سلام به همگی!حق این مطلب این بود که زودتر از اینها گذاشته میشد،اما به علت نیازی که به ریکاوری بعد از ایام کنکور داشتم نتونستم زودتر به این مبحث مهم بپردازم،و عذرخواهی میکنم!
سوالات متداولی که در رابطه با روزه گرفتن ممکنه برای خیلی هامون مطرح بشه قرار هست تاجایی که میشه در این تاپیک پاسخ داده بشه..پس در ادامه همراه تاپیک باشید:
1)فواید روزه داری چیست؟
روزه دارى مى تواند به تغذيه مناسب كمكشايانى نمايد، بدن انسان براى حفظ سلامتى خود همواره مقدارى از چربى موادغذايى رادر نقاط مختلف ذخيره مى كند به مرور زمان چربى هاى ذخيره شده تغيير رنگ داده وفشرده مى شوند و احتمال اينكه مورد استفاده مجدد قرار بگيرند بسيار كمتر مى شود.روزه دارى حتى در افراد لاغر و يا با وزن طبيعى به بدن فرصتى مى دهد تا اين چربىها را از ذخاير آن آزاد كرده و مصرف نمايد و پس از پايان روزه دارى به جاى آن چربىهاى تازه و مناسب ترى را جايگزين نمايد.
غذا خوردن سبب مى شود خون فراوانى بهدستگاه گوارش سرازير شود كه به دنبال آن بى حالى و كاهش توان فعاليتهاى دقيق فكرىاتفاق مى افتد. روزه با استراحت دادن به دستگاه گوارش و فرستادن خون كافى به سراسربدن بالاخص به سيستم اعصاب مى تواند به سلامتى بدن كمك شايانى بنمايد. از نظرروانى هم روزه دارى بسيار مفيد است چرا كه مبارزه با خود در زمينه جلوگيرى ازخوردن سبب افزايش اعتماد به نفس مى شود كه عامل اساسى در پيشگيرى از مشكلات روانىاست
2)چه غذاهایی برای سحر و افطار مناسب هستند و تفاوت این 2 وعده چیست؟
بسيارى از افراد معتقدند هنگام سحرى بايستىاز موادغذايى كه انرژى بالايى دارند استفاده كنند تا در طول روز احساس گرسنگىنكنند به خاطر همين مسأله خوردن غذاهاى چرب را ترجيح مى دهند ولى بايستى توجه داشتكه به دنبال مصرف موادغذايى پرچرب، تشنگى شديدى عارض شده كه باعث ايجاد مشكلاتعديده اى در اين افراد مى گردد. از طرف ديگر عده اى موادقندى را ترجيح مى دهند كهذكر اين نكته ضرورى است كه مصرف مواد قندى و شيرينى به مقدار زياد و در يك وعدهباعث افزايش ناگهانى هورمون انسولين در خون شده و با توجه به اينكه اين هورمون باعثكاهش قند خون مى گردد ممكن است عوارضى چون سرگيجه، بى حالى، پرخاشگرى، عصبانيت وضعف ناگهانى به وجود آيد. پس بهتر است در وعده غذايى سحرى از موادغذايى استفادهشود كه بتواند هم انرژى روزانه را تأمين كند و هم از افت ناگهانى قند خون جلوگيرىكند و مهمتر از همه اينكه باعث ايجاد تشنگى شديد نشود.
در وعده ی سحری:
-از غذاهايى كه داراى قندهاى مركب هستند مثلميوه جات بيشتر استفاده شود.
-ازغذاهاى حاوى فيبر مثل سبزيجات وميوه جاتبايستى بيشتر استفاده شود.
- از موادغذايى سرخ كرده، پرچرب و شيرينىپرهيز گردد.
- از غلات و حبوبات به ميزان دلخواه درتركيبات غذاى سحرى لحاظ گردد.
- مصرف بيش از حدگوشت در سحرى توصيه نمىگردد.
-مصرف آب قبل از شروع سحرى و در مابين وعده هاى غذايى توصيه نمى شود.
-مصرف ادويه جات وغذاهايى مثل كله پاچه،سيرابى و... در سحرى توصيه نمى شود
در وعده ی افطار و شام:
-شروع افطارى بايستى با چند عدد خرما همراهكمى آب ولرم يا شير ولرم باشد
-سعى شود بين افطارى و شام فاصله وجود داشتهباشد.
- شروع افطارى با نوشيدنى هاى خنك نباشدبلكه حتماً بايست ولرم يا سوپ باشد
- مصرف بيش از حد مواد غذايى پرچرب و شيريندر افطار سبب تشنگى شده و به دنبال آن آب زيادمصرف مى شود و در نتيجه با كاهش غلظتاسيد و آنزيمهاى گوارشى موجب اختلال در هضم و جذب مواد غذايى مى شود
*ریزنکاتی راجع به افطار
- بدن ما در زمان افطار در حالتاستراحت كامل است بنابراين هنگام افطار بايستى از موادغذايى استفاده شود كه به طورناگهانى به دستگاه گوارش فشار وارد نشود بنابراين توصيه مى كنيم در زمان افطارروزه خود را با چند عدد خرما همراه با يك استكان چاى يا شير ولرم باز كنيد و بينافطارى و شام خود فاصله اى را در نظر بگيريد مثلاً در اين فاصله مى توانيد وضوگرفته و نمازتان را بخوانيد كه هم ثواب نماز اول وقت را برده و هم حركات نماز باعثشود بدنتان كمى از حالت استراحت درآيد
توصيه مى شود كه شام را با غذاهاى سبك، كمقند و فيبردار مثل سوپ و سبزيجات يا سالاد كه فشار چندانى به معده وارد نمى كنندشروع كرده و سپس به سراغ شام اصلى برويد. چرا كه مصرف بيش از حد موادغذايى شيرين وپرچرب هنگام افطار منجر به تشنگى مى شود و مصرف نوشيدنيهاى زياد بالاخص مايعات خنكبا رقيق كردن اسيد و آنزيمهاى دستگاه گوارش سبب اختلال در هضم و جذب موادغذايى مىگردد، اين مسأله پيامدهاى مهمى چون درد شكم و نفخ پيش مى آورد
3)راه های کم کردن عطش و گرسنگی چیست؟
در ماه مبارك رمضان بايستى سدى دربدنمان بسازيم كه بتوانيم آب و موادغذايى را كه در سحرى مصرف كرده ايم به صورتيكنواخت و دائم در طول روز به قسمتهاى مختلف بدنمان برساند. اين كار را مى توانيم با مصرف مواد غذايىپرفيبر (سبزيجات و ميوه ها) انجام دهيم.اين دسته از موادغذايى با احاطه سايرگروههاى غذايى خورده شده اولاًباعثمى شود آنزيمهاى گوارشى به صورت آرام آرام روى موادغذايى اثر كند و ثانياً با كم كردن سرعت جذب مواد غذايىباعث مى شود كه بدن به آهستگى و در فراخى وقت اقدام بهجذب مواد غذايى بكندكه هم دچار خستگى كمترى مى شود وهم از آنتوفان قندى و انسولين بالاى بعد از آن جلوگيرى مى كند بنابراين توصيه مى شود در سحرى از موادغذايى پرفيبر مثل سبزيجات و بالاخص ميوه ها استفاده كنيد چرا كه ميوه ها اولاًمنبع سرشارى از فيبر هستند و ثانياً قند موجود در ميوه ها در حالت خالص و بدونفيبر هم ديرتر از قندهاى ساده جذب مى گردد كه اين امر سبب مى گردد فرد ديرتر احساسگرسنگى نمايد
4)احتياجات كالرى در زنان و مردان به چهميزانى است؟
در این مورد تفاوتی میان ماه رمضان و سایر زمانها نیست و مانند سایر وقت ها و با توجه به جداول مربوط به سن و جنس و کالری رفتار شود
*توصیه ی مهم اینکه هرگز وعده ی سحری نباید حذف گردد!علل وجوب مصرف وعده ی سحری در پست های بعدی به تفصیل بررسی خواهد شد
سوالات متداولی که در رابطه با روزه گرفتن ممکنه برای خیلی هامون مطرح بشه قرار هست تاجایی که میشه در این تاپیک پاسخ داده بشه..پس در ادامه همراه تاپیک باشید:
1)فواید روزه داری چیست؟
روزه دارى مى تواند به تغذيه مناسب كمكشايانى نمايد، بدن انسان براى حفظ سلامتى خود همواره مقدارى از چربى موادغذايى رادر نقاط مختلف ذخيره مى كند به مرور زمان چربى هاى ذخيره شده تغيير رنگ داده وفشرده مى شوند و احتمال اينكه مورد استفاده مجدد قرار بگيرند بسيار كمتر مى شود.روزه دارى حتى در افراد لاغر و يا با وزن طبيعى به بدن فرصتى مى دهد تا اين چربىها را از ذخاير آن آزاد كرده و مصرف نمايد و پس از پايان روزه دارى به جاى آن چربىهاى تازه و مناسب ترى را جايگزين نمايد.
غذا خوردن سبب مى شود خون فراوانى بهدستگاه گوارش سرازير شود كه به دنبال آن بى حالى و كاهش توان فعاليتهاى دقيق فكرىاتفاق مى افتد. روزه با استراحت دادن به دستگاه گوارش و فرستادن خون كافى به سراسربدن بالاخص به سيستم اعصاب مى تواند به سلامتى بدن كمك شايانى بنمايد. از نظرروانى هم روزه دارى بسيار مفيد است چرا كه مبارزه با خود در زمينه جلوگيرى ازخوردن سبب افزايش اعتماد به نفس مى شود كه عامل اساسى در پيشگيرى از مشكلات روانىاست
2)چه غذاهایی برای سحر و افطار مناسب هستند و تفاوت این 2 وعده چیست؟
بسيارى از افراد معتقدند هنگام سحرى بايستىاز موادغذايى كه انرژى بالايى دارند استفاده كنند تا در طول روز احساس گرسنگىنكنند به خاطر همين مسأله خوردن غذاهاى چرب را ترجيح مى دهند ولى بايستى توجه داشتكه به دنبال مصرف موادغذايى پرچرب، تشنگى شديدى عارض شده كه باعث ايجاد مشكلاتعديده اى در اين افراد مى گردد. از طرف ديگر عده اى موادقندى را ترجيح مى دهند كهذكر اين نكته ضرورى است كه مصرف مواد قندى و شيرينى به مقدار زياد و در يك وعدهباعث افزايش ناگهانى هورمون انسولين در خون شده و با توجه به اينكه اين هورمون باعثكاهش قند خون مى گردد ممكن است عوارضى چون سرگيجه، بى حالى، پرخاشگرى، عصبانيت وضعف ناگهانى به وجود آيد. پس بهتر است در وعده غذايى سحرى از موادغذايى استفادهشود كه بتواند هم انرژى روزانه را تأمين كند و هم از افت ناگهانى قند خون جلوگيرىكند و مهمتر از همه اينكه باعث ايجاد تشنگى شديد نشود.
در وعده ی سحری:
-از غذاهايى كه داراى قندهاى مركب هستند مثلميوه جات بيشتر استفاده شود.
-ازغذاهاى حاوى فيبر مثل سبزيجات وميوه جاتبايستى بيشتر استفاده شود.
- از موادغذايى سرخ كرده، پرچرب و شيرينىپرهيز گردد.
- از غلات و حبوبات به ميزان دلخواه درتركيبات غذاى سحرى لحاظ گردد.
- مصرف بيش از حدگوشت در سحرى توصيه نمىگردد.
-مصرف آب قبل از شروع سحرى و در مابين وعده هاى غذايى توصيه نمى شود.
-مصرف ادويه جات وغذاهايى مثل كله پاچه،سيرابى و... در سحرى توصيه نمى شود
در وعده ی افطار و شام:
-شروع افطارى بايستى با چند عدد خرما همراهكمى آب ولرم يا شير ولرم باشد
-سعى شود بين افطارى و شام فاصله وجود داشتهباشد.
- شروع افطارى با نوشيدنى هاى خنك نباشدبلكه حتماً بايست ولرم يا سوپ باشد
- مصرف بيش از حد مواد غذايى پرچرب و شيريندر افطار سبب تشنگى شده و به دنبال آن آب زيادمصرف مى شود و در نتيجه با كاهش غلظتاسيد و آنزيمهاى گوارشى موجب اختلال در هضم و جذب مواد غذايى مى شود
*ریزنکاتی راجع به افطار
- بدن ما در زمان افطار در حالتاستراحت كامل است بنابراين هنگام افطار بايستى از موادغذايى استفاده شود كه به طورناگهانى به دستگاه گوارش فشار وارد نشود بنابراين توصيه مى كنيم در زمان افطارروزه خود را با چند عدد خرما همراه با يك استكان چاى يا شير ولرم باز كنيد و بينافطارى و شام خود فاصله اى را در نظر بگيريد مثلاً در اين فاصله مى توانيد وضوگرفته و نمازتان را بخوانيد كه هم ثواب نماز اول وقت را برده و هم حركات نماز باعثشود بدنتان كمى از حالت استراحت درآيد
توصيه مى شود كه شام را با غذاهاى سبك، كمقند و فيبردار مثل سوپ و سبزيجات يا سالاد كه فشار چندانى به معده وارد نمى كنندشروع كرده و سپس به سراغ شام اصلى برويد. چرا كه مصرف بيش از حد موادغذايى شيرين وپرچرب هنگام افطار منجر به تشنگى مى شود و مصرف نوشيدنيهاى زياد بالاخص مايعات خنكبا رقيق كردن اسيد و آنزيمهاى دستگاه گوارش سبب اختلال در هضم و جذب موادغذايى مىگردد، اين مسأله پيامدهاى مهمى چون درد شكم و نفخ پيش مى آورد
3)راه های کم کردن عطش و گرسنگی چیست؟
در ماه مبارك رمضان بايستى سدى دربدنمان بسازيم كه بتوانيم آب و موادغذايى را كه در سحرى مصرف كرده ايم به صورتيكنواخت و دائم در طول روز به قسمتهاى مختلف بدنمان برساند. اين كار را مى توانيم با مصرف مواد غذايىپرفيبر (سبزيجات و ميوه ها) انجام دهيم.اين دسته از موادغذايى با احاطه سايرگروههاى غذايى خورده شده اولاًباعثمى شود آنزيمهاى گوارشى به صورت آرام آرام روى موادغذايى اثر كند و ثانياً با كم كردن سرعت جذب مواد غذايىباعث مى شود كه بدن به آهستگى و در فراخى وقت اقدام بهجذب مواد غذايى بكندكه هم دچار خستگى كمترى مى شود وهم از آنتوفان قندى و انسولين بالاى بعد از آن جلوگيرى مى كند بنابراين توصيه مى شود در سحرى از موادغذايى پرفيبر مثل سبزيجات و بالاخص ميوه ها استفاده كنيد چرا كه ميوه ها اولاًمنبع سرشارى از فيبر هستند و ثانياً قند موجود در ميوه ها در حالت خالص و بدونفيبر هم ديرتر از قندهاى ساده جذب مى گردد كه اين امر سبب مى گردد فرد ديرتر احساسگرسنگى نمايد
4)احتياجات كالرى در زنان و مردان به چهميزانى است؟
در این مورد تفاوتی میان ماه رمضان و سایر زمانها نیست و مانند سایر وقت ها و با توجه به جداول مربوط به سن و جنس و کالری رفتار شود
*توصیه ی مهم اینکه هرگز وعده ی سحری نباید حذف گردد!علل وجوب مصرف وعده ی سحری در پست های بعدی به تفصیل بررسی خواهد شد
سلامت باشید