پاسخ : یه سوال درباره ی پرتو های گاما و بتا و الفا
جمع بندی کلی
مهمترین پرتوهای یونیزان عبارتند از :
1
- ذره آلفا α : این ذره از دو پروتون و دو نوترون تشکیل شده و با گرفتن دو الکترون به اتم پایدار هلیوم تبدیل می شود از آنجا که این ذره جرم زیادی دارد قدرت نفوذ کمی داشته و به راحتی توسط یک برگ کاعذ متوقف می شود.
2 -
ذره بتا β : برای گسیل ذره بتا یک نوترون به پروتون تبدیل می شود و ذره بتا نیز تابش می شود . طیف اشعه بتا تک انرژی نبوده و یک طیف پیوسته با تمام مقادیر انرژی از صفر تا حداکثر را داراست . برد این اشعه بسته به انرژی اولیه ( عنصر مادر ) و جنس محیط از چند سانتیمتر تا حدود یک متر می باشد . قدرت نفوذ این اشعه 100 برابر آلفا بوده و در ورقه آلومینیومی به ضخامت 1mm بخوبی جذب می شود.
3 -
پرتو گاما γ : از امواج الکترومغناطیسی باطول موج بیش از 0.01 آنگسترم ( -10^10) و جرم صفر می باشد خاصیت یونیزاسیون آن بسیار کمتر از ذرات آلفا و بتا می باشد اما قدرت نفوذ آن بسیار بالاست.
4 -
پرتو x : از امواج الکترومغناطیسی باطول موج بین 10 تا 0.01 آنگسترم و جرم صفر می باشد قدرت نفوذ آن از پرتو گاما کمتر می باشد
---- دو نوشته به هم متصل شده است ----
بسيار متشكرم حالا دليل اين كه سرب مي تونه جلوي اين پرتو را بگيره چيست؟
یه چیزی برای امواج الکترومغناطیسی ، یا اشعه ها تعریف میشه ، به نام قدرت نفوذ ، که احتملا به طول موج و فرکانس اون موج یا اشعه بستگی داره.(در واضع به انرژیش) و چون فرکانس گاما بالاست و در نتیجه انرژیش زیاده ، قدرت نفوذ زیادی داره.
ولی ورقه سرب ، هسته سنگینی داره و گاما با وجود قدرت نفوذ زیاد ، نمیتونه ازش رد بشه.ولی تا اونجایی که میدونم ، یه ورقه سرب به قطر 13mm ، اشعه رو نصف میکنه ، یعنی اگه شما میخوای قدرت یه اشعه گاما رو ربع کنی ، باید دو تا ورقه سربی 13mm بزاری ، ولی تا اونجایی که منم میدونم ، برای اینکه گاما رد نشه به ورقه ی سربی به قطر 3 متر احتیاج است.
در واقع خلاصه حرفا اینه که عبور از ورقهی سربی قدرت نفوذ خیلی زیادی میخواد.