پاسخ : ---> ( ماراتن شیمی آلی ) <---
من توضیحاته شیمیایی شو یه کمکی بهتون می کنم، بقیه قسمت های بیل زنی و استفاده از ترکیبیات و ... با خودتون.
اگه بخوایم موضوع رو کامل مورد بحث قرار بدیم و از خیر ایزومر نوری و مزو و این حرفا نگذریم، این جوری باید نگاه کنیم...
من کلر اوّل رو می ذارم روی کربنه اوّل، حالا اگه کلر دوّم رو کربنه اوّل باشه، ایزومر نوری پوری تعطیله، چون مرکز کایرال نداریم...
حالا کلر دوّم وقتی می ره روی کربنه دوّم یه مرکز کایرال داریم که همون کربنه دوّمه و لا غیر... (چون تنها کربنیه که 4 گروهه مختلف بهش متصله!) پس توی این حالت، دو تا ترکیب ایزومر نوری داریم...
این کلر دوّم رو تا کربنه 100 اگه همین جوری ببریم جلو، هر حالت دو تا ایزومر نوری داره و به عبارتی یه مرکز کایرال...
(روی کربنه 100 ام، دو تا شاخه ی کربنی در دو طرف یکسان نیستن، حواستون به این باشه... اون هم دو حالت داره... چون شاخه ی یه ورش 99 تا کربن داره، شاخه ی اون وری 100 تا... در حالتی که تعداد کربن های آلکان راست زنجیر فرد باشه حالتی پیش می آد که اگه شاخه رو بذاریم وسط، دو تا گروه آلکیلی یکسان می شه و ترکیب مزو هست...)
حالا کلر اوّلی رو بذارید رو کربنه دوّم و کلر دوّم رو از کربنه دوّم حرکت بدید تا کربنه یکی مونده به آخر...
یه نکته ی دیگه هم اینه که وقتی هر دو کلر روی یک کربن قرار می گیرند، ترکیب مرکز کایرال نداره، چون هیچ کربنی نیست که به 4 گروه مختلف متصل باشه...
در حالتی که دو کلر در فاصله ی برابر از دو سر زنجیر هستند، مثلن یکی دو تا تا سر زنجیر و دیگر دو تا تا ته زنجیر فاصله داره، حواستون باشه که دو مرکز کایرال که به وجود میاد، در یک حالت مزو می شن... پس یه جفت انانتیومر و یک ترکیب مزو داریم... در حالتایی که فاصله ها برابر نباشه هم که دو جفت انانتیومر به دلیل وجود دو مرکز کایرال... در این حالت صفحه تقارنی هم وجود نخواهد داشت...
و الی آخر...
محاسبات و در آوردنه عدد آخر با خودتون...
پیش نهاد می کنم اوّل حالت های با تعداد کربن کمتر رو بررسی کنید و یه رابطه ی کلّی در بیارید و تعمیمش بدید واسه n کربنه...
امیدوارم تونسته باشم کمکی بکنم...
شاد و موفق باشیم...
من الله التوفیق...
سلام بر دوست خوبم،مهرافشان جان!:115: ارادتمندیم خیلی زیاد!
مر30 از توضیحات خوبت! با اجازت من کار بیلزنی:165: شو انجام بدم و یه تعمیمی هم واسش بگم، البته امیدوارم اشتباه نباشه فقط!
.........................
اگه بخوایم اول تعداد رو مشخص کنیم:
101 ترکیب داریم که مرکز کایرال نداره!
198 ترکیب یه مرکز کایرال داره( یعنی هر ترکیب یه جفت(2تا) انانتیومر داره)!
99 ترکیب (هر ترکیبی یه جفت انانتیومر + یک ساختار مزو داره!)
9702 ترکیب دو مرکز کایرال داره (هر کدومش 2جفت انانتیومر داره)!
حالا جمعشون:
..........................
و تعمیمش:
دوستان عزیز! شما هم یه چک کنید تعمیمی که من نوشتم، ببینید درسته!!