرفصلهای مهم این بخش هستند. گرما، pH، فلزات سنگین، سورفکتانت ها(Surfactant) و.... نحوه عمل این دناتورکننده ها نیز مهم است. برای مطالعه این بخش کتاب بیوشیمی لنینجر و یا استرایر جلد اول ضروری است. بیوشیمی لنینجر روانتر و ساده تر توضیح داده، هر چند در پایان مطالعه این بخش باید بتونید سوالات استرایر را حل کنید.