- لایک ها
- 567
پاسخ : کارگاه آموزشی حافظ شناسی
این غزل از پرکاربرد ترین غزل ها در امتحانات است
بیت1:دوش:منظور دیشب معمولی نیست بلکه شب ظلمانی عالم زر یا شب تاریک فراق است.
بیت2:بیخود:مدهوش و حیران _(مرا با تشعشع نور ذات معشوق حقیقی از خود بیخود کردند و از جام جلوه گری صفات او شراب نوشانیدند )
بیت3:شب قدر: منظور شبی که مقدرات هر سال در آن شب تعیین میشود و هر دعایی مستجاب میشود. / برات: خط آزادی
بیت4: "و" مصرع اول ملازمت است به معنای:در مقابل/آیینه وصف جمال: اضافه تشبیهی/
بیت5:منظور از اینها:نجات از غصه ،آب حیات ، بیخودی از شعشعه پرتو ذات ،شراب تجلی صفات ،برات آزادی از تعلقات
بیت6:هاتف:ندا دهنده غیبی / صبر و ثبات:حافظ منبع این صبر و ثبات را از معشوق ازلی میداند
بیت7:این بیت در نسخه دکتر خانلری نیست/در مورد شاخه نبات ایهام وجود دارد : عده ای شاخه نبات را معشوقه حافظ دانسته اند و بنا بر افسانه ای اینظونه معنی کرده اند:صبری که به جهت آن شاخه نباتم دادند وعده ای دیگر قلم حافظ دانسته اند با رجوع به بیتی از خود او:"حافظ چه طرفه شاخه نباتی است کلک تو/کش میوه دلپذیرتر از شهد وشکر است"
صبر هم ایهام دارد
بیت8:همت:توجه قلبی به ذات حق _ بند غم: اضافه تشبیهی
---- دو نوشته به هم متصل شده است ----
سلام دوست عزیز قرار بر این شد که بعد از جوابگویی به اشعار موجود کمی تغییر در چیدمان بخش ها ایجاد بشه که حجم خود به خود در تاپیک های بعدی کاهش پیدا میکنه
موفق باشید
درضمن اگر شما هم نکته ای در زمینه اشعار دارید سپاسگزار میشم اگر یاری بفرمایید
دوش وقت سحر از غصه نجاتم دادند...
و اندر آن ظلمت شب آب حياتم دادند...
بيخود از شعشعه ي پرتو ذاتم كردند...
باده از جام تجلي صفاتم دادند...
چه مبارك سحري بود و چه فرخنده شبي...
آن شب قدر كه اين تازه براتم دادند...
بعد از اين روي من و آينه ي وصف جمال...
كه در آنجا خبر از جلوه ي ذاتم دادند...
من اگر كامروا گشتم و خوشدل چه عجب...
مستحق بودم و اينها به زكاتم دادند...
هاتف آن روز به من مژده ي اين دولت داد...
كه بدان جور و جفا صبر و ثباتم دادند...
اين همه شهد و شكر كز سخنم مي ريزد...
اجر صبري است كز آ ن شاخه نباتم دادند...
همت حافظ و انفاس سحر خيزان بود...
كه ز بند غم ايام ، نجاتم دادند...
( من تا حالا اصلا با غزليات حافظ برخورد نداشتم ، اين شعرم چون شعرحفظي ادبيات مون بود ، توي ذهنم مونده بود!!!!!!!!!!)
و اندر آن ظلمت شب آب حياتم دادند...
بيخود از شعشعه ي پرتو ذاتم كردند...
باده از جام تجلي صفاتم دادند...
چه مبارك سحري بود و چه فرخنده شبي...
آن شب قدر كه اين تازه براتم دادند...
بعد از اين روي من و آينه ي وصف جمال...
كه در آنجا خبر از جلوه ي ذاتم دادند...
من اگر كامروا گشتم و خوشدل چه عجب...
مستحق بودم و اينها به زكاتم دادند...
هاتف آن روز به من مژده ي اين دولت داد...
كه بدان جور و جفا صبر و ثباتم دادند...
اين همه شهد و شكر كز سخنم مي ريزد...
اجر صبري است كز آ ن شاخه نباتم دادند...
همت حافظ و انفاس سحر خيزان بود...
كه ز بند غم ايام ، نجاتم دادند...
( من تا حالا اصلا با غزليات حافظ برخورد نداشتم ، اين شعرم چون شعرحفظي ادبيات مون بود ، توي ذهنم مونده بود!!!!!!!!!!)
بیت1:دوش:منظور دیشب معمولی نیست بلکه شب ظلمانی عالم زر یا شب تاریک فراق است.
بیت2:بیخود:مدهوش و حیران _(مرا با تشعشع نور ذات معشوق حقیقی از خود بیخود کردند و از جام جلوه گری صفات او شراب نوشانیدند )
بیت3:شب قدر: منظور شبی که مقدرات هر سال در آن شب تعیین میشود و هر دعایی مستجاب میشود. / برات: خط آزادی
بیت4: "و" مصرع اول ملازمت است به معنای:در مقابل/آیینه وصف جمال: اضافه تشبیهی/
بیت5:منظور از اینها:نجات از غصه ،آب حیات ، بیخودی از شعشعه پرتو ذات ،شراب تجلی صفات ،برات آزادی از تعلقات
بیت6:هاتف:ندا دهنده غیبی / صبر و ثبات:حافظ منبع این صبر و ثبات را از معشوق ازلی میداند
بیت7:این بیت در نسخه دکتر خانلری نیست/در مورد شاخه نبات ایهام وجود دارد : عده ای شاخه نبات را معشوقه حافظ دانسته اند و بنا بر افسانه ای اینظونه معنی کرده اند:صبری که به جهت آن شاخه نباتم دادند وعده ای دیگر قلم حافظ دانسته اند با رجوع به بیتی از خود او:"حافظ چه طرفه شاخه نباتی است کلک تو/کش میوه دلپذیرتر از شهد وشکر است"
صبر هم ایهام دارد
بیت8:همت:توجه قلبی به ذات حق _ بند غم: اضافه تشبیهی
---- دو نوشته به هم متصل شده است ----
با سلام به همه... اولا از خانم پگاه فرخی بابت این تایپک تشکر میکنم! شکره خدا همه ی دوستان فعالیت خوبی دارند و شعرای خوبی رو نوشتند ولی یه اشکالی هست که و اون اینکه حجم شعرا زیاده و بررسی اونا زیاد وقت می بره! به نظره من اگه شما موافق هستید از حجم شعرا کم کنیم و به بررسی و تحلیل بیشتر بپردازیم!
موفق باشید
درضمن اگر شما هم نکته ای در زمینه اشعار دارید سپاسگزار میشم اگر یاری بفرمایید