پاسخ : حد
حد تابع زمانی که متغیر به سمت بی نهایت میل میکنه.
ببینید اولا" باید بدونیم بی نهایت عدد نیست.یک مفهوم حدی است به معنای هر چه بزرگتر.به عبارت دقیق تر
گوییم عدد x به سمت بی نهایت میل میکند اگر و تنها اگر به ازای هر عدد مثبتی مانند N داشته باشیم
.
حالا تابع زیر رو در نظر بگیرید.در این تابع میتونیم مقادیر تابع رو به اندازه ی دلخواه به صفر نزدیک کنیم به شرط آن که x به اندازه ی کافی بزرگ شده باشد.در واقع تنها فرق حد تابع زمانی که متغیر به بی نهایت میل میکنه با حد تابع زمانی که متغیر به عدد خاصی میل میکنه این هست که در زمان اول اگر متغیر رو به اندازه ی کافی به
اون عدد نزدیک میکنیم تامقدار تابع به عدد حد نزدیک بشه اما در مورد دوم اگر متغیر رو به اندازه ی کافی
بزرگ کنیم مقدار تابع به حاصل حد تابع نزدیک میشه.
به طور وارون بررسی میکنیم .در مورد اول برای اینکه مقدار تابع به خد تابع نزدیک بشه باید متغیر رو به عدد خاصی نزدیک کنیم اما در مورد بعد اگر بخواهیم مقدار تابع رو به حد تابع نزدیک کنیم باید متغیر رو
هر چه بیشتر بزرگ کنیم .
اکنون موارد بالا رو در مورد این تابع بررسی میکنیم.من به متغیر x از مقادیر بزرگ تر از 2 و مقادیر کوچک تر از 2 اعدادی نسبت میدهم (در ماشین حساب انجام بده)مشاهده میکنم که هر قدر جلو تر میرویم چه مقادیر بزرگ تر چه مقادیر کوچک تر مقدار تابع به یک دوم نزدیک میشه و بالعکس برای اینکه مقدار تابع به اندازه ی دلخواه به یک دوم نزدیک بشه باید اعدادم به اندازه ی کافی به 2 نزدیک شده باشه .مثلا" برای اینکه 1/. از یک دوم فاصله داشته باشم باید فاصله ی اعداد از 2 کمتر از 5/. باشد.پس طبق تعریف دوستمون میتونم بنویسم :
اما مشاهده میکنم اگر مقادیر x رو هرچه بیشتر بزرگ تر کنم مقدار تابع بیشتر به صفر نزدیک میشود و بالعکس(مطابق بالا استدلال کن)پس این دفعه مینویسم:
در مورد حد وقتی که تابع به بی نهایت میل میکنه هم اگر اشکال داشتی بپرس.