dinodanesh

New Member
لایک ها
42
هنوز کسی پیدا نشده جواب سوال منو بده
(اینکه چرا انرژی نخستین یونش سرب بیشتر از بیسموت است؟)

یک سوال دیگه هم دارم:

با توجه به اینکه بار موثر هسته از بالا به پایین در گروه اول زیاد می شود چرا انرژی نخستین یونش کاهش پیدا می کند در حالیکه باید افزایش پیدا کند

zeynab2010

New Member
لایک ها
3
فقط بار موثر هسته نيست كه توي انرژي نخستين يونش تاثير ميذاره. اندازه شعاع ذرات هم مهمه ، كه به نظر من تو گروه اول افزايش شعاع غلبه داره بر افزايش بار موثر هسته و باعث كاهش انرژي يونش ميشه.

dinodanesh

New Member
لایک ها
42
zeynab2010 گفت
فقط بار موثر هسته نيست كه توي انرژي نخستين يونش تاثير ميذاره. اندازه شعاع ذرات هم مهمه ، كه به نظر من تو گروه اول افزايش شعاع غلبه داره بر افزايش بار موثر هسته و باعث كاهش انرژي يونش ميشه.

وقتی مثلا میگیم بار موثر هسته روی اون الکترون از این الکترون بیشتره یعنی اون الکترون بیشتر تحت جاذبه هسته هست و نیروی بیشتری به اون الکترون از طرف هسته

وارد میشه پس ما باید انرژی بیشتری مصرف کنیم تا اون الکترون رو جدا کنیم پس تو اینجا ما کاری به شعاع نداریم

haniye

New Member
لایک ها
234
بار موثر هسته افزایش پیدا می کنه چون که عدد اتمی و تعداد پروتون ها در یک گروه از بالا به پایین زیاد میشه
ولی یادتون هم باشه که با افزایش عدد اتمی در یک گروه حجم و شعاع افزایش پیدا می کنه افزایش حجم به این دلیل هست که تعداد لایه ها زیاد میشه و پیوند سست تر میشه به خاطر همین هم به انرژی یونش کمتری احتیاج داریم و جدا کردن الکترون آسانتر میشه

این هم که میگید بار موثر هسته روی اون الکترون از این الکترون بیشتره یعنی اون الکترون بیشتر تحت جاذبه هسته هست و نیروی بیشتری به اون الکترون از طرف هسته
وارد میشه درست هست بازم به علت زیاد شدن عدد اتمی و افزایش تعداد پروتون ها ولی چون در یک گروه تعداد لایه ها نیز افزایش می یابد شعاع تاثیر زیادی میزاره روی انرژی یونش
اثر پوششی رو هم بهتره در نظر بگیرید چون ثابت نیست
اما در یک دوره چون اثر پوششی ثابت هست و لایه ها هم تغییر نمی کنند از سمت چپ به راست انرژی یونش افزایش می یابد
امیدوارم متوجه شده باشی؟

nima94

New Member
لایک ها
296
سلام یه نکته جالبم درباره بار موثر هسته
برای nsوnp سهم 0.35 , وبرای الکترون های لایه n-1 سهم 0.85 و برای الکترون های لایه n-2وپایین تر سهم 1 را در نظر می گیریم این طوری اثر پوششی بدست میاد و بعد عدد به دست اومده رو از عدد اتمی کم می کنیم تا بار موثر هسته بدست بیاد مثلا برای Sc این عدد برابر 3 هست 3=18-21
اثر پوششی-عدد اتمی = بار موثر هسته

farshad_d

New Member
لایک ها
14
مرسی از آقا نیما.اینطوری بهتر متوجه میشید.البته این یه راه حل خوب ولی ناقص.برا توجیح کلی خوبه.برا دوره 1 دقیق بیان می کنه.برا دوره2 جدول هم خوبه.ولی از 2 به بعد تخمینیه.

dinodanesh

New Member
لایک ها
42
یعنی با این حساب نمیتونیم بگیم که "هر وقت بار موثر هسته بیشتر شود انرژی یونش افزایش پیدا می کند" درسته؟

nima94

New Member
لایک ها
296
dinodanesh گفت
یعنی با این حساب نمیتونیم بگیم که "هر وقت بار موثر هسته بیشتر شود انرژی یونش افزایش پیدا می کند" درسته؟
چرا برای این جور مقایسه ها هیچ وقت جواب قطعی وجود نداره مثلا شعاع لیتیم از ید بیشتره شعاع و بار موثر در جهت هم هستند یعنی با افزایش شعاع بار موثر نسبت به الکترون لایه آخر هم کم میشه به طور کلی با افزایش شعاع در گروه از بالا به پایین انرژی نخستین یونش کم میشه ودر دوره که شعاع تغییری نمی کنه با افزایش عدد اتمی بار موثر هسته افزایش پیدا می کنه بنابر این انرژی نخستین زیاد میشه به جز گروه 2به13 و 15به16 که آرایش نیمه پایدار دارند

dinodanesh

New Member
لایک ها
42
nima94 گفت
dinodanesh گفت
چرا برای این جور مقایسه ها هیچ وقت جواب قطعی وجود نداره مثلا شعاع لیتیم از ید بیشتره شعاع و بار موثر در جهت هم هستند یعنی با افزایش شعاع بار موثر نسبت به الکترون لایه آخر هم کم میشه به طور کلی با افزایش شعاع در گروه از بالا به پایین انرژی نخستین یونش کم میشه ودر دوره که شعاع تغییری نمی کنه با افزایش عدد اتمی بار موثر هسته افزایش پیدا می کنه بنابر این انرژی نخستین زیاد میشه به جز گروه 2به13 و 15به16 که آرایش نیمه پایدار دارند

مگه شما نمیگید که شعاع و بار موثر هسته در جهت هم هستند یعنی با افزایش شعاع بار موثر هسته نسبت به الکترون لایه آخر کم میشه

پس چرا مثلا در گروه اول از بالا به پایین هم شعاع زیاد می شود و هم بار موثر روی الکترون لایه آخر زیاد می شود

چطوری میشه؟

nima94

New Member
لایک ها
296
dinodanesh گفت
nima94 گفت
dinodanesh گفت

مگه شما نمیگید که شعاع و بار موثر هسته در جهت هم هستند یعنی با افزایش شعاع بار موثر هسته نسبت به الکترون لایه آخر کم میشه

پس چرا مثلا در گروه اول از بالا به پایین هم شعاع زیاد می شود و هم بار موثر روی الکترون لایه آخر زیاد می شود

چطوری میشه؟
بار موثر روی الکترون آخر کم میشه چون اثز پوششی با افزایش شعاع زیاد میشه

dinodanesh

New Member
لایک ها
42
بار موثر روی الکترون آخر زیاد میشه

تعجبه منم از همینه دیگه

به جدول زیر نگاه کن

دور بار موثر هسته برای الکترون لایه آخر برای عناصر Li و Na و K خط کشیدم

[center:b1c9725ecc]
[/center:b1c9725ecc]

nima94

New Member
لایک ها
296
یه تو جیه دیگه هم میشه داشت با افزایش فاصله الکترون از هسته سطح انرژی زیاد میشه بنابراین میزان پایداری میاد پایین و راحت تر جدا میشه من تا حالا این جدول رو ندیده بودم ولی جدا از تاثیر بار موثر هسته هر چی شعاع زیاد بشه راحت تر میشه الکترون جدا کرد

dinodanesh

New Member
لایک ها
42
nima94 گفت
یه تو جیه دیگه هم میشه داشت با افزایش فاصله الکترون از هسته سطح انرژی زیاد میشه بنابراین میزان پایداری میاد پایین و راحت تر جدا میشه من تا حالا این جدول رو ندیده بودم ولی جدا از تاثیر بار موثر هسته هر چی شعاع زیاد بشه راحت تر میشه الکترون جدا کرد

بله من حرف شما رو قبول دارم ولی جدولو چی میگی؟

اصلا یکی توجیه کنه چرا از بالا به پایین بار موثر هسته روی آخرین الکترون ها زیاد میشه؟

لایک ها
2
بچه ها ببینید بارموثر چه جوری کم و زیاد میشه متاسفانه نمی تونم اینجا بکشم ولی هر الکترون در لایه ی خوب 0.35 و لایه های بالایی 0.8 و بقیه ی لایه ها به بالا همه برابر 1 است یعنی مثلا اگر داشته باشیم na 11 پس :s=(8*0.8)+2=8.4 بار موثر =8.4-11=2.6 اگر بارموثر تویی ترین الکترون رو بخواهیم پس هر چه این بارموثر بیشتر باشه از طرف هسته قدرت بیشتری به هر الکترون وارد می شه پس الکترون با توجه به کشش نمی تواند از یه حدی دور تر شود پس شعاع کم می شود

nima94

New Member
لایک ها
296
dinodanesh گفت
nima94 گفت

اصلا یکی توجیه کنه چرا از بالا به پایین بار موثر هسته روی آخرین الکترون ها زیاد میشه؟
احتمالا طبق فورمولی که گفتم اثر پروتون ها بر اثر پوششی غلبه میکنه این جوری زیاد شدن بار موثر توجیه میشه این جاست که شعاع تاثیر خودش زو نشون میده

dinodanesh

New Member
لایک ها
42
nima94 گفت
dinodanesh گفت
nima94 گفت

احتمالا طبق فورمولی که گفتم اثر پروتون ها بر اثر پوششی غلبه میکنه این جوری زیاد شدن بار موثر توجیه میشه این جاست که شعاع تاثیر خودش زو نشون میده

مگه شما نمیگید که اثر پروتون ها بر اثر پوششی غلبه میکنه و بار موثر زیاد میشه پس باید نتیجه بگیریم که الکترون آخر بیش تر تحت تاثیر هسته هست

پس باید به هسته نزدیک تر شود پس یابد شعاع کمتر شود ولی این طوری نیست!

nima94

New Member
لایک ها
296
dinodanesh گفت
nima94 گفت
dinodanesh گفت
nima94 گفت

مگه شما نمیگید که اثر پروتون ها بر اثر پوششی غلبه میکنه و بار موثر زیاد میشه پس باید نتیجه بگیریم که الکترون آخر بیش تر تحت تاثیر هسته هست

نه لزومی نداره شعاع کمتره بشه با افزایش تعداد لایه شعاع زیاد میشه شما میتونید جدول شعاع های اتمی رو نیز ببینید
الان مشکل کجاست؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟

dinodanesh

New Member
لایک ها
42
nima94 گفت
dinodanesh گفت
nima94 گفت
dinodanesh گفت
nima94 گفت

نه لزومی نداره شعاع کمتره بشه با افزایش تعداد لایه شعاع زیاد میشه شما میتونید جدول شعاع های اتمی رو نیز ببینید
الان مشکل کجاست؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟

مشکل اینجاست که اصلا شما قبول دارید که هرچه بار موثر هسته بیشتر شود آن الکترون باید به هسته نزدیک تر شود؟

یعنی این تعجبی نیست که هسته هی داره نیروی خودش را روی الکترون بیشتر می کنه و سعی در نزدیک کردن آن به خود دارد در حالیکه آن الکترون داره دورترمیشه؟

لایک ها
521
این سوال رو حل کنید، متوجه میشید:
.............................................................................
1.بار موثر هسته از فرمول زیر به دست می آید که در آن E انرژی نخستین یونش و Zeff بار موثر هسته است و n لایه ی الکترونی ای است که الکترون مورد نظر در آن واقع است:
[center:7fa6e59152]E=1312*Zeff[SUP]2[/SUP] /n[SUP]2[/SUP][/center:7fa6e59152]
با توجه به انرژی های یونش زیر بار موثر هسته را برای آخرین الکترون این اتمها محاسبه کنید...
(اعداد انرژی یونش اینها هستند: 520 و 496 و 403 و 899 و 1086 که به ترتیب متعلق به Li و Na و Rb و Be و C هستند.)​
- درستی یا نادرستی عبارتهای زیر را مشخص کنید.
در هر دوره جدول تناوبی با افزایش عدد اتمی بار موثر هسته افزایش می یابد.
در هر گروه از جدول تناوبی با افزایش عدد اتمی بار موثر هسته افزایش می یابد.
با توجه به اینکه در هر گروه از جدول تناوبی با افزایش عدد اتمی شعاع اتمی افزایش می یابد، به نظر می رسد که تأثیر افزایش لایه الکترونی بیشتر از بار موثر هسته باشد.
در واقع اثر افزایش بار موثر هسته و افزایش تراز الکترونی جدا از هم هستند... بار موثر هسته افزایش پیدا میکنه با افزایش یک دوره (و افزایش عدد اتمی) ولی افزایش تراز الکترونی این اثر رو پوشش میده...

dinodanesh

New Member
لایک ها
42
amir-tavakoli گفت
این سوال رو حل کنید، متوجه میشید:
1.بار موثر هسته از فرمول زیر به دست می آید که در آن E انرژی نخستین یونش و Zeff بار موثر هسته است و n لایه ی الکترونی ای است که الکترون مورد نظر در آن واقع است:
[center:c9a8fd2cc2]E=1312*Zeff[SUP]2[/SUP] /n[SUP]2[/SUP][/center:c9a8fd2cc2]
با توجه به انرژی های یونش زیر بار موثر هسته را برای آخرین الکترون این اتمها محاسبه کنید...
(اعداد انرژی یونش اینها هستند: 520 و 496 و 403 و 899 و 1086 که به ترتیب متعلق به Li و Na و Rb و Be و C هستند.)​
- درستی یا نادرستی عبارتهای زیر را مشخص کنید.
در هر دوره جدول تناوبی با افزایش عدد اتمی بار موثر هسته افزایش می یابد.
در هر گروه از جدول تناوبی با افزایش عدد اتمی بار موثر هسته افزایش می یابد.
با توجه به اینکه در هر گروه از جدول تناوبی با افزایش عدد اتمی شعاع اتمی افزایش می یابد، به نظر می رسد که تأثیر افزایش لایه الکترونی بیشتر از بار موثر هسته باشد.
در واقع اثر افزایش بار موثر هسته و افزایش تراز الکترونی جدا از هم هستند... بار موثر هسته افزایش پیدا میکنه با افزایش یک دوره (و افزایش عدد اتمی) ولی افزایش تراز الکترونی این اثر رو پوشش میده...

بله با توجه به فرمول عباراتی که گفتید درست است

یه سوال دیگه تو اینجا مطرح میشه اینکه:

در مقایسه بین شعاع اتم Ga و Al این بار موثر هسته هست که بر لایه غلبه پیدا می کند و باعث کاهش شعاع Ga نسبت به Al می شود

پس چرا با توجه به موارد زیر بین Si و Ge بار موثر هسته غلبه ندارد و شعاع کمتر نمیشود

در Al بار موثر هسته بر روی آخرین الکترون: 4.06
در Ga بار موثر هسته بر روی آخرین الکترون: 6.22

در Si بار موثر هسته بر روی آخرین الکترون: 4.28
در Ge بار موثر هسته بر روی آخرین الکترون: 6.72

از Al به Ga به اندازه 2.16 به بار موثر هسته بر روی آخرین الکترون اضافه میشود و به اندازه یک لایه اختلاف دارند

از Si به Ge به اندازه 2.44 به بار موثر هسته بر روی آخرین الکترون اضافه میشود و به اندازه یک لایه اختلاف دارند

چطوری توجیه میشه؟!

بالا